Fun

6 gekke tips die je vroeger kreeg tijdens de zwangerschap

Judith1587 x bekeken

Vroeger dachten mensen – en ook dokters – heel anders over de gezondheid dan tegenwoordig. Je kreeg als zwangere af en toe best rare tips, die je tegenwoordig absoluut niet meer zou krijgen. Dit zijn 6 adviezen die zelfs de dokter wel voorschreef voor zwangere patiënten. Don’t try this at home!

1. Tip tegen obstipatie: roken

Veel zwangere vrouwen krijgen last van obstipatie. Daar zijn allerlei dingen voor de verzinnen, zoals het nemen van extra vezels. Maar als je zo’n 30 jaar geleden bij de dokter kwam, zei die doodleuk dat je maar moest gaan roken. Roken zou namelijk goed zijn tegen stress én de darmwerking bevorderen.

2. Tip tegen een meerling: geen seks tijdens de zwangerschap

Vroeger dacht men dat de hoeveelheid zaad bepalend was voor het aantal kinderen. De conclusie was simpel: zorg dat er niet teveel zaad in de baarmoeder komt. Eerst dacht men dat dit ook tijdens de zwangerschap gold, en mochten zwangere vrouwen geen seks hebben om te voorkomen dat er een meerling geboren zou worden. Ook zou een baby extra ledematen (vingers, tenen) kunnen krijgen van seks tijdens de zwangerschap.

3. Algemene tip: benen naast elkaar

De theorie was dat vrouwen die met de benen over elkaar zaten, hun baby in de verdrukking zouden brengen. De baby kon hierdoor misvormd raken en zelfs komen te overlijden. Als een baby werd geboren met ontbrekende ledematen, kwam dat doordat de moeder met de benen over elkaar had gezeten. Hou de benen dus maar netjes naast elkaar tijdens je zwangerschap!

4. Tip tegen lelijke baby’s: kijk naar mooie dingen

Vrouwen die vaak kijken naar lelijke dingen krijgen een lelijke baby. En vrouwen die kijken naar mooie dingen, krijgen automatisch ook vaker een mooi kindje. Er was zelfs een arts die dit tot in het extreme trok: een vrouw zou volgens hem hebben gekeken naar een afbeelding van Johannes de Doper in een haren mantel en vervolgens zelf een behaarde baby hebben gekregen.

5. Tip om te relaxen: drink wijn

Tsja, tegenwoordig mag je ab-so-luut niet drinken tijdens de zwangerschap. Daar is ook een goede reden voor, want het kan de baby beschadigen. Maar vroeger dacht men daar niet over na. Je moest juist zorgen dat je geen last kreeg van stress. De arts adviseerde om lekker ‘s avonds met een wijntje te gaan zitten om extra te ontspannen.

6. Tip voor een strakke buik: draag een korset

In een tijd waarin het dragen van een korset normaal was, werden ook zwangere vrouwen niet gespaard. Een korset zou ervoor zorgen dat je geen striae kreeg en dat je buik sneller weer in normale proporties was na de bevalling. Helaas bleek dat geen effect te hebben. Wel merkte men na verloop van tijd dat de baby het aardig benauwd kon krijgen in de buik, doordat die voortdurend onder spanning stond.

Van gewoon gekke tips tot tips die zelfs gevaarlijk kunnen zijn: vroeger dacht men echt anders over de zwangerschap dan nu. Sommige ideeën uit ‘oma’s tips’ zijn best nog wel handig, maar déze 6 tips zouden we toch sterk afraden. Ze zijn namelijk op zijn zachtst gezegd dubieus…

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer