Je tuin herfstklaar maken: de tuinkalender voor oktober
Bij het herfstklaar maken van de tuin begin je alvast na te denken over de winter. Je doet het laatste grote onderhoud, zodat je in de wintermaanden weinig werk meer hebt. Wil jij je tuin herfstklaar maken? Dit is onze tuinkalender voor oktober.
1. Het gras
Kijk eens naar je gazon. Ligt dat er mooi bij? Het heeft vaak wel even wat onderhoud nodig voordat het klaar is voor de herfst en de winter. Dit is wat je het beste kunt doen:
- Is het gras al geverticuteerd? Dit doe je meestal in september maar het kan ook vroeg in oktober. Je maakt de grasmat open zodat het gras goed kan luchten en onkruid (grotendeels) verwijderd wordt. Doe het niet meer na half oktober, dan worden de nachten te koud en kan het gras niet meer goed herstellen.
- Snijd de kanten van het gazon bij met een spade of met een scherp lang mes. Door de kanten nu netjes bij te snijden, blijft het gras netjes binnen de perken. Doe je dit in de tweede helft van oktober, dan is de kans groot dat het gazon de hele winter netjes in de randen blijft.
- Maai het gazon op een steeds iets hogere stand. In de zomer houd je het gras behoorlijk kort, omdat je vaak moet maaien. In oktober maai je nog slechts enkele keren en dat doe je steeds op een hogere stand. Het gras is liefst 7-8 cm lang als de winter begint, want dan is het beter bestand tegen kou en neerslag.
2. De borders
Als het herfst wordt, komt er weer kans op nachtvorst. Dit betekent dat je je borders alvast gaat voorbereiden op de komende seizoenen. Dit is wat je doet:
- Haal bollen die niet winterhard zijn (de zomerbollen dus) uit de grond. Knip al het blad eraf zodat je alleen de bol overhoudt. Bewaar deze op een droge plek waar het niet kan vriezen.
- Plaats de winterbollen en voorjaarsbollen in de borders. Denk aan sneeuwklokjes, narcissen, tulpen en ga zo maar door.
- Haal eenjarige planten weg. Deze planten zijn nu gaan rotten of ze gaan zeer binnenkort rotten. Eenjarige planten overleven de winter niet, dus kun je ze beter nu weghalen om de border mooier te maken.
- Deel vaste planten als je ze wilt delen. De meeste deel je door te scheuren, maar het is ook mogelijk om te stekken.
- Zorg voor een laag afdekking rondom planten die niet (goed) winterhard zijn. Bijvoorbeeld een laag houtsnippers of stro om te zorgen dat de grond niet bevriest.
- Maak de border verder netjes. Nu het al oktober is, is de kans klein dat je nog veel moet schoffelen. Af en toe een beetje bijhouden is voldoende tot het voorjaar.
3. Bestrating en verlichting
Goede bestrating en verlichting in de tuin zijn natuurlijk extra belangrijk als het donkerder wordt. Je moet zorgen voor een mooie en veilige tuin, waarmee je vervelende ongelukken kunt voorkomen.
- Maak de bestrating goed schoon. Verwijder daarbij vooral algen en mossen, want die maken bestrating glad. Herhaal dit indien nodig nog een keer later in het seizoen.
- Vernieuw bestrating die is verzakt, scheef ligt of op andere manieren een gevaar kan opleveren.
- Plaats verlichting in de tuin, vooral langs de paden. Kies voor verlichting met een sensor, die automatisch aanspringt als je erbij in de buurt komt. Zo kun je veilig rondlopen zonder gevaar om te struikelen of vallen.
4. Tuinmeubels
Vanaf oktober is de kans klein dat je je tuinmeubels nog nodig hebt. Dus is het tijd om ze op te bergen voor de winter. Dek de meubels af of zet ze in de opslag/garage/schuur. De tuinkussens bewaar je op een droge plek waar het niet te koud wordt, om te voorkomen dat ze gaan schimmelen.
De tuin herfstklaar maken is een flinke klus. Het is wel een heel mooie klus, zeker omdat je tuin daarna helemaal klaar is voor het volgende seizoen. In de winter is er minder te doen in de tuin, maar als je het in de herfst goed hebt aangepakt kun je toch genieten van een mooie wintertuin.