VeiligheidGezondheidPraktischTuinWonen

6 tips om veilig te barbecuen met kinderen

Judith1737 x bekeken

In de zomer is barbecuen erg populair. En natuurlijk wil jij ook af en toe lekker buiten kunnen eten. Maar hoe doe je dat met kinderen? Is barbecuen eigenlijk wel veilig? Een barbecue moet leuk en gezellig zijn, maar het is wel belangrijk dat het ook veilig gebeurt. Met deze 6 tips maak jij de barbecue ook veilig met (kleine) kinderen.

1. Gebruik voor jonge kinderen een afgesloten plek

Van alle slachtoffers van brandwonden door barbecuen, is ruim een kwart jonger dan vijf jaar. Je kijkt even de andere kant op en je kind trekt de barbecue omver. Zet bij kleine kinderen de barbecue dus op een afgesloten plaats. Eventueel zet je er een hekje omheen of een rand stenen waar je kind niet overheen mag gaan.

2. Kies een veilige barbecue

Niet elke barbecue is geschikt voor kinderen. Zo is een tafelbarbecue natuurlijk niet handig. Daarnaast is het eigenlijk zo: hoe groter en zwaarder de barbecue, hoe veiliger. Kleine kinderen kunnen die minder snel omver trekken. Een gemetselde stenen barbecue is het veiligst (die kun je trouwens ook gewoon zelf maken).

3. Houd altijd een emmer water bij de hand

Zet altijd een emmer water klaar bij de barbecue. Als er dan iets gebeurt, heb je meteen water bij de hand en kun je daarna binnen verder koelen. Hoe sneller er water bij is, hoe minder schade brandwonden opleveren.

4. Werk met briketten, niet met hout of kolen

Hout en houtskool hebben de neiging om hoog te branden en veel vonken te geven. Het is een stuk veiliger om briketten te gebruiken in combinatie met aanmaakblokjes. Het duurt wat langer voordat de barbecue warm wordt, maar hij is dan wel heel stabiel in zijn warmte, houdt deze lang vast en geeft geen vonkenregens.

5. Zorg dat er géén spiritus, brandgel, petroleum etc. in de buurt is!!!

Er gebeuren veel ongelukken omdat mensen denken dat het gebruik van snelle brandbare stoffen leuk is. Het gaat erg vaak mis omdat er steekvlammen ontstaan. Kleine kindjes zien hun papa of mama dit soort dingen op het vuur doen en willen dat ook. In een onbewaakt moment kan dat vreselijke schade tot gevolg hebben. Brandgel kan ontploffen als de fles te heet wordt. Houd dit soort dingen altijd uit de buurt (liefst afgesloten) als er kinderen zijn.

6. Onthoud dat een barbecue lang warm blijft

Veel mensen denken dat een barbecue wel snel afgekoeld zal zijn. De as blijft echter nog urenlang warm! Zet de barbecue dus ook bij afkoelen op een veilige plek, afgesloten met een deksel. Dit voorkomt ongelukken na het barbecuen.

Je kunt best barbecuen als je kinderen hebt. Het is alleen heel belangrijk om dit veilig te doen. De belangrijkste regels: hou water bij de hand, laat kinderen niet in de buurt komen en kies een groot, zwaar model barbecue. Als je je houdt aan de bovenstaande 6 veiligheidstips, kun je gerust barbecuen met kleine kinderen.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer