Zwanger en mama

5 dingen aan je lichaam die veranderen door je zwangerschap

Judith2165 x bekeken

Dat er dingen aan je lichaam veranderen tijdens je zwangerschap is op zich logisch. Maar op een of andere gekke manier verwacht je altijd dat je toch weer helemaal de oude zal worden. Dat je lijft nog precies weet hoe het er voor de zwangerschap uitzag en weer terugveert in die oude stand. Gek genoeg kun je dat gevoel nog jaren hebben en zelfs na meerdere zwangerschappen. Maar helaas, dingen veranderen. Dit zijn vijf dingen aan je lichaam die veranderen als je kinderen hebt – en die je niet meer wegkrijgt zonder mommy make-over.

1. Je houding is anders

Ha, jullie dachten dat ik de buik zou noemen als eerste. Wees gerust, die komt nog. Maar het eerste dat echt opvalt is dat moeders een andere lichaamshouding hebben dan niet-moeders. Dat heeft te maken met een heel andere houding tijdens de zwangerschap. De rug wordt holler en de schouders boller om in evenwicht te blijven. Logisch met zo’n buik, maar ook na de zwangerschap blijft je lichaam gewoon in die houding staan. Niet erg, maar wel opvallend.

2. Je buik is anders

Bij een zwangerschap wordt je buik tot het uiterste uitgerekt. De huid rekt mee en die krimpt niet terug. Bovendien zorgen hormonen ervoor dat je gemakkelijker buikvet aanmaakt. Het gevolg: heel veel moeders die een wat hangend buikje hebben en daar ook vaak meer vet hebben zitten dan voor hun zwangerschap(pen). Zelfs fanatiek trainen helpt hier bitter weinig voor. En ook als je je oude gewicht terug hebt blijf je zien dat je buik anders is geworden. Behalve dat extra vel en vet op je buik, is er ook nog flinke kans dat je striae hebt, die ook niet helemaal weg zullen trekken.

3. Je ‘onderkant’ is anders

Beetje vulgair, maar iedere moeder herkent dit. De bekkenbodemspieren hebben heel wat te dragen gehad en zijn uitgerekt. Plus dat er bij een vaginale bevalling nog wel wat meer is uitgerekt. Helemaal terug naar vroeger zal het nooit meer gaan. Je ‘onderkant’ voelt anders, maar dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Het is wel een probleem als je onvoldoende controle hebt over je sluitspier of blaas. Een bekkenfysiotherapeut kan je dan helpen.

4. Je borsten zijn anders

Tsja, je borsten en buik lijken wel wat op elkaar. Ook je borsten groeien tijdens de zwangerschap, vaak ongeveer een cupmaat maar soms nog meer. En als de borsten weer teruggaan naar hun oude grootte, blijft het vel wat losser. Met als gevolg dat borsten meestal gaan hangen na een zwangerschap. Jammer maar helaas, ook hierbij is er weinig wat je kunt doen. Hoewel een goede bh wel zorgt voor veel comfort en zorgt dat het in het openbaar tenminste niet zichtbaar is.

5. Je krijgt last van kwaaltjes

Heel veel moeders geven aan dat ze last kregen van allerlei gekke kwaaltjes na de zwangerschap. Voor de zwangerschap waren ze gewoon fit en gezond, nu krijgen ze het ene probleempje na het andere. Het zijn meestal geen grote issues, maar wel heel vervelend. Wat blijkt: de veranderende hormoonhuishouding zorgt ervoor dat je (tijdelijk) last kunt krijgen van ouderdomskwaaltjes. Dit zou in theorie vanzelf weer over moeten gaan, maar soms blijf je hier nog heel lang last van houden.

Door een zwangerschap en het krijgen van een kindje verandert je lichaam. Dat is op zich wel te verwachten, maar veel vrouwen denken dat de veranderingen allemaal weer verdwijnen en dat ze hun oude vertrouwde lichaam weer terug krijgen. Helaas is dat voor de meeste dames een illusie. Er zijn dan ook steeds meer moeders die kiezen voor een ‘mommy make-over’. De borsten en buik worden dan weer netjes strak getrokken. Toch is het eigenlijk best gek dat moeders zich zo druk maken over hun andere lijf. Tenslotte hebben ze een kind gekregen! Weg met die gekke ideaalbeelden en die fotoshoots van celebrity’s die meteen weer super slank en gezond zijn! Accepteer jezelf zoals je bent – inclusief buikje en hangende borsten. Wees trots op je lichaam dat het zoiets bijzonders kan als een kindje krijgen, daar heb je toch wel wat voor over?

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer