Waterpokken: zo zit dat!
Een van de meest voorkomende kinderziektes is waterpokken. Dit is een relatief onschuldige aandoening die de meeste kinderen doormaken voordat ze tien jaar oud zijn. Vaak is er sprake van een waterpokken epidemie: ineens krijgen heel veel kinderen het in dezelfde regio. Maar wat zijn waterpokken eigenlijk?
Symptomen van waterpokken
De belangrijkste symptomen van waterpokken zijn deze:
- Het kind wordt ‘hangerig’ of krijgt lichte koorts
- Ongeveer 1-2 dagen na het begin van deze kenmerken krijgt het kind rode vlekjes over het hele lichaam. Ze kunnen beginnen in een bepaalde regio (bijvoorbeeld rond de mond of rond de navel) en zich daarna uitbreiden.
- De koorts en hangerigheid gaan vrij snel over, de plekjes blijven langer aanwezig. De pokken duren minimaal 4 dagen, maar kunnen soms enkele weken aanhouden.
- Soms blijft een kind wat hangerig of koortsig zolang de blaasjes op de huid zichtbaar zijn. Dit wordt deels veroorzaakt door de vlekjes zelf, die sterk jeuken.
Kun je waterpokken voorkomen?
Waterpokken zijn sterk besmettelijk en kinderen steken elkaar snel aan. Daarnaast begint de besmettelijke periode al twee dagen voordat er symptomen zijn. Besmetting kan dus niet voorkomen worden. Als je kind eenmaal ziek is, hou je hem of haar natuurlijk thuis zolang hij koorts heeft. Het is echter niet nodig om je kind daarna nog thuis te houden: de meeste kinderen voelen zich al snel weer goed en ze kunnen ook met de vlekjes gewoon naar school gaan. Gaat je kind naar een kinderdagverblijf, dan moet je even navragen wat de geldende regels zijn. Bij het ene verblijf is het geen probleem als je kind gewoon weer komt, bij het andere zullen ze je vragen het kind thuis te houden. Ook als je op vakantie bent hoef je de vakantie niet af te breken als je kind waterpokken krijgt, want de besmetting heeft al plaatsgevonden en over het algemeen is een kind alweer heel snel fit en gezond.
Wat doe je als je kind waterpokken heeft?
Tegen de koorts die bij waterpokken hoort, hoef je niets te doen. Deze wordt vrijwel nooit hoger dan 40 graden en verdwijnt vanzelf weer. Het is van het grootste belang dat je kind zichzelf niet krabt. De wondjes die dan ontstaan kunnen permanente littekens vormen! Kleine kinderen kun je krabwantjes aan doen, maar bij grotere kinderen is het soms lastig om krabben te voorkomen. In ieder geval knip je de nagels van je kind zo kort mogelijk, zodat er in elk geval niet veel schade kan ontstaan. Tegen de jeuk helpt koel water. Als je je kindje in een warm bad wilt doen kan dat, maar was het daarna nog even af met een koel washandje want warm water verergert de jeuk. Verder is er speciale zalf bij de drogist te verkrijgen die helpt tegen de jeuk. Als je kind jonger is dan 2 jaar moet je dit er wel even bij zeggen want dan zijn niet alle zalfjes verstandig om te gebruiken.
Waterpokken is een vervelende aandoening, maar gaat vanzelf over en is niet ernstig. Tegen de besmetting is weinig te doen, al kun je de jeuk wel wat verminderen. Als je als kind de waterpokken hebt gehad, krijg je het vrijwel nooit nog een keer. Je kunt wel later een keer last krijgen van gordelroos, dat door hetzelfde virus wordt veroorzaakt. Ook dit krijg je maar één keer en vrijwel nooit een tweede keer. Waterpokken die pas optreden als je kind ouder dan tien is zijn meestal wat heftiger. Bij volwassenen kan een aanval van waterpokken zelfs gevaarlijk zijn. Krijgt jouw kind waterpokken als hij nog klein is, dan is dat eigenlijk juist iets om blij mee te zijn!