DIY

DIY: Zelf een kruidenrekje maken

Judith2 comments12565 x bekeken

Heb jij al je kruidenpotjes in een keukenkastje staan? Dan heb je vast al gemerkt dat je eigenlijk nooit echt handig je kruiden kunt zoeken. Bovendien staan die potjes ook nog eens vreselijk in de weg en nemen ze best veel ruimte in. Tijd dus om op zoek te gaan naar een kruidenrekje. Maar ja, als je dan die prijskaartjes ziet, is de lust je ook wel weer vergaan. Gelukkig kun je zelf ook heel gemakkelijk een kruidenrekje maken, dat je in totaal nog geen €15,- hoeft te kosten! En dan is het ook nog eens perfect op maat én in precies de juiste kleur!

Kruidenrekje met kruiden
Kruidenrekje met kruiden

Afmetingen van het rekje

Je begint met het verzamelen van de materialen. Dus meet je eerst op welke afmetingen jouw kruidenrekje moet hebben. En om daar achter te komen moet je weten in welke potjes je je kruiden doet, hoeveel potjes je kwijt wilt kunnen en hoeveel ruimte je hebt. In dit voorbeeld heb ik gekozen voor mini-weckpotjes van de Action, die super goedkoop zijn. Maar je kunt ook gewoon de potjes van de supermarkt gebruiken of allemaal verschillende potjes.

Op basis van de afmetingen van de potjes en de beschikbare ruimte wilde ik graag 6 potjes in een rij kunnen zetten, en dat 5 rijen hoog. In totaal dus 30 kruidenpotjes die een plekje kunnen krijgen in het nieuwe rek! Het goedkoopste en makkelijkste materiaal is MDF plaatmateriaal van 9 mm dik. Dat bracht de uiteindelijke afmetingen van mijn kruidenrek op 38×51 cm.

Materialen: dit heb je nodig

Voordat we beginnen een tip: ik heb de achterkant op maat laten zagen in de bouwmarkt en heb zelf de plankjes en zij- en onderkanten gezaagd. Maar het is veel gemakkelijker als je alle plankjes op maat laat zagen, dit is veel sneller en bij de meeste bouwmarkten gratis!

* Alle maatvoeringen zijn gebaseerd op mijn rek. Wil je andere afmetingen, dan moet je het zelf even uitrekenen wat je nodig hebt*

 • Achterwand: 38 x 51 cm
 • Zijwanden (2x): 50 x 6 cm
 • Boven- en onderkant (2x): 37 x 6 cm
 • Plankjes (4x): 36 x 6 cm
 • Kleine spijkertjes, ongeveer 1 cm lang
 • Houtlijm
 • Verfmateriaal (grondverf, lak of een spuitbus verf)
 • Ophangmateriaal
De materialen voor je kruidenrekje
De materialen die je nodig hebt

Bij de afmetingen van de zijwanden, boven- en onderkant en de plankjes is rekening gehouden met de dikte van het materiaal. Werk je met materiaal met andere dikte, dan zijn die verhoudingen ook anders!

Werkwijze

 • Leg de achterwand van het kruidenrek plat op tafel of werkblad. Zet dan de zijwanden en boven- en onderkant er los op en controleer of ze goed passend zijn. Een millimetertje afwijking is niet erg (dat zie je uiteindelijk niet), maar er mag niet teveel afwijking zijn. Werk ook de randen netjes bij zodat alles goed past.
Het bijwerken van de randjes van je kruidenrekje
Het bijwerken van randen
 • Neem een van de zijwanden, smeer de smalle rand in met lijm en druk deze op zijn plaats. Neem dan de bovenkant, smeer deze ook in met lijm en plaats deze op zijn plaats en strak tegen de zijwand. Vervolgens de andere zijkant en als laatste de bodem. Nu de lijm nog vochtig is kun je eventueel nog wat schuiven als de wanden niet perfect aansluiten.
De wanden zitten vast
De wanden zitten vast
 • Laat het rekje nu rusten tot de lijm goed droog is, liefst met gewichten (bijvoorbeeld boeken) op de latten zodat ze goed vast komen te zitten.
 • Heb je zware kruidenpotjes, dan zet je alles met spijkertjes voor de zekerheid extra vast. Dit is in principe niet nodig als je goede houtlijm hebt gebruikt!
 • Kijk of de plankjes precies tussen de zijwanden passen. Smeer ze dan in met lijm en zet ze op hun plaats. Ook deze laat je rustig een poosje drogen.
Het DIY kruidenrekje is bijna klaar
Het rekje is bijna klaar
 • Zet met kleine spijkertjes de plankjes vast aan de zijwanden. Dit is omdat de plankjes haast nooit echt perfect uit zichzelf tussen de zijwanden klemmen.
 • Het rekje is nu klaar. Schuur het hout lichtjes en zet het in de grondverf. Daarna kun je kiezen voor verf of lak in een leuk kleurtje. Zelf heb ik een spuitbus verf gebruikt, want dat is een stuk sneller en gemakkelijker (en bij Action ook goedkoper).
 • Hang het rekje op zijn plaats en doe er je kruidenpotjes in.
Kruidenrekje helemaal klaar
Afgemaakt kruidenrekje

Je kruidenrekje is klaar. Keurig op maat gemaakt en het was super goedkoop! In principe is de verf het duurst, maar omdat je maar heel weinig nodig hebt valt dit ook wel mee. En op deze manier heb je het perfecte kruidenrekje in huis, zodat je niet telkens overal moet zoeken naar je kruiden. Dit DIY-project is niet alleen leuk voor mama’s, maar ook voor oudere kinderen die al wat handiger zijn!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

2 Comments

 1. Wat een fijn en handige post! Ik heb hem ook gemaakt, heb alleen een vraag. Hoe heb je hem vast gemaakt aan de muur? Ik ben bang dat als ik er schroeven doorheen boor, dat her hout splijt. Dat gebeurde namelijk al met spijkers. …

Reageer