Fashion en beauty

Groene mode: dit zijn de voordelen van natuurlijke vezels

Mamasopinternet868 x bekeken
Groene mode dit zijn de voordelen van natuurlijke vezels

Milieuvriendelijkheid wordt tegenwoordig steeds populairder. Ook bij kleding speelt dit een grote rol, dus het is goed om hier rekening mee te houden als je kleding gaat kopen. Zo is het dragen van alleen natuurlijke materialen veel milieuvriendelijker dan het dragen van milieuonvriendelijke materialen. Maar wat zijn nou de voordelen van het kiezen voor het dragen van alleen natuurlijke vezels? Lees snel verder, want wij zetten het in dit artikel voor je op een rij!

Bij natuurlijke vezels voor kleding zou je kunnen denken aan bijvoorbeeld wol, katoen, zijde of kashmir. Deze vezels zijn niet alleen populair, maar ook nog eens enorm milieuvriendelijk. Dit heeft te maken met het feit dat natuurlijke materialen worden gewonnen van planten en dieren en volledig bio-afbreekbaar zijn. Wij vertellen je meer over de voordelen van het dragen van deze materialen.

Wol

Je hebt vast wel eens een wollen kledingstuk in je garderobe gehad. Maar wist je dat de natuurlijke vezel wol meerdere voordelen heeft? Ten eerste is het zo dat wol duurzaam is. Wol is een vernieuwbare grondstof en is 100% recyclebaar. Daarnaast is het zo dat wol stoffen opneemt en in staat is om het CO2-gehalte in de lucht te verlagen. En je raadt het al: dat is goed voor het milieu!

Een ander voordeel van wol is dat het een lange levensduur heeft. Waar andere materialen misschien niet zo lang mee kunnen gaan, is dat bij wol wel het geval. Wol heeft een verwachte levensduur van zo’n tachtig jaar. Wol is ook in staat om vocht goed op te nemen, zonder dat het hierdoor klam gaat aanvoelen. Dit betekent dat wol goed kan ademen, waardoor het ook ideaal is bij eventuele transpiratie.

De natuurlijke vezel wol is bovendien ook elastisch. Dit is fijn, want op deze manier kan het materiaal goed mee rekken. Als dit gebeurt, zal de natuurlijke vezel snel weer de oorspronkelijke lengte en vorm terugkrijgen. Een andere belangrijke eigenschap van wol is dat het isoleert. Dit betekent dat door het dragen van wol, jouw lichaam beter de eigen temperatuur kan behouden. Hierdoor ben je dus zowel beschermd tegen warmte als tegen kou. Wol is in staat je warm te houden in de winter en kan verkoeling bieden in de warme zomer: ideaal, toch?

Waarom wol ook een goede natuurlijke vezel is, is omdat het zelfreinigend is. Nu hoor ik je denken: hoe dan? Nou, dat zit zo: in wol zit lanoline, dit is het natuurlijke wolvet. Dit wolvet zorgt ervoor dat de natuurlijke vezel vuilafstotend is en gemakkelijk bacteriën kan weren. Op deze manier werkt het dus zelfreinigend en dit kan heel fijn zijn bij bepaalde kledingstukken.

Groene mode

Katoen

Naast wol is ook katoen een natuurlijke vezel. Vooral biologisch katoen heeft veel voordelen, dus het is zeker de moeite waard om dit wat vaker te gaan dragen. Een groot voordeel van biologisch katoen is dat er bij de productie hiervan veel minder CO2 vrijkomt, wat bijdraagt aan een beter milieu. Er wordt bij het produceren van biologisch katoen geen gebruik gemaakt van pesticiden en insecticiden en er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van plantaardige stoffen.

Dit is een groot voordeel, want doordat er tijdens de verwerking geen schadelijke chemicaliën gebruikt worden, bevat biologisch katoen geen schadelijke resten. Dit betekent dat het niet giftig en kankerverwekkend is en de kans op allergische reacties op deze manier een stuk kleiner wordt. Biologisch katoen is dus een stuk gezonder voor jezelf en hierdoor is het ook enorm geschikt om te dragen.

Nog een groot voordeel van biologisch katoen is dat het gebeurt aan de hand van het fair trade principe. Dit betekent een eerlijke prijs, eerlijke behandeling van arbeiders en boeren en geen kinderarbeid. Al met al is biologisch katoen om te dragen dus zeker een goede keuze, want het is enorm milieuvriendelijk en de productie vindt plaats op een eerlijke manier.

Zijde

Een andere natuurlijke vezel dat tegenwoordig steeds meer gedragen wordt, is zijde. Dat is dan ook niet gek, want zijde heeft veel voordelen. Bij het produceren van zijde zijn geen kunstmest, pesticiden of landbouwbestrijdingsmiddelen nodig en dit heeft een positief effect op het milieu. Bovendien is zijde sterk en elastisch. Het rekt goed mee en dit kan heel handig zijn bij bepaalde kledingitems.

Ook is het zo dat zijde in staat is om veel vocht op te nemen, zonder dat de stof daadwerkelijk vochtig aan gaat voelen. Daarnaast isoleert het goed, waardoor het bij koud weer warm aanvoelt en bij warm weer koel aanvoelt. Zijde wordt tegenwoordig al veel gebruikt als basismateriaal voor bijvoorbeeld vrijetijdskleding of sportkleding. Dat is natuurlijk niet zo zonder reden, want naast de hierboven genoemde voordelen zit zijden kleding ook nog eens heel lekker. Kiezen voor een kledingstuk van zijde kan dus zeker een goed idee zijn.

Kasjmier

Deze natuurlijke vezel mag ook absoluut niet in dit rijtje ontbreken: kasjmier. Kasjmier is een wollen product dat afkomstig is van de kasjimier geit. De natuurlijke vezel kasjmier heeft meerdere voordelen. De structuur en kenmerken van kasjmier zijn zeer goed. Niet alleen zit het lekker en comfortabel, ook is het zeer zacht en warm, flexibel, waterafstotend en vuilafstotend. Dit allemaal maakt het een goed basismateriaal voor kleding.

Zo zien we het tegenwoordig veel terug in pullovers, mutsen, sjaals, maar ook bij bijvoorbeeld jurken en rokken gaan we het steeds vaker zien. Bij het kopen van een kledingstuk van kasjimier, is het wel aan te raden om te kijken naar of de kasjmiervezels voor de verwerking geproduceerd en gewassen zijn door bijvoorbeeld een gecertificeerd bedrijf.

De voordelen van natuurlijke vezels op een rij

De voordelen van natuurlijke vezels op een rij

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, hebben natuurlijke vezels veel voordelen. Niet alleen zijn natuurlijke materialen veel milieuvriendelijker, ook is het zo dat deze stoffen kunnen ademen. Daarnaast kunnen natuurlijke vezels als wol of zijde ervoor zorgen dat je in de winter warm blijft en in de zomer wat verkoeling krijgt.

Natuurlijke stoffen zijn vaak zacht en kledingstukken die hiervan gemaakt zijn zitten vaak enorm comfortabel. Ook zijn sommige natuurlijke vezels in staat om vocht goed op te nemen zonder dat de stof direct vochtig aanvoelt.  En dit kan heel fijn zijn bij het dragen van kleding.

Kortom: het dragen van kleding van natuurlijke materialen heeft best een hoop voordelen. Het kan dus zeker een goed idee zijn om wat vaker te kijken naar kleding die gemaakt is van natuurlijke vezels. Op deze manier kies je voor groene mode en houd je meer rekening met het milieu. En dat niet alleen, want kledingstukken die gemaakt zijn van natuurlijke vezels zijn ook nog eens enorm mooi.

Een goede kwaliteit, lange levensduur en goede structuur en kenmerken: het is zeker de moeite waard om voortaan te kiezen voor kledingstukken die gemaakt zijn van natuurlijke vezels. Dit heeft namelijk een hoop voordelen ten opzichte van kleding die gemaakt wordt aan de hand van milieuonvriendelijke chemicaliën. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe jurk, muts, jas, trui, pullover of broek: het is allemaal beschikbaar in natuurlijke materialen. Veel kledingmerken spelen tegenwoordig al in op groene mode, dus je hebt hierin in ieder geval genoeg keuze. Nu is het alleen nog aan jou om bij te dragen aan een beter milieu!

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer