KraamcadeausBabyshower cadeausCadeaus tot 2 jaarDIY

Een grote kraammand maken als cadeau: wat zit erin?

Judith1887 x bekeken

De kraammand is een leuk idee om meerdere cadeautjes te geven aan de kersverse moeder en baby. Sommige kraammanden zijn samengesteld om in een keer te worden uitgepakt, andere bevatten cadeautjes voor meerdere dagen. Zo kun je bijvoorbeeld een weekmand maken, waarbij er voor elke dag van de week een cadeautje in zit. Welke kraammand je ook wilt maken, het is altijd lastig om te bedenken wat erin kan. Dit zijn 12 leuke ideeën voor in de kraammand!

1. Kleertjes

Kleding is meestal wel een goed idee. Tenzij de moeder een heel specifieke smaak heeft of al heel veel babykleertjes heeft gekregen. Je doet er goed aan om te kiezen voor een wat grotere maat (62 of 68) omdat er meestal wel genoeg is in de kleinere maten. Overigens let je natuurlijk ook op het seizoen bij het kiezen van de kleertjes.

Baby kleertjes in kraammand

2. Een gepersonaliseerd cadeautje

De ouders hebben lang nagedacht over de naam van hun kindje. Het is dan ook heel leuk om iets te geven waar deze naam in verwerkt is. Bijvoorbeeld een knuffeltje of een ander speeltje met de naam van de baby. Maar je kunt ook denken aan geborduurde kleertjes of andere gepersonaliseerde cadeaus.

Gepersonaliseerd cadeau met naam baby

3. Iets lekkers voor mama

De baby krijgt allemaal leuke cadeautjes, maar de mama krijgt niks. Terwijl zij ook een flinke prestatie heeft geleverd! Stop er dus wat lekkers in voor mama: een stuk chocola is meestal een prima idee. Maakt mama zich erg druk over zwangerschapskilo’s? Ga dan voor lekker fruit of andere gezonde hapjes.

Chocola voor mama

4. Leuke boekjes

De baby heeft nu nog niet veel aan boekjes, maar vanaf de peutertijd is dat echt heel leuk. Stop dus wat leuke boekjes in de kraammand. Wist je dat er ook veel leuke en originele boekjes te krijgen zijn in veel dialecten zoals het Zeeuws of talen als het Fries?

Boekjes voor baby

5. Iets zelfgemaakts

Iets dat je zelf gemaakt hebt, heeft bijzondere waarde. Zo kan iemand zien dat je er echt moeite voor hebt gedaan. Denk bijvoorbeeld aan een mini-luiertaartje of gebreide of gehaakte items. Door er tijd in te steken kan iedereen zien dat je je er echt op hebt voorbereid.

Zelfgemaakt cadeautje baby

6. Speelgoed voor later

In de babytijd krijg je als moeder heel veel babyspulletjes. Maar denk ook eens aan later. Wat kan bijvoorbeeld leuk zijn als de baby gaat kruipen of lopen? Misschien heeft een baby nu nog niks aan een bal met lichtjes, maar als hij gaat kruipen is het super leuk om erachteraan te gaan!

Houten trein voor baby kraammand

7. Douchen en wassen voor mama en baby

Flessen babyshampoo, badschuim en andere lekkere verzorgingsproducten doen het meestal goed. Ze worden ook altijd goed gebruikt. Vergeet niet om niet alleen voor de baby, maar ook voor de mama een lekker verzorgingsproduct in de kraammand te stoppen. Tenslotte mag mama ook wel even lekker genieten, toch?

Kraammand samenstellen met verzorgingsproducten

8. Een zelf bedachte waardebon

Geef de kersverse ouders een waardebon die je zelf hebt bedacht. Bijvoorbeeld om eens uitgebreid bij jullie te komen eten. Of een bon voor een avond oppassen zodat zij ook even hun handen vrij hebben. Of om de hond uit te laten of iets anders nuttigs te doen.

Waardebon voucher

9. Cadeau voor broertje/zusje

Als je een broertje of zusje krijgt is dat best leuk. Maar het kan ook vervelend zijn: mama ligt steeds in bed en iedereen heeft alleen maar oog voor de kleine baby. Er komen ook steeds cadeautjes binnen, maar die zijn altijd voor mama of de baby. Dus is het extra leuk als jij een cadeautje in de kraammand stopt voor andere kinderen in het gezin, zodat zij zich ook gezien voelen.

Cadeau voor broertje / zusje

10. Hobby artikelen

Als de mama (of papa) een duidelijke hobby heeft, kun je wat hobbyspulletjes in de kraammand doen. Als het enigszins lukt is dat met een babythema, maar dat hoeft niet altijd. Het is voor ouders ook best leuk om eens iets te krijgen dat wat minder met de baby te maken heeft.

Hobby artikelen

11. Decoratie voor de babykamer

De babykamer is vaak smaakgebonden. Toch zijn er wel leuke items die er altijd in passen. Bijvoorbeeld een houten treintje met de naam van de baby. Of een leuke naamslinger in dezelfde kleuren als de babykamer.

Baby naamslinger

12. Thema in overleg met ouders

Er zijn heel veel leuke thema’s: prinsessen, bekende dieren, bekende animatiefilms of disneyfilms… Maar je moet wel even overleggen met de ouders welk thema ze wel of niet leuk vinden. Het is jammer als zij niet houden van de bekende uiltjes en jij komt met een enorme mand in dat thema aan.

Baby cadeaus thema

Een kraammand of 10-dagen pakket is hartstikke leuk om te geven en te krijgen. Het voordeel van zoveel cadeautjes is dat er altijd wel wat tussenzit dat in de smaak valt. Het is alleen wel wat duurder, dus wordt het vaak gegeven door directe familieleden of door een aantal mensen samen. Hoe ga jij de kraammand samenstellen?

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer