Baby´sBabykledingGezondheid

Babykleding voor de zomer: wat heeft je kindje nodig?

Judith1265 x bekeken

Steeds vaker worden moeders gewaarschuwd dat baby’s snel oververhit raken in de zomer. Toch zie je nog veel moeders met een afgesloten kinderwagen door de snikhete zon rijden. Hoe dat komt? Voornamelijk overbezorgdheid. Tenslotte moet je voorkomen dat je baby te koud wordt, toch?

De eerste week van je baby

De eerste week van je baby heb je waarschijnlijk kraamhulp in huis. Die zal je uitleggen dat een baby het in het begin snel koud krijgt. Tenslotte zit de baby lekker op lichaamstemperatuur (37 graden) in je buik. Daarbuiten is het vrijwel altijd kouder, en dus krijgt je baby het koud. Dat wordt verholpen met een warme kruik en een mutsje. Toch zijn er uitzonderingen. Moeder Masha: “Mijn baby werd geboren tijdens een hittegolf. Het was in huis 26 graden, daarbuiten nog warmer. De kruiken die ik had gekocht, zijn nooit gebruikt. De baby hoefde zelfs geen mutsje op. Ze droeg alleen haar kleertjes en kreeg een dekentje in de wieg. Warm genoeg, zelfs als we gingen wandelen!”

Wanneer wordt een baby te warm?

Baby’s zijn klein en koelen sneller af dan volwassenen. Maar ze warmen ook sneller op! Dat kan een probleem zijn als het buiten warm is. Een baby kan dan zijn hitte niet kwijt. Kraamhulp Harriët: “Ik zeg altijd: een baby kan beter iets te koud dan te warm zijn. Want kou kan gecompenseerd worden en warmte niet. Als een baby te warm wordt, kan dat leiden tot hitteshock, hersenschade en zelfs de dood. Daarom is een van de eerste dingen die ik ouders leer, te checken of de baby niet te warm is.” Je kunt het vrij eenvoudig controleren door te voelen in de nek van de baby. Is een baby klam of voelt de nek erg warm, dan kan er een laagje kleding vanaf. Het voelen aan handjes of voetjes is niet betrouwbaar, want die voelen al snel koel aan terwijl de baby nog steeds oververhit kan zijn.

De vuistregel die je meestal kunt volgen

Er is een simpele vuistregel die je meestal kunt volgen als een baby ouder dan 1 week is: de baby krijgt één laagje meer dan jij zelf draagt. Loop jij het liefst bloot omdat het zo warm is, dan is een romper (en soms een shirtje) genoeg voor een baby. Loop jij in shirt en korte broek, dan krijgt de baby een shirtje en lang dun broekje. Draag jij lange mouwen, dan krijgt de baby ook een truitje en sokjes aan. En loop je in winterkleding, dan wordt de baby ook lekker warm ingepakt met een dekentje. Mama Mirna: Natuurlijk moet je kijken naar je kind of dat kan. De vuistregel gaat vrijwel altijd op, maar niet als er iets bijzonders is met je kindje. Mijn dochtertje werd veel te vroeg geboren en was te klein. Zij moest altijd 2 laagjes meer kleding dan wij dragen in de eerste maanden.”

Let op met afgelopen kinderwagens!

Een baby in de zon is natuurlijk geen goed idee. Maar veel artsen waarschuwen heel sterk tegen een afgeslopen kinderwagen. Er worden doeken verkocht die je over de kinderwagen kunt plaatsen. Maar dat zorgt ervoor dat de ruimte afgesloten wordt. In de kinderwagen is daardoor veel minder zuurstof dan erbuiten. Kinderarts Mieke: “Gebrek aan frisse lucht is nog veel schadelijker voor een baby dan even in de zon liggen. Ik adviseer ouders altijd om te kiezen voor een parasol of paraplu op de kinderwagen. Daardoor kan er tenminste altijd frisse lucht bij het kindje komen.”

Het is natuurlijk belangrijk dat je voorkomt dat je kindje verkouden of ziek wordt. Maar warmte kan een baby ook beschadigen. Het is goed om je te realiseren dat veel ouders uit overbezorgdheid hun kindje veel te warm kleden. Een baby die met een lange kleding, mutsje en dikke deken in de kinderwagen ligt terwijl het buiten 27 graden is, krijgt het veel te warm. In zo’n geval is simpele korte zomerkleding meer dan voldoende. Let dus op de omstandigheden en de temperatuur van je kindje om te bepalen welke kleding nodig is.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer