KinderkamerBaby´sBabykamerGezondheidKidsKinderenWonen

De invloeden van kleuren in de kinderkamer

Judith2576 x bekeken

Wist je dat de kinderkamer kleuren veel invloeden hebben op je kinderen? Kleuren zijn heel belangrijk voor mensen omdat ze bepaalde gevoelens opwekken. Zo kunnen donkere kleuren je somberder maken, terwijl je van lichtere tinten juist opvrolijkt. Ook de invloed van afzonderlijke kleuren is al veel onderzocht. Ben jij op zoek naar goede kleur ideeën voor de kinderkamer? Check dan hier de invloeden van kleuren in de kinderkamer!

De betekenis van basiskleuren

Een kleur kan heel veel dingen betekenen. Dat hangt af van de cultuur waarin je bent opgegroeid, maar ook van de situatie en de context. Zo is wit in China de kleur van de rouw, terwijl we het in Nederland associëren met bruiloften. Verder maakt ook de situatie veel verschil. Wat in de ene situatie een betekenis heeft om van te schrikken (een rood bord met een waarschuwing) is in de andere situatie juist romantisch (een rode roos). Dit zijn de bekendste kleuren met hun betekenis, die geldig is voor de Nederlandse cultuur.

Rood Gevaar, waarschuwing, fout, warmte, liefde, passie, intense emotie, moed, oorlog, bloed
Roze Liefde, romantiek, vrouwelijkheid, kalmte
Geel Zonnig, vrolijk, vermoeiende kleur
Blauw Kalmte, betrouwbaarheid, veiligheid, verdriet, productiviteit, creativiteit
Oranje Warm, stimulerend, opvallend
Bruin Warm, sterkte, zekerheid
Groen Rust, natuur, geluk, geld, afgunst
Paars Royalty, rijkdom, luxe, spiritualiteit, wijsheid
Wit Puurheid, onschuld, goedheid, helder, ruimte, steriel, koud
Zwart Dood, rouw, kwaad, verfijning, gezag
Grijs Praktisch, tijdloos, saai, deprimerend

Kleuren in de kinderkamer

Veel mensen denken dat je bij kinderen altijd voor felle kleuren moet gaan. Dat blijkt echter lang niet altijd een positief effect te hebben. De invloeden van kleuren in de kinderkamer moeten niet onderschat worden. Er is veel afhankelijk van het karakter van je kind (en dat van jezelf). Rood wordt afgeraden omdat het een behoorlijk heftige kleur is, die veel emoties kan oproepen die niet positief zijn. Blauw en groen worden daarentegen veel positiever gezien voor jongens. Voor meisjes komt het vaak neer op roze als basiskleur, maar ook andere pasteltinten doen het goed.

Verschillen tussen jongens en meisjes

We proberen jongens en meisjes wel als gelijken te zien, maar in de kinderkamer worden heel verschillende kleurkeuzes gemaakt.

Jongens:

Stoere, harde kleuren. Hier worden met name (fel)blauw, groen en tussenliggende tinten geadviseerd. Geel is ook een optie, maar bij voorkeur bij kinderen die van zichzelf een heel vrolijk karakter hebben. Rood wordt niet geadviseerd, zeker niet bij drukke kinderen met weinig focus.

Meisjes:

Zachte, vrouwelijke kleuren. Met name pasteltinten doen het goed in de meisjeskamer. De kleur is daarbij wat minder van belang, omdat pasteltinten eigenlijk altijd een vredige en rustige uitstraling hebben. In combinatie met roze is rood wel een geschikte kleur, omdat hij dan meer wordt geassocieerd met liefde en kalmte. Paars kan ook prachtig gecombineerd worden met pasteltinten.

Effect van kleuren in de babykamer

Naast de invloeden van kleuren in de kinderkamer, is ook het effect van kleuren in de babykamer onderzocht. Bij de babykamer laat je je nog veel meer leiden door persoonlijke smaak, want je baby weet nog nergens van. Er wordt meestal gekozen voor pasteltinten, wat een goede keus is. Wel is het ook goed om wat speeltjes met fellere kleuren te hebben, omdat de baby daar dan op kan focussen. Het effect van kleuren in de babykamer is vooral uitgezocht met een focus op de ouders. Daarbij blijkt dat pasteltinten een positiever effect hebben dan een grijs/witte babykamer zonder kleuren. Zachte tinten maken de kamer warmer en roepen positieve gevoelens op. Het zijn ook de beste kleuren om sfeer in de babykamer te creëeren.

De invloed van kleuren in de kinderkamer en babykamer is best groot. Je kind brengt er veel tijd in door. Het is meestal het best om te kiezen voor kalmerende kleuren in de kinderkamer. Die hoeven echt niet saai te zijn, want ook blauw en groen zijn hier prima geschikt voor. Bij meisjes kan worden gedacht aan een fellere tint roze of geel om de kamer op te vrolijken. Zo behoud je de kalme uitstraling in de kamer, maar heb je toch mooie kleuren gekozen.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer