Tuin

Schaduwdoek vs parasol: welke past het best bij jou?

Mamasopinternet802 x bekeken
Schaduwdoek vs parasol welke past het best bij jou

De meeste mensen creëren schaduw in de tuin door middel van een parasol, maar heb je ook wel eens nagedacht over een schaduwdoek? Welke variant fijner is en beter bij jouw gezin past ligt geheel aan jullie wensen. We zetten de voor- en nadelen van de parasol en het schaduwdoek voor je op een rijtje.

Schaduwdoek

Voordelen:

 • Goedkoper: Aangezien een schaduwdoek uit relatief weinig materiaal bestaat is het ook een stuk goedkoper dan een parasol. En toch bereik je er exact hetzelfde effect mee.
 • Makkelijk te bevestigen: Zodra je de haken eenmaal op de juiste plek hebt bevestigd is het ophangen van het doek voortaan heel makkelijk. Wel kan het zijn dat het net te hoog voor je is, waardoor je er een trappetje bij moet pakken.
 • Makkelijk opbergen: Een schaduwdoek is ontzettend makkelijk op te bergen. Je vouwt het doek simpelweg op waardoor het ook maar weinig ruimte inneemt.
 • Meer schaduw: Schaduwdoeken zijn over het algemeen groter dan de meeste parasols, waardoor ze dus meer schaduw creëren.
 • Goed te combineren: Je kunt ook makkelijk meerdere doeken met elkaar combineren, zodat het oppervlak nog groter is. Of je spant ze deels over elkaar heen zodat de warmte nog beter wordt tegen gehouden. Uiteraard kun je ook een parasol met een schaduw combineren, mocht je niet kunnen kiezen.
 • Staat gezellig: Eerlijk is eerlijk, een schaduwdoek staat ook gewoon ontzettend gezellig. Hang er nog wat leuke lampionnetjes of een lampensnoer bij en je tuin is helemaal in festivalsferen!

Nadelen:

 • Onverplaatsbaar: Waar je een parasol gemakkelijk met de zon mee kunt draaien, is dat bij een schaduwdoek niet mogelijk. Je kiest éénmalig de beste plek uit voor de bevestigingshaken en daar zal je het mee moeten doen. Wel zou je meerdere haken rondom kunnen hangen, zodat je het doen geregeld ook op een andere manier op kunt hangen.
 • Je hebt bevestigingspunten nodig: Ook moet je rekening houden met voldoende bevestigingspunten. Een boom of een haak in de muur gaat prima, maar soms heb je daar niet genoeg aan, waardoor je bijvoorbeeld een paal in de grond moet slaan. Denk hier van tevoren dus goed over na!
 • Ophangen vraagt wat meer aandacht: Een parasol zet je neer en klap je uit zonder erbij na te denken, maar een schaduwdoek ophangen vraagt iets meer aandacht en precisiewerk. Het doek moet namelijk strakgespannen zijn, zodat het niet gaat klapperen, maar ook om bestand te zijn tegen de regen. Daarnaast is de constructie ook een dingetje, want er moet minimaal 30 graden afschot zijn.

Parasol

Parasol

Voordelen

 • Makkelijk in en uit te klappen: het prettigste voordeel aan parasols is het feit dat de parasol gemakkelijk in en uit te klappen is. Ideaal als je nogal wispelturig bent en wil afwisselen tussen zon en schaduw.
 • Makkelijk te verplaatsen: Aangezien de schaduw zich verplaatst is het wel zo fijn als je de parasol met de zon mee kunt draaien. Op die manier heb je altijd een fijn plekje in de schaduw. Dit is vooral handig als je lekker ligt te chillen op je lounge set in de tuin, want die verplaats je niet zomaar even. Het kan wel zijn dat je wat extra spierballen nodig hebt om de zware parasolvoet te verplaatsen.
 • Kantelmogelijkheid: Dit geldt niet voor alle parasols, maar de meeste varianten hebben de mogelijkheid om de bovenkant schuin te kantelen. Ideaal voor een laaghangende zon die anders onder je parasol door zou schijnen.

Nadelen

 • Opbergen kan onhandig zijn: Een parasol is gemakkelijk in te klappen en je kunt ‘m prima afdekken met een beschermhoes. Maar buiten het seizoen of bij echt slecht weer kun je ‘m maar beter binnen opbergen. Dat kan nogal wat moeite en spierkracht kosten, maar bovenal neemt het aardig veel ruimte in beslag, vooral ten opzichte van een schaduwdoek.
 • Prijzig: Wanneer je een parasol van degelijke kwaliteit wil hebben ­kan deze behoorlijk aan de prijs zijn. Een stuk duurder dan een schaduwdoek in ieder geval. Daarnaast moet je ook nog een beschermhoes en een parasolvoet aanschaffen.
 • Neemt veel plek in op je terras: We schreven al dat een parasol veel plek inneemt wanneer je ‘m opbergt, maar ook op je terras zelf neemt ‘ie best wat ruimte in.
 • Omwaaigevaar: We kunnen in Nederland nog wel eens te maken hebben met zware windstoten, met als gevolg dat je parasol om kan waaien. Zeker wanneer je parasolvoet niet zwaar genoeg is. Dit kan niet alleen je parasol beschadigen, maar kan ook erg gevaarlijk zijn. Wanneer een schaduwdoek losraakt door de wind is er meestal weinig aan de hand.
mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer