GezondheidReizenVakantie & UitjesZwanger en mama

Zwanger en reizen: 7 tips

Judith1468 x bekeken

Zwanger en reizen zijn een bijzondere combinatie. Zeker als de zwangerschap al wat verder gevorderd is, kun je allerlei tegenstrijdige adviezen krijgen. Maar ook in het begin van de zwangerschap kan reizen een uitdaging zijn als je veel last hebt van de hormonen. Dit zijn 7 tips om te reizen tijdens de zwangerschap.

1. Zwanger en vliegen

In principe mag je gewoon vliegen tijdens de zwangerschap. Maar tegen het eind van de zwangerschap worden vliegmaatschappijen een stuk minder enthousiast. Bij bijna alle vliegmaatschappijen moet je vanaf de 28e week van de zwangerschap een ‘fit to fly’ verklaring van je verloskundige of gynaecoloog bij je hebben. Op die verklaring staat dat er geen medische reden is om niet te vliegen. Ben je zwanger van een tweeling, dan mag je vanaf 32 weken niet meer vliegen. En bij een eenling zwangerschap mag je vanaf 36 weken niet meer vliegen. Sommige maatschappijen hanteren een vroegere grens, bijvoorbeeld bij 34 weken. Vraag dit altijd na ruim voordat je weg wilt.

2. Zwanger en reizen met de auto

Een autoreis is natuurlijk op eigen verantwoording. Dus in principe kun je dit blijven doen zolang je je goed genoeg voelt. Wel hebben sommige zwangere vrouwen veel sneller last van wagenziekte. Bovendien kun je last krijgen van je bekken, rug en banden als je langere tijd in de auto zit. Zwanger zijn en lange reizen maken met de auto is niet zo’n handige combinatie voor de meeste dames. In het begin van de zwangerschap gaat het meestal een stuk gemakkelijker dan richting het eind.

3. Neem genoeg spullen mee

Je kunt je reis als je zwanger bent een stuk comfortabeler maken. Door wat extra spulletjes mee te nemen bijvoorbeeld. Denk aan:

  • Zakjes als je snel misselijk bent
  • Paracetamol
  • Een kussentje voor je rug
  • Een warme kruik als je snel last hebt van harde buiken

Er zijn nog veel meer dingen die in jouw situatie handig kunnen zijn om de reis wat comfortabeler te maken.

4. Maak duidelijk wat je wilt

De ene vrouw wil graag dat mensen om haar heen rekening houden met haar toestand, anderen willen dat juist liever niet. Het is belangrijk dat je aangeeft wat jij belangrijk vindt en hoe je behandeld wilt worden. Je kunt bijvoorbeeld al meteen aangeven dat je je gewoon fit voelt en alles mee wilt doen, of juist dat je af en toe even wilt kunnen rusten. Als je je wensen duidelijk maakt, zal dat je reis waarschijnlijk prettiger maken.

5. Houd rekening met afstanden

Ben je zwanger en ga je een verre reis maken, dan moet je extra rekening houden met de afstanden. Niet alleen op de reis naar de bestemming en weer terug, maar ook tijdens je vakantie moet je hier op letten. Neem op tijd rust en strek regelmatig de benen als dat mogelijk is. Doe niet teveel op een dag, zeker niet als je al langer dan 34 weken zwanger bent.

6. Voorkom een bevalling in het buitenland

Bevallen in het buitenland kan een heel ingewikkelde situatie geven. Probeer dit dus te vermijden. Veel verloskundigen raden af om vanaf 36 weken zwangerschap nog een verre reis te maken. Vergeet niet dat een bevalling in het buitenland (of nog erger: in een vliegtuig) een hoop gedoe geeft. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kindje. Het zal namelijk in heel veel documenten staan: het land van herkomst. Ongeacht hoe Nederlands jij zelf bent, als je kindje in Frankrijk wordt geboren staat er voor altijd Frankrijk op zo’n formulier.

7. Zwanger naar het buitenland: naar welk land ga je?

Er zijn veel landen waar het niet zo wordt gewaardeerd als een (hoog)zwangere vrouw van alles doet. Zo is het bij veel moslim-landen zeer ongebruikelijk dat een zwangere vrouw nog iets doet. Grote kans dat ze je partner wat uitfoeteren of telkens aanbieden jouw tassen te dragen. Onthoud dat niet elk land even modern is op dit gebied. Natuurlijk doe je er verstandig aan om niet naar gevaarlijke landen te gaan, bijvoorbeeld landen waar conflicten zijn.

Zwanger zijn en reizen is helemaal geen onmogelijke combinatie. Sterker nog: veel stellen kiezen ervoor om juist nu op reis te gaan. Tenslotte wordt reizen met een baby heel anders dan wanneer je nog met zijn tweetjes bent. Als je rekening houdt met deze 7 tips kun jij op een veilige, comfortabele manier reizen tijdens je zwangerschap.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer