Fun

10x stiekeme vieze gewoonten die vaker voorkomen dan je denkt

Judith9703 x bekeken

Nederlanders staan bekend als een schoon volk. We houden niet van viezigheid en als er visite komt, is het huis brandschoon. Toch blijkt uit onderzoek dat we helemaal niet zo schoon zijn als eigenlijk zou moeten. Zo hebben veel mensen déze 10 stiekeme vieze gewoonten…

1. Er wordt alleen schoongemaakt als er visite komt

Schoonmaken is op zich niet nodig als je geen last hebt van de viezigheid, beweerde iemand in het onderzoek. En wat bleek: 10% van de Nederlanders maakt alleen goed schoon als er visite komt – en dan nog alleen de ruimtes waar de visite waarschijnlijk zal komen.

2. We zijn goed in ‘schijnheilig’ opruimen

Komt je schoonmoeder op visite? Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat alles opgeruimd is. Maar meestal heb je geen tijd om heel uitgebreid alles netjes weg te bergen. Het is maar goed dat de meeste schoonmoeders en andere familieleden niet kijken op deze plaatsen:

  • In een mand, kist of doos
  • Achter meubels zoals de bank
  • In afgesloten laden

De kamer is keurig netjes en lijkt op het oog goed opgeruimd. Dat noemen wij ‘schijnheilig’ opruimen, want in feite is het nog net zo’n puinhoop als een uur geleden.

3. De vaatwasser wordt als keukenkast gebruikt

Er zijn veel meer mensen dan je denkt die de vaatwasser gewoon als kastje gebruiken. Schone bordjes worden eruit gehaald en vieze bordjes gaan er meteen weer in terug. En als alles zo’n beetje gebruikt is schuif je hem dicht, zet hem aan en voilà: alles weer schoon en fris. Vooral vrijgezellen doen dit vaak, in gezinnen is de vaatwasser meestal niet groot genoeg.

4. We hebben hele goede smoezen

Is het een keer echt een rommeltje als er iemand komt? Smoezen genoeg! Je hebt het druk met je werk, je studie of je kinderen. Natuurlijk moet je ook nog wat tijd overhouden voor je hobby’s. Nee, dat halfuur per dag kun je echt niet missen hoor. Enne… mijn partner kan het ook veel beter dan ik, dus eigenlijk is het beter als hij/zij dat doet.

5. Eten van de vloer

Hoewel onze huizen dus niet zo schoon zijn als anderen denken, eten we wel rustig van de vloer. 67% vindt dat geen enkel probleem, zolang de vloer maar niet te smerig is. En op zich klopt het wel dat dit goed is voor de weerstand, dus laten we deze gewoonte er maar in houden.

6. Vieze kleren uit de wasmand halen

Heb je even geen schone kleren meer? Of wil je net dat ene truitje aan en ligt het in de was? Nu blijkt dat verrassend veel mensen af en toe vieze kleren uit de wasmand halen. Sommigen zijn nog net netjes genoeg om een spray te gebruiken zodat de was weer ‘fris’ ruikt.

7. Beschimmelde spullen weggooien in plaats van schoonmaken

We hebben best wat vieze gewoonten, maar schimmels vinden we echt heel vies. Komen we schimmels in huis tegen, dan wordt er driftig gepoetst. Maar beschimmelde spullen gooien we het liefst weg, want dan hoef je ze niet schoon te maken. Beschimmelde pannen staan met stip op nummer 1 om weg te gooien.

8. Oud eten terugvinden na lange tijd

Uit het onderzoek blijkt dat we af en toe eten tegenkomen dat al heel -echt héél- erg lang ergens heeft gelegen. Dat zijn met name:

  • Stukken beschimmeld fruit in de slaapkamer (!?)
  • Boterhamzakjes met beschimmelde boterhammen van voor de vakantie in de tas
  • Groenten die je vergeten was in de keuken

9. Een goede smoes voor spinnenwebben

Vooral de jongere generatie vergeet vaak om boven het hoofd schoon te maken. Ging oma vroeger nog met de ragebol aan de slag, wij laten die spinnenwebben gewoon hangen. En we hebben een geweldige smoes: ze vangen vliegen en muggen, dus dat is eigenijk wel handig.

10. We laten iemand anders schoonmaken

Heb je echt een hekel aan schoonmaken in huis? Dan kun je rustig iemand anders laten schoonmaken. Dat gebeurt namelijk steeds vaker. Degene die het vaakst komt schoonmaken is een van de ouders, maar ook schoonmaaksters en tiener worden veel gevraagd. Die paar euro per week is het wel waard om je huis weer schoon te hebben!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer