DIY

DIY: 8 muziekinstrumenten om zelf te maken

Judith2121 x bekeken

Je kunt heel veel muziekinstrumenten zelf maken. Super leuk om samen met je kinderen te doen of ze voor je kinderen te maken als ze nog klein zijn. Het scheelt je heel wat geld, is een leuk DIY project en je ontdekt stiekem ook of jouw kinderen gevoel voor muziek hebben!

1. Samba ballen

Je kunt vrij eenvoudig zelf samba ballen maken. Een samba bal is een kleine bal op een stokje die rammelt als je hem schudt.

 • Geef elk kind een waterballon en giet er rijst of droge macaroni in. Blaas de ballon op en knoop hem dicht.
 • Maak papiermaché en maak een stevige laag rond de ballon. Zet er aan de onderkant een stokje in vast. Laat het dan goed drogen en klaar is je samba bal.

2. Schudkokers

Schudkokers lijken wel wat op samba ballen, maar zijn nog simpeler. Het is letterlijk een kokertje dat geluid maakt als je het schudt.

 • Geef elk kind een wc-rol. Knip een ballon door de helft en span deze over een uiteinde van de wc-rol. Maak hem vast met plakband of tape. Vul de koker voor een deel met macaroni of rijst.
 • Sluit de andere kant van de wc-rol ook af met een door de helft geknipte ballon. Versier de buitenkant van de koker. Schudden maar!

3. Rammelstok

Een rammelstok is een simpel instrumentje om flink wat herrie mee te maken. Het is gewoon een stok met aan het eind belletjes of blokjes die tegen elkaar rammelen.

 • Geef elk kind een stevig stokje, bijvoorbeeld bamboe. Maak kleine gaatjes in een aantal bierdopjes en bind er touwtjes doorheen.
 • Maak de touwtjes vervolgens op verschillende lengtes vast aan het uiteinde van het stokje. Gebruik zo’n 10-15 bierdopjes per stokje. Rammel de bierdopjes gezellig tegen elkaar.

4. Cimbaal

Een cimbaal is een (meestal houten) cirkel, waarin belletjes zijn vastgemaakt. Soms is er een vel overheen gespannen zodat hij ook dient als trommel.

 • Gebruik de rand van een rond taart bakblik. Maak hier een dikke rand in van papier maché. Laat dit opdrogen en haal de ring uit het bakblik.
 • Maak met een mes kleine gleufjes in de rand en je bevestigd hier bierdopjes of belletjes in. Span eventueel een dun vel, bijvoorbeeld van een ballon, over de ring.

5. Trommels

Trommels zijn altijd leuk om op te trommelen. Je kunt er een mooi ritme mee maken en voor kinderen is het toch niet al te lawaaiig.

 • Neem verschillende formaten lege blikken en blikjes. Overspan de lege kant met een halve ballon. Maak vervolgens trommelstokjes en je bent alweer klaar. De blikken kun je natuurlijk mooi versieren.

6. Gitaar

Een gitaar kun je vrij gemakkelijk zelf maken. Het is natuurlijk niet zo’n vreselijk goed modelletje, maar wel leuk om wat op te tokkelen.

 • Neem een stevige doos (bijvoorbeeld een leeg pak hagelslag of een schoenendoos) per kind. Snijd of knip in het midden een rond gat in de doos.
 • Plak boven en onder het gat een wasknijper op de doos. Knip elastiekjes door en plak ze aan de onderkant van de doos vast met tape. Span ze dan over de wasknijpers heen tot boven de doos en plak ze daar ook vast.
 • De doos fungeert als klankkast voor de elastiekjes.

7. Harp

De harp is een mooi tokkelinstrument. Het is een bijzonder duur en luxe instrument, maar je kunt een simpele versie maken voor je kinderen.

 • Neem voor elk kind een houten kleerhanger. Boor aan één van de schuine kanten wat kleine gaatjes.
 • Doe elastiek of elastisch draad van voor naar achter door de gaatjes en maak een knoopje zodat ze niet weer terug door het gaatje kunnen.
 • Boor aan de andere kant, tegenover de gaatjes, nieuwe gaatjes. Draai hier haakjes in als je een luxe harp wilt maken. Zet de draadjes vast aan de haakjes, zodat je het draad kunt opspannen als je de haakjes draait. Bij een minder luxe variant doe je de draadjes door de gaatjes en knoop je ze vast.

8. Panfluit

Een panfluit is een simpel instrument dat bestaat uit een reeks buisjes die in lengte verschillen. Door erop te blazen komen er steeds andere tonen uit.

 • Rietjes: Geef elk kind een aantal rietjes. Knip de rietjes op aflopende lengte, de een telkens ongeveer een centimeter korter dan de vorige. Leg ze op volgorde en tape ze aan elkaar vast.
 • Hout: Gebruik holle staafjes bamboe. Zaag deze op verschillende lengtes af. Leg ze dan op volgorde en tape ze stevig aan elkaar vast.

Natuurlijk zijn er nog veel meer instrumenten die je zelf kunt maken. Het is vooral bij kleine kinderen eenvoudig, aangezien die meestal wel tevreden zijn als iets maar genoeg lawaai maakt. Je kunt er een leuk DIY project van maken in de vakantie, zeker op een regenachtige dag!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer