Alleenstaande moeder zijn heeft zo zijn voordelen. Als je graag zelfstandig wilt zijn en geen behoefte hebt aan een zeurende man die zich overal mee bemoeit, is het lang niet zo slecht. En als je gescheiden bent, lijkt het helemaal relaxt. Tenslotte heb je eerst een week de kinderen, maar ben je daarna een hele week vrij en kun je uitslapen. Toch? Niet helemaal waar – het alleenstaande moeder zijn heeft toch ook wel wat nadelen. Kijk maar naar deze 7 voorbeelden.
1. Als je ziek bent, heb je pech
Als je eens een keer ziek bent, heb je gewoon pech. Ja, voor een griepje kun je misschien wel wat hulptroepen inschakelen, maar wat als je wat langer ziek bent? Ook al heb je een langdurige ziekte zoals Pfeiffer, of zelfs een chronische ziekte als artrose, toch ben jij verantwoordelijk voor de kinderen. En je hebt lang niet altijd hulp achter de hand.
2. Je komt je ex telkens weer tegen
Als je gescheiden bent, is de kans vrij groot dat je met je ex afspraken moet maken. De kans is groot dat jullie elkaar tegenkomen op bijvoorbeeld ouderavonden. En dan moeten jullie het voor elkaar zien te krijgen om als rustige volwassenen met elkaar te praten. Ook als hij zijn nieuwe vriendin bij zich heeft.
3. Het vinden van een nieuwe partner is lastig
Wil je graag een nieuwe relatie, dan is dat niet zo makkelijk. Veel mannen vinden het helemaal niet fijn als blijkt dat jij al een of meer kinderen hebt. En als jouw zwangerschap(pen) lichamelijke sporen hebben nagelaten is dat ook niet zo woest aantrekkelijk. Bovendien zit je natuurlijk met het dilemma wanneer je je nieuwe lief voorstelt aan de kinderen. En wat als ze niet goed met elkaar op kunnen schieten?
4. ‘Good cop, bad cop’ werkt niet
Vaak werkt het heel goed als een van de opvoeders wat strenger is en de ander juist makkelijker. Dat geeft kinderen een balans en zo leren ze verschillende dingen. Maar in je eentje is dat natuurlijk behoorlijk moeilijk te realiseren. Je zult dus het midden moeten zien te vinden.
5. Je moet altijd consequent zijn
Kinderen hebben het pijlsnel in de gaten als je niet consequent bent. En ze proberen daar altijd ten volle van te profiteren. Vooral bij kleine kinderen is dit een belangrijk punt. Als je tien keer vertelt dat iets niet mag en de elfde keer mag het ineens wel, zijn die eerste tien keren zo weer vergeten. Als alleenstaande moeder heb je geen partner die zonder inconsequent te zijn af en toe een uitzondering kan maken. Gelukkig kun je aan oudere kinderen meestal wel uitleggen waarom iets de ene keer niet mag en de andere keer wel.
6. Je moet het financieel alleen rooien
Veel huishoudens komen rond met een dubbel inkomen. De meeste vrouwen werken parttime terwijl de man fulltime werkt. Als je alleenstaande moeder bent, is je inkomen dus vrijwel altijd kleiner. Je bent zelf de enige baas over je geld. Dat kan handig zijn, maar is ook een hele verantwoordelijkheid. Je hebt geen tweede inkomen en als er financieel iets misgaat sta je er meestal alleen voor.
7. Je hebt het druk
Op school worden dingen van de ouders verwacht, je kind verwacht veel van je en ook op je werk heb je het waarschijnlijk best druk. Als je een partner hebt kun je veel van die lasten verdelen. Maakt hij bijvoorbeeld de verjaardagstraktatie terwijl jij naar de ouderavond gaat. Of breng jij je dochter naar ballet terwijl je man haar weer ophaalt. Ongemerkt heb je het een heel stuk drukker als je in je eentje bent.
Door deze opsomming lijkt het misschien alsof alleenstaande moeder zijn eigenlijk niet te doen is. Toch valt ook dat weer mee. Het is bijvoorbeeld vaak beter om alleen te zijn dan wanneer je samen bent en voortdurend in ruzie en spanning leeft. Bovendien hebben alleenstaande moeders vaak een heel bijzondere band met hun kind. Dus wees gerust: naast deze 7 nadelen van alleenstaand moederschap, zijn er ook verschillende voordelen die het de moeite waard kunnen maken!