Praktisch

Het leven als alleenstaande moeder betaalbaar houden; zo doe je dat

Mamasopinternet38 x bekeken
Het leven als alleenstaande moeder betaalbaar houden; zo doe je dat

In de afgelopen jaren is het leven fors duurder geworden. Je zou je huidige boodschappen bonnetje zeker niet naast een oud bonnetje moeten leggen. Als het goed is, ben je door de jaren heen echter ook meer gaan verdienen. Veel bedrijven hebben bijvoorbeeld voor een inflatiecorrectie gekozen.

Hierdoor kun je hopelijk alsnog aan al je financiële verplichtingen voldoen. Tegelijkertijd is het goed voor te stellen dat je graag geld wilt besparen. Zeker voor alleenstaande moeders is dat iets onoverkomelijks. Gelukkig kun je op meerdere manieren als alleenstaande moeder geld besparen.

Kijk kritisch naar je verzekeringen

Waarschijnlijk kun je op je verzekeringen een hoop geld besparen. Kijk eens naar de huidige premie voor je zorgverzekering en bekijk hoeveel geld je hierop kunt besparen. Doe dit ook voor je autoverzekering, woonverzekering en eventueel andere verzekeringen.

De kans is groot dat je al snel de nodige tientjes per maand kunt besparen. Het overstappen van zorgverzekering of ander soort verzekering is bovendien erg eenvoudig. Hier hoef je weinig tijd aan te besteden. Wel kun je, maar een keer per jaar van zorgverzekering veranderen.

Kijk kritisch naar je werkuren en de kinderopvang

Kijk kritisch naar je werkuren en de kinderopvang

Als alleenstaande moeder doe je waarschijnlijk een beroep op de kinderopvang. Dit brengt een flinke kostenpost met zich mee, waarvan je gelukkig wel een groot gedeelte terugkrijgt vanuit de overheid. Toch kan het verstandig zijn om even goed naar deze kosten te kijken.

Dit stelsel werkt in ons land namelijk een beetje vreemd. Voor sommige moeders is het verstandiger om minder te gaan werken. Men verdient in dat geval minder, maar de kosten voor de kinderopvang dalen hierdoor harder. Onder aan de streep hoef je dus minder te werken en hou je meer geld over. Dit zou eigenlijk niet horen, maar behoort in ons land dus zeker tot de mogelijkheden. Kijk hier daarom even kritisch naar.

Koop kinderkleding tweedehands

Als moeder wil je ongetwijfeld dat je kind leuke en verzorgde kleding draagt. Een probleem hierbij is alleen dat je kind ontzettend snel groeit. De kleding die je nu koopt, is mogelijk over een paar maanden alweer te klein. Het zou zonde zijn als je hier veel geld aan uitgeeft. Kies daarom zo veel mogelijk voor tweedehands kinderkleding.

Deze kinderkleding is een stuk goedkoper en ziet er vaak nog heel goed uit. Vooral omdat kinderen die kleren niet lang dragen. Je kind heeft zelf bovendien niet door of het om gloednieuwe of tweedehands kleding gaat. Zolang de kleding, maar lekker comfortabel zit.

Breng je geldstromen in beeld

Het is ook verstandig om je geldstromen in beeld te brengen. Doe dit voor zowel je inkomsten als je uitgaven; je krijgt dan een duidelijk beeld van je gehele financiële situatie. Je weet hierdoor ook direct of je nog meer moet besparen. Of dat je wellicht meer geld kunt sparen of eventueel kunt beleggen.

Alles begint bij het in beeld brengen van je financiële situatie. Daaruit blijkt ook al snel op welke kostenposten je echt nog kunt besparen. In principe is dit voor elke alleenstaande moeder mogelijk.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer