FunZwanger en mama

De 15 grootste nadelen aan zwanger zijn

Judith2858 x bekeken

Sommige mama’s-to-be zitten van begin tot eind op een roze wolk. Maar voor anderen is het toch niet zo’n mooie wolk. Sommigen vinden het zwanger-zijn gewoon niet leuk. En vrijwel iedere zwangere vrouw heeft ook weleens dagen dat ze er compleet doorheen zit. Want… naast al die prachtige voordelen van zwanger zijn, zijn er toch ook weleens wat nadelen.

1. Je krijgt een wisselend humeur

Alsof het niet genoeg is dat er van alles veranderd, gieren de hormonen ook nog eens door je lijf. Niet zo gek dat aanstaande moeders vaak vreemde buien hebben – van kwaad tot emotioneel en alles wat er tussenin zit.

2. Je huilt bij elke film

Of het nu schattige konijntjes zijn (aahhh wat zijn ze lief!!) of een zielig verhaal: jij wordt emotioneel. Berg de drama-films voorlopig maar op, want zelfs bij een comedy zit jij al te snikken. Geeft niets, dat gaat vanzelf weer over (ooit).

3. Iedereen bemoeit zich met je leven

Alsof je ineens publiek bezit bent geworden, bemoeit iedereen zich met jou. Van opmerkingen als ‘wel rustig aan doen’ tot ‘je drinkt toch niet he?’, jij krijgt alles te horen. Vóór je zwangerschap bemoeide niemand zich met je, maar zodra dat buikje zichtbaar wordt begint het commentaar.

4. Iedereen wil aan je buik zitten

Misschien moet je er maar met grote letters “PRIVE” op schilderen ofzo. Want iedereen wil aan die buik van jou zitten. Zelfs mensen die je helemaal niet kent. Vooral oudere vrouwen hebben die neiging sterk, vaak gepaard met opmerkingen als ‘ach, wat heerlijk he’.

5. Je krijgt zwangerschapskwaaltjes

Sommigen hebben geluk en krijgen nauwelijks zwangerschapskwaaltjes. Anderen krijgen echt alles: striae, misselijkheid, hoofdpijn, obstipatie, bekkeninstabiliteit, rugpijn, bandenpijn, zwangerschapsacne… Was ik nog wat vergeten?

6. Je oogsterkte veranderd

Het lijkt een kleinigheid, maar in feite is het echt heel vervelend. Je oogsterkte kan behoorlijk veranderen tijdens de zwangerschap. En na de zwangerschap gebeurt dat weer. Je hebt dus slecht zicht, maar je kunt geen andere bril nemen. Veel frustrerender dan iedereen zou denken!

7. Iedereen wil je helpen

Ok, stiekem geven we toe dat het best fijn is als je even geholpen wordt. Maar echt altijd? En overal? Soms wordt je gewoon chagrijnig als de zoveelste behulpzame man aanbiedt om jouw boodschappen te tillen. Je bent niet ineens invalide.

8. Je komt aan

Ja duhuh. Er groeit een heel kind daarbinnen. Maar helaas blijven er bij de meeste vrouwen meer kilo’s aan zitten. Die er later weer allemaal af moeten. Zucht… Daar komt nog bij dat mensen menen om daar ook nog wat van te zeggen. Terwijl jij overgevoelig bent.

9. Je houdt vocht vast

Vocht vasthouden is niet erg en (meestal) niet pijnlijk. Maar het ziet er gewoon smerig uit en je vraagt je echt af of die voeten en benen wel van jou zijn. Vooral na een dag van veel lopen of staan pas je meestal je schoenen niet meer.

10. Duizend keer wordt dezelfde vraag gesteld

Er zijn echt van die standaard vragen. De eerste is “ben je zwanger?”. Dan heb je nog “weet je al wat het wordt”, “hoe ver ben je” en “wat is de uitgerekende datum”. Sommige vragen zijn ronduit dom. Zoals “Had je niet liever een jongetje / meisje gehad?” Nou dat kan ik volgens mij niet kiezen hoor.

11. Je moet nieuwe kleren

Die buik groeit maar en groeit maar. En dus moet je aan nieuwe kleren. Sommigen vinden het leuk, anderen vreselijk. Zeker omdat je kleren koopt die je maar een paar maanden past. Dat kost weer geld, waarop je man begint te mopperen ‘dat het allemaal duur genoeg is’…

12. Je man krijgt buien

Wist je dat mannen ongeveer net zoveel last hebben van zwangerschapshormonen als vrouwen? Bij hen wordt het alleen anders vertaald. Zo kan jouw man ineens een workaholic worden – er moet tenslotte meer geld verdiend worden. Sommige mannen worden heel onzeker omdat ze twijfelen of ze wel een goede vader zullen zijn.

13. Je kunt niet meer fatsoenlijk slapen / liggen / zitten

Tegen het eind van de zwangerschap is je buik waarschijnlijk idioot groot geworden. Liggen en zitten is in geen enkele houding nog echt comfortabel. Slapen is een ramp, want je moet er elke paar uur uit om naar de wc te gaan. De reactie van je vrijgezelle kinderloze vriendin: “Waarom zie je er zo moe uit? Je hebt toch zwangerschapsverlof?”

14. De laatste loodjes…

Die laatste weken gaan heel erg traag. Dat wordt nog eens benadrukt door de mensen om je heen. Iedereen wacht vol spanning af wanneer jij bevalt. En meestal wordt dat niet onder stoelen of banken gestoken. Daarnaast gaat iedereen al vanaf 7 maanden de opmerking maken “De laatste loodjes nog he…”.

15. Je moet bevallen

Ja, die baby is ontzettend leuk. Maar de bevalling, dat is toch even wat anders. Zelfs een ‘makkelijke’ bevalling is op het moment echt geen lolletje. Laat staan wanneer jouw bevalling in de categorie ‘moeilijk’ valt. En dus leef jij vooral de laatste weken met angst – hoe ga jij dat overleven? Waarbij ook weer iedereen klaarstaat met ‘nuttige’ adviezen.

Zwanger zijn is voor sommige vrouwen geweldig, voor anderen is het een ramp. Maar… elke vrouw herkent wel een aantal van deze nadelen van zwanger zijn. Soms heb je gewoon een baaldag. En dan is het best fijn als je ontdekt dat elke zwangere vrouw er weleens net zo over denkt…

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer