TuinVeiligheid

Spelen in de tuin: hier moet je op letten

Judith1526 x bekeken

Over het algemeen zijn kinderen gek op spelen in de tuin. Of het nu gaat om rondrennen op het gras, spelen tussen de planten of klimmen op een speeltoestel, de tuin biedt heel wat uitdagingen. Toch levert het ook uitdagingen op voor ouders. Want hoe veilig is het eigenlijk in de tuin? En waar moet je vooral op letten?

1. Kattenpoep en hondenpoep

Honden en katten kunnen in de tuin poepen. En natuurlijk is dat best vies. Toch is het geen ramp als je kind een keer smerig wordt. Het gaat veel meer om wat er ín de poep zit. Bij katten kan dat problemen opleveren voor zwangere vrouwen, omdat kattenpoep heel vaak een bepaalde bacterie bevat die slecht kan zijn voor de zwangerschap. Verder zijn honden- en kattenpoep ongezond als kinderen het in hun mond krijgen, vanwege besmetting met wormen. Dus… het is niet alleen vies, maar kan ook slecht zijn voor de gezondheid.

2. Giftige planten

Heb jij een kind dat alles in zijn mond stopt? Loop dan even langs de planten in je tuin. Bepaalde planten zijn namelijk giftig bij het opeten ervan. Zoals vingerhoedskruid, hortensia’s en gevlekte scheerling. Sommige planten zijn al erg schadelijk als er maar één hapje van wordt genomen. Andere, zoals de hortensia, zijn alleen in grote hoeveelheden dodelijk. Je kunt je decoratieve planten over het algemeen wel laten staan, zolang je er zeker van bent dat je kindje er geen complete maaltijd van maakt…

Tip: let vooral op met planten met giftige bessen. Die zien er eetbaar uit, waardoor die eigenlijk veel gevaarlijker zijn dan je giftige sierplanten.

3. Schadelijke planten bij aanraking

Andere planten zijn schadelijk bij aanraking. Dat geldt natuurlijk voor berenklauw en brandnetels. Maar ook voor doornstruiken zoals bramen. En het geldt ook voor planten waarvan je het minder verwacht, zoals de komkommerplant. Deze is op zichzelf niet schadelijk, maar als je erlangs strijkt kan dat lelijke schrammen opleveren.

4. Water

Overbodig te zeggen, maar de meeste verdrinkingen vinden plaats rondom het huis. Dat kan in je onschuldige visvijvertje zijn, maar ook een nabijgelegen sloot of ander water. Zorg er dus voor dat kinderen jonger dan 4 jaar niet zomaar bij water kunnen komen.

Tip: Kies bij het afdekken van een vijver voor stevig gaas. Een los net is juist gevaarlijk: als een kind erin valt kan het verstrikt raken in het net.

5. Huisdieren

Over het algemeen hoef je kinderen niet te beschermen tegen huisdieren. Het is eerder andersom: je moet je huisdieren beschermen tegen je kinderen! Als je kinderen kleine dieren als kippen of konijnen telkens laten schrikken kunnen ze een hartstilstand krijgen. En als je kinderen een poes of hond plagen, kunnen ze gebeten of gekrabt worden als verdediging. Houd hier dus ook rekening mee als je kinderen buiten spelen: geef dieren altijd een kans om weg te lopen of zich te verstoppen.

Spelen in de tuin is super leuk! We beginnen dus ook niet over de mogelijkheid dat kinderen eens vallen en zich bezeren. Maar er zijn bepaalde dingen die wel echt belangrijk zijn om op te letten, zeker met jongere kinderen. Let bijvoorbeeld vooral op de planten die je in de tuin hebt. En vergeet niet om rekening te houden met je huisdieren als je kinderen naar buiten stormen.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer