Wonen

Vloerkleed uitkiezen: zo kies je het juiste materiaal

Mamasopinternet778 x bekeken
Vloerkleed uitkiezen zo kies je het juiste materiaal

Bij het uitkiezen van een nieuw vloerkleed wordt er vaak ten eerste gekeken naar de kleuren, het eventuele dessin en natuurlijk het formaat. Maar minstens zo belangrijk is het materiaal van het vloerkleed.

Welk materiaal de beste keuze is ligt geheel aan jouw wensen. Om je een beetje op weg te helpen zetten we de voordelen en nadelen van verschillende soorten materialen voor je op een rijtje:

Katoenen vloerkleden

Voordelen:

Ook katoen is uiteraard een natuurlijk product, afkomstig van de katoenplant. Katoen is van nature zacht, dun, ventilerend en sterk. Het fijne aan katoen is daarnaast ook dat het makkelijk te verven is, waardoor de stof in alle denkbare kleuren te maken is. Wat betreft katoenen vloerkleden heb je dus volop kleurkeuze. Daarnaast leent katoen zich perfect voor variaties wat betreft structuren en patronen.

Nadelen:

Helaas kan het wel gebeuren dat de kleuren op den duur gaan vervagen en de stof kan slijten.

Wollen vloerkleden

Wollen vloerkleden

Voordelen:

Wol is een puur en duurzaam materiaalsoort met de unieke eigenschap dat het zowel warme als koude temperaturen kan reguleren. Leg je een wollen vloerkleed op je vloer, dan ben je hoe dan ook verzekerd van warme voetjes én het voelt natuurlijk heerlijk zacht aan. Daarnaast is wol ook nog eens ontzettend sterk. De vezels zitten zo sterk in elkaar verweven dat zelfs vuil geen kans krijgt. Tot slot is het ook nog eens waterafstotend én moeilijk ontvlambaar. Wel zo’n fijn idee, toch?

Nadelen:
Wol kent eigenlijk maar twee nadelen. In het begin kan het wat gaan pluizen en uiteindelijk kan het soms z’n vorm verliezen.

Juten vloerkleden

Voordelen:

Een ander mooi natuurlijk, duurzaam én milieuvriendelijk product is jute. Een prachtige stoere stof met een roestachtige kleur. Jute wordt gemaakt van solide draden die worden gesponnen uit lange vezels van planten die in warme en vochtige gebieden groeien, zoals India en Bangladesh.

Jute is een ontzettend krachtige stof. Dit komt omdat de stroken heel strak in elkaar zijn gevlochten, waardoor de stof bijna niet kapot te krijgen is. Een vloerkleed van jute gaat dan ook ontzettend lang mee. Daarnaast is ook het onderhoud hierdoor geen enkel probleem, je kunt er makkelijk met de stofzuiger overheen. Tot slot is jute ook nog eens ventilerend en makkelijk te combineren in vrijwel ieder interieur.

Nadelen:

Een nadeel aan jute kan zijn dat het maar in één kleur beschikbaar is, in tegenstelling tot veel andere materialen die wel makkelijk geverfd kunnen worden. Ook is jute niet bestand tegen water waardoor het vooral in een vochtig huis kan gaan schimmelen.

Synthetische vloerkleden

Voordelen:

Synthetische vloerkleden zijn gemaakt van kunstmatige materialen, zoals polyester (ook wel nylon) en polipropyleen. Afhankelijk van de kwaliteit van het vloerkleed zie je dit er echter niet altijd van af en zijn ze bijna niet te onderscheiden van traditioneel geweven vloerkleden. Het fijne aan synthetische vloerkleden is dat ze kleurvast, vormvast en ontzettend lang meegaan. Tot slot zijn ze ook nog eens makkelijk schoon te houden én een stuk goedkoper dan vloerkleden van natuurlijke materialen.

Nadelen:

Synthetische vloerkleden zijn dus gemaakt van kunststof en daardoor licht ontvlambaar. Daarnaast ziet het er toch wel net iets minder mooi uit dan vloerkleden van natuurlijke materialen.  

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer