WonenKinderkamer

6 tips voor de inrichting van een budget kinderkamer

Judith1538 x bekeken

Een budget kinderkamer inrichten kan best lastig zijn. Misschien droom jij van prachtige gloednieuwe meubels en de mooiste decoraties. Als je dan een beperkt budget hebt, is het extra moeilijk om de kinderkamer in te richten. Toch hoeft het inrichten met een bescheiden budget niet te betekenen dat de inrichting minder mooi wordt. Met deze tips richt jij je budget kinderkamer toch prachtig in! 

Eenvoudige kinderkamer

1. Vloer, muren en plafond

Of je nu een goedkope of dure inrichting wilt: je begint altijd met kijken of de kamer wel goed genoeg is. Hoe zit het met de vloer? Zien de muren er nog goed uit? En hoe staat het met het plafond? Door te zorgen voor een mooie basis, ziet de kinderkamer er meteen een heel stuk beter uit. Zorg dus voor een goed gewit plafond, fatsoenlijke muren en een degelijke vloer. Misschien kun je niet alles perfect maken, maar het zal de kamer sowieso een stuk opknappen.

2. De juiste verlichting

Een kinderkamer moet goed verlicht worden. Toch kan verlichting best duur zijn. Dus is het verstandig om te kijken hoe je hierop kunt besparen. Kies voor een voordelig armatuur, met een eenvoudige fitting. Daarnaast kies je als tijdelijke oplossing voor gloeilampen om de kinderkamer te verlichten. Later, als je een wat groter budget hebt, kun je de gloeilampen dan vervangen voor leds.

 Roze kinderkamer

3. Mooie meubels zoeken

Het vinden van mooie meubels is vaak best lastig met een klein budget. Je zult dan compromissen moeten sluiten. De mooiste meubels zijn vaak wat duurder en die kun je dan niet betalen. Dus heb je de keus: je kunt kiezen voor een goedkopere budgetvariant, of je kijkt voor tweedehands meubels. Veel tweedehands meubels zien er nog prachtig uit, maar zijn een stuk goedkoper. Je kunt ook kijken of je oude meubels kunt opknappen met een nieuwe afwerking. 

4. Camouflage van minder mooie puntjes

Als je een budget inrichting bij elkaar moet zoeken, eindig je vaak met een net niet helemaal geweldig resultaat. Toch kun je dat heel mooi onzichtbaar wegwerken. Kijk maar eens naar deze tips:

  • Lelijke plek op de vloer? Gebruik een leuk kindervloerkleed om de plek onder te verstoppen.
  • Kun je bijvoorbeeld een beschadiging van het behang niet zomaar wegwerken? Dan gebruik je een muurdecoratie of muursticker om deze te camoufleren.
  • Meubels kun je vaak opknappen. Je kunt ze schilderen. Maar het is ook mogelijk om krassen en kleine beschadigingen weg te werken met een reparatiesetje.
  • Kinderkamer decoraties zijn best goedkoop te krijgen. Door ze op een handige manier te gebruiken kun je de beste kanten van de kamer laten zien.
  • Vind je het bed niet zo fantastisch? Koop dan extra mooi beddengoed. Een mooi dekbedovertrek kan het bed camoufleren en het ziet er meteen veel beter uit. 

Lelijk bed camoufleren

5. Is zelf meubels maken slim?

Veel mensen denken dat het zelf maken van meubels een slimme optie is om geld te besparen. In de praktijk is dat echter lang niet altijd zo. Maak eerst een bouwtekening van het meubel dat je wilt maken. Daarna ga je bij een bouwmarkt kijken hoe duur de materialen zijn. Uiteindelijk zul je merken dat de meeste meubels duurder zijn om zelf te maken. Vergeet ook de ijzerwaren niet (schroeven, scharnieren) en de afwerking met verf of beits.

6. Maak gebruik van aanbiedingen

Een laatste tip, maar zeker niet de slechtste: gebruik aanbiedingen. Let daarbij op dat je blijft vergelijken! Sommige winkels claimen dat een product in de aanbieding is, terwijl het eigenlijk niet echt goedkoper is. Er wordt meestal gewerkt met een korting vanaf de adviesprijs, die vaak hoger ligt dan de vraagprijs. Dat betekent dat je bij een korting, bijvoorbeeld van 20%, ook even bij andere winkels kijkt hoeveel korting je nu echt krijgt ten opzichte van de normale prijs. 

Opbergkast in budget kinderkamer

Een budget kinderkamer inrichten hoeft niet perse moeilijk te zijn. Je moet wel een beetje weten waar je moet zoeken. Bovendien kan het helpen om van tevoren al vast te stellen hoe groot het budget precies is. Je kunt het dan verdelen over de verschillende spullen die je nodig hebt.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer