GezondheidBaby´sKinderen

Waarom wil mijn peuter ineens niet eten?

Judith2081 x bekeken

Je peuter at altijd keurig netjes zijn bordje leeg. En dan, op een dag, is dat ineens voorbij. Je peuter wil niks meer eten. Hij wordt kieskeurig, gaat dwarsliggen of heeft zelfs helemaal geen honger. Hoe komt dat? En wat kun je eraan doen?

Het is een fase: onregelmatig eten

Je kunt van praktisch alle gekke dingen bij peuters spreken van een fase. Zo ook als het gaat om eten. Veel peuters hebben een onregelmatig eetpatroon. Zo kunnen ze wel een week lang nauwelijks eten, om de week erna de oren van je hoofd te eten. De ene dag eet hij alleen zijn aardappels, maar krijg je de groenten er niet in. De andere dag wordt alleen het vlees keurig van het bordje gegeten. Of lust hij ineens bepaalde groentes of vleessoorten niet meer. Eet hij de ene dag wel drie boterhammen, wees niet verbaasd als hij de volgende dag ineens nog maar een half boterhammetje naar binnen krijgt.

Tips om je peuter te laten eten

Allereerst moet je jezelf de vraag stellen hoe erg dit is. Het is heel normaal dat je peuter de ene keer veel en de andere keer weinig eet. Zelfs een hele week nauwelijks eten komt regelmatig voor, dus dat is niet direct een reden om je zorgen te maken.

  • Eet je kind nog wel lekkere dingen, zoals pannenkoeken of frietjes? Dat is een goede test om te zien of er iets aan de hand is. Worden lekkere dingen ook niet gegeten, dan kan je kind ziek zijn. Eet hij die wel, dan is het een fase van kieskeurigheid.
  • Kijk naar de hele dag en de hele week.
  • Blijf relaxt. Hoe meer jij probeert je kind te stimuleren, hoe minder je kind zal meewerken. De beruchte peuterbuien zullen ook niet meehelpen. Als je kind niet wil eten, laat dat dan zo.
  • Blijf consequent. Prima als je kind zijn avondeten niet opeet, maar begin daarna dan niet met koek of chips als je kind aangeeft trek te hebben. Hij had de kans om te eten en dat heeft hij niet gedaan, dus zal hij de consequenties moeten leren. Geef hem alsnog het eten dat hij al kreeg, of biedt iets anders aan zoals een boterham.
  • Ga niet dreigen. Je kunt je kind wel duidelijk maken dat hij één hapje van alles op zijn bordje moet eten, omdat hij anders geen pap krijgt. Dat is verstandig omdat je kind dan toch de smaak in elk geval herkent en misschien toch ontdekt dat hij trek heeft.
  • Dwing je kind niet om zijn bord leeg te eten. Als je dat wel doet, leert je kind niet te reageren op wat zijn lichaam aangeeft, maar wat het bord aangeeft. Onderzoek toont aan dat kinderen die hun bord gedwongen leeg moeten eten, later sneller eetproblemen krijgen.

Weeg je kind

Weeg je kind regelmatig. Doe dat bijvoorbeeld één keer per week op een vast moment. Je hoeft niet dagelijks te wegen, want het gewicht kan wel iets verschillen. Zolang je kind niet teveel afvalt, is er geen enkele reden waarom je hem zou dwingen te eten. Het is overigens ook vrij normaal dat peuters vanaf 2,5 jaar met sprongen groeien. Dan eten ze in korte tijd heel veel en komen ze ook goed aan. In de tussenliggende periodes eten de peuters weinig en komen ze niet of nauwelijks aan. Maak je dus geen zorgen als de weegschaal een paar weken op rij hetzelfde getal laat zien. Een peuter mag maximaal 1 kg afvallen, als het meer wordt is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Tenzij je kind duidelijk ziek is geweest (buikgriep bijv), want dan kun je er vanuit gaan dat het verloren gewicht snel weer zal herstellen als je kind beter wordt.

Het niet eten van peuters is een fase. Doorgaans zijn het de ouders die er een probleem van maken, want voor de kinderen is het niet erg. Ze leven in een eigen patroon, dat heel verschillend kan zijn. Sommige peuters hebben een ‘weekcyclus’ waarbij ze de ene week wel veel eten en de andere week bijna niet. Maar er zijn ook peuters die per dag verschillen of die een sterke voorkeur hebben voor de ochtend of juist de avond om te eten. Maak je er niet te druk om, zolang je kind niet afvalt is er weinig aan de hand.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer