Zwanger en mama

Woedeaanvallen tijdens de zwangerschap: wat is normaal?

Judith2853 x bekeken

Dat het gedrag van een vrouw tijdens de zwangerschap verandert, is niet verwonderlijk. Veel vrouwen (en ook hun partners) geven echter aan dat zij last krijgen van woedeaanvallen tijdens de zwangerschap. Dat kan zelfs zo ver gaan dat een doorgaans rustige vrouw zelfs agressief wordt tijdens de zwangerschap. Hoe komt dat allemaal? En… wat is normaal?

Woedeaanvallen tijdens de zwangerschap

Het moge duidelijk zijn dat de gedragsveranderingen tijdens de zwangerschap alles te maken hebben met hormonen. Wat niet duidelijk is, is waarom de ene vrouw heel anders reageert dan de andere. De ene vrouw wordt juist veel zachter en liever, de andere kan juist onredelijk of agressief worden. Hoe dat komt? Daar zijn veel theorieën over.

Geëvolueerde agressie tijdens de zwangerschap

Een zwangerschap zorgt ervoor dat de emoties van de vrouw veranderen. De emoties worden versterkt door de hormonen. Veel wetenschappers zijn het erover eens dat dit is om de zwangerschap te beschermen. Vroeger moesten vrouwen zichzelf verdedigen tegen allerlei gevaren. Het is dan natuurlijk heel goed als een zwangere vrouw zich nog beter weet te verdedigen om het kindje te beschermen.

Dat heeft echter een keerzijde: tegenwoordig zijn er niet zoveel directe gevaren meer. Een vrouw voelt echter nog steeds die extreme emoties door zich heen razen. Als gevolg daarvan word je dan laaiend om helemaal niets. Een sok die op de grond ligt in plaats van in de wasmand? Aangebrande aardappels? Een huilende peuter? Ineens wordt praktisch alles een aanleiding om te veranderen in een razende furie. Om al binnen een minuut enorme spijt te hebben…

Wat is normaal?

Af en toe een woedeaanval tijdens de zwangerschap is niets om je zorgen over te maken. Het is natuurlijk wel vervelend, vooral voor je omgeving. Maar toch hoort het er gewoon bij. Het overkomt bijna alle zwangere vrouwen weleens. Als het goed is heeft je partner er wel begrip voor dat je af en toe wat emotioneel bent.

Wanneer is het niet meer normaal? De grens van ‘normaal’ wordt vooral overschreden als je jezelf niet meer onder controle hebt. Sta jij in de supermarkt ineens te schreeuwen tegen die oude man die vraagt of hij even voor mag? Schreeuw je de longen uit je lijf terwijl je peuter eigenlijk niets verkeerd deed? Of voel je de neiging om een ander (of jezelf) pijn te doen omdat je zo boos bent? Dan is het tijd om hulp in te schakelen.

Medische oorzaken

Echt extreme boosheid tijdens de zwangerschap kan komen door een verstoorde hormoonbalans. Het kan ook te maken hebben met een onderliggend probleem, bijvoorbeeld een prenatale depressie. Deze is minder bekend dan de postnatale depressie, maar is zeker belangrijk om tijdig te herkennen! Andere extreme woedeaanvallen tijdens de zwangerschap kunnen worden veroorzaakt door medicijngebruik, het juist stoppen met bepaalde medicijnen of afkickverschijnselen.

Afkickverschijnselen dien je zeker serieus te nemen. Vooral vroeg in de zwangerschap zullen deze symptomen optreden. Het kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door plotseling sterk minderen of stoppen met alcohol, koffie, bepaalde voedingsmiddelen of roken. Hoewel elke zwangere vrouw weleens onredelijk is, kunnen extreme woedeaanvallen wel een duidelijke medische oorzaak hebben. Het is altijd verstandig om dit te controleren als je denkt dat dat het geval zou kunnen zijn.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer