Fashion en beauty

De opmars van het poloshirt

Mamasopinternet1401 x bekeken
Poloshirt

Het poloshirt is niet meer weg te denken uit de garderobe van zowel mannen als vrouwen. Het is een geliefd kledingstuk dat op veel verschillende manieren gedragen kan worden. Op een spijkerbroek bijvoorbeeld staat een poloshirt casual, terwijl het in combinatie met een pantalon direct meer gekleed oogt. Poloshirts zijn bovendien in een breed scala van kleuren en maten te krijgen, voor zowel mannen als vrouwen, dus het is niet zo verwonderlijk dat het kledingstuk zo’n grote populariteit geniet. Maar waar komt het poloshirt eigenlijk vandaan? En hoe is het ontstaan?

Proftennissers met lange mouwen

Voor een kijkje in de ontstaansgeschiedenis van het poloshirt moeten we terug naar de sportmode van begin twintigste eeuw. Het poloshirt is namelijk ontstaan in de top van de tenniswereld. Tennissers speelden in die tijd volgens de traditionele voorschriften in witte overhemden met lange mouwen. Dit was natuurlijk niet erg comfortabel, zeker niet voor topsporters en al helemaal niet tijdens warme zomerdagen. De Franse proftennisser René Lacoste, die inmiddels wereldberoemd is met het kledingmerk dat zijn naam draagt, ontwierp daarom een alternatief. Dit werd een shirt met korte mouwen, een korte knoopsluiting en een kraag. Het poloshirt was geboren.

Van sportshirt naar basic kledingstuk

René Lacoste ontwierp de polo in eerste instantie alleen voor zichzelf. In 1926 debuteerde hij op de tennisbaan met het zelf ontworpen shirt. Enkele jaren later, in 1933, bracht hij het op de markt. Dit werd een grote hit en de rest van het verhaal is geschiedenis. Het poloshirt werd immens populair en werd nog lange tijd geassocieerd met de tenniswereld. Het duurde zelfs nog tot de jaren zestig van de vorige eeuw voordat de polo ook als vrijetijdskleding gedragen ging worden. En inmiddels is het een basic geworden die in vrijwel elke garderobe wel terug te vinden is.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer