KraamcadeausBabyshower cadeaus

8 tips om het perfecte kraamcadeau te vinden

Judith2592 x bekeken

Op kraamvisite gaan is super schattig, maar het vinden van een leuk cadeautje is soms best lastig. Vooral wanneer de kraamvrouw al heel veel spulletjes heeft, of als je helemaal niet precies weet wat ze leuk vindt. Voor vrouwen die wat verder van je vandaan staan, zoals een vage kennis, is het niet zo moeilijk want je kunt altijd aankomen met een cadeaubon. Maar als het iemand is die dicht bij je staat, zoals je zus of een goede vriendin, wil je natuurlijk het perfecte kraamcadeau vinden. Hoe doe je dat?

1. Richt je op het doel van het cadeau

Voor wie is je kraamcadeau? Heeft ze een relatie? Heeft ze al meer kindjes, of is dit de eerste? Is alles goed gegaan bij de bevalling, of weet je dat er problemen waren? Wil je het perfecte kraamcadeau vinden, dan moet je proberen je in te leven in degene voor wie het cadeau bestemd is. Is dit bijvoorbeeld een eerste kindje, dan kun je heel leuke kleertjes vinden in de wat grotere maten, die ze vast nog niet heeft. Maar is het een tweede of derde kindje, dan zal ze waarschijnlijk denken: “zucht, nóg meer kleertjes”. Probeer je in te leven in haar situatie en bedenk wat je wel en niet leuk zou vinden.

Baby cadeautje flesje

2. Hoe groot wordt het cadeau?

Nu je je goed hebt ingeleefd in je doel (voor zover dat ging bij iemand die je minder goed kent), ga je bedenken hoe groot je cadeau moet zijn. Voor iemand waar je geen directe band mee hebt, kun je volstaan met een kleine attentie. Dat kun je natuurlijk niet doen als het gaat om iemand waar je veel om geeft. Dus: bedenk een bedrag wat je ongeveer wilt uitgeven aan je cadeau en hou daarbij rekening met jouw relatie tot degene aan wie je het geeft. Bedenk dat teveel geven haast net zo gênant is als te weinig geven.

3. Andere kindjes in het gezin

Je hebt al bedacht voor wie je het cadeau gaat halen en daarbij heb je je afgevraagd of dit het eerste kindje was of niet. Is dit niet het eerste kindje, dan bedenk je wat je aan moet met de andere kindjes. Ook hier geldt het onderscheid of je iemand goed kent of niet. Bij mensen waar je zomaar even om het hoekje komt gluren, hoef je niet speciaal rekening te houden met de andere kinderen. Is het echter een goede vriendin, dan is het wel leuk om ook voor hen een kleinigheidje mee te nemen.

4. Wil je iets zelf maken?

Het is hartstikke leuk om zelf aan de slag te gaan voor een kraamcadeau. Je kunt bijvoorbeeld handwerken, want er zijn honderden haak-, brei- en borduurpatronen verkrijgbaar voor baby’s. Verder kun je ook andere DIY projecten beginnen, zoals het naaien van mooie kleertjes, doeken of kleden. Zagen, kleuren en verven behoren natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Wil je liever niet iets zelf doen of heb je weinig tijd, begin er dan gewoon niet aan!

Lieve babyschoentjes als perfect kraamcadeau

5. Wordt het iets liefs, iets nuttigs of iets grappigs?

Er zijn grofweg drie typen kraamcadeaus. De lieve kraamcadeaus zijn vooral leuk omdat ze zo schattig zijn. Hieronder vallen bijvoorbeeld knuffeldoekjes, lieve kleertjes, schattige speeltjes of babyboekjes. Nuttige kraamcadeaus zijn vooral gebruiksvoorwerpen. Hydrofiele doeken, een luiertaart, een flesje of een fopspeen vallen hieronder. Een grappig cadeau is bijvoorbeeld een rompertje met een grappige tekst, of een ander klein grapje. Het hangt van de situatie af wat je kiest en je kunt bijvoorbeeld ook een cadeau kiezen dat zowel lief als grappig is.

6. Doe inspiratie op

Wil je een origineel kraamcadeau geven, dan is het verstandig om wat inspiratie op te doen. Ga verschillende websites of winkels langs en bekijk het aanbod. Zorg ervoor dat je niet in de standaard winkels komt, zoals de Hema of Kruidvat. Wat je daar kunt vinden is óf al door iemand gegeven, óf de moeder heeft het zelf gekocht, óf de moeder vond het niet leuk en heeft het daarom niet gekocht. Kies voor een originele plek om te vinden wat je zoekt, dan weet je in elk geval zeker dat het een origineel cadeautje is.

7. Zorg voor een leuke verpakking

Wat je ook kiest: het perfecte kraamcadeau is natuurlijk voorzien van een leuke verpakking. Je hoeft niet volledig uit je dak te gaan met linten, bloemen, toeters en bellen, maar toch mag een goede vriendin of zus wel meer verwachten dan een simpel cadeaupapiertje (of nog erger: een oude krant…). Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een mooie strik, maar zeker als je luiers wilt geven kun je nog veel verder gaan. Zo kun je van luiers een prachtige luiertaart maken!

Luiers met knuffeltje - homemade-gifts-made-easy.com

8. Jouw aandacht is het perfecte kraamcadeau

Wanneer je binnen komt stormen, de baby vluchtig even bekijkt (“ja hoor, het is echt een mooie baby”), gulzig je beschuit naar binnen werkt en ondertussen op je telefoon kijkt hoe laat het is, maakt het niet meer uit wat voor cadeautje je gaf. In plaats daarvan is jouw aandacht vele malen belangrijker dan wat er in dat papiertje zit. Je hoeft dus niet aan te komen met dure cadeau’s, zolang je maar laat zien dat jij er oprecht om geeft. Je vind het echt de liefste baby ter wereld en dus kom je die uitgebreid bewonderen. Je vraag geïnteresseerd hoe de moeder het maakt en kletst lekker bij met haar. Dát is pas echt het perfecte kraamcadeau!

 

 

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer