Zwanger en mamaOverige

De minder bekende gevolgen van stress

Mamasopinternet1870 x bekeken
stress

Het overkomt ons allemaal dat we stress ervaren, niet alleen op het werk maar ook zeker in ons privéleven. Thuis met de kinderen zijn er genoeg situaties die je weleens doen wanhopen en verlangen naar rust. Of je combineert je privéleven met een baan, dit vraagt offers van jezelf. Nu is stress niet direct een probleem maar wel als je er langdurig aan wordt blootgesteld. Deze overbelasting kan om allerlei oorzaken zijn, maar het vervelende eraan is dat de meeste mensen niet direct in de gaten hebben dat ze over de grens gaan. Ons lichaam reageert hier echter wel op en kan daarom signalen gaan afgeven. Deze symptomen zal je niet als prettig ervaren maar het positieve eraan is dat je kunt luisteren naar deze signalen en daarom erger kunt voorkomen. Symptomen als oververmoeidheid, hoofdpijn of prikkelbaarheid zijn bij de meeste van ons wel bekend. Er zijn echter ook minder bekende symptomen.

  1. Uitslag/eczeem

Je lichaam kan door een langdurige blootstelling aan stress, uitslag of eczeem op je huid gaan vormen. Dit is niet alleen vervelend voor je uiterlijk maar het levert met name irritatie op. Je omgeving zal het gelukkig niet direct opmerken maar als je zelf merkt dat je om onduidelijke reden uitslag op je huid krijgt, ga dan bij jezelf na of je niet te gespannen bent. Als je al een tijdje last van spanning hebt kan dit de gezondheid van je huid beïnvloeden.

  1. Jeuk

Er wordt meestal aangenomen dat jeuk veroorzaakt wordt door huidirritaties, zoals bij de genoemde uitslag/eczeem. Echter kan jeuk ook worden veroorzaakt door een overgevoelig zenuwstelsel, bijvoorbeeld door stress. Je kunt dan op de raarste plaatsen last van jeuk krijgen, dit is vaak de jeuk waarvan de dokter geen oorzaak kan aangeven. Omdat je hersenen reageren op jeuk ga je krabben, maar omdat het om onderhuidse prikkels gaat helpt dit niet. Het kan dus erg vervelend zijn maar dus ook een signaal van je lichaam om rustiger aan te doen.

  1. Tinnitus/oorsuizen

Je hebt ongetwijfeld weleens van oorsuizen gehoord. In de meeste gevallen gaat het om een variant die door gehoorbeschadiging wordt veroorzaakt. Tinnitus is een variant van oorsuizen waarbij je een geluid hoort in een ruimte waar geen geluid is. Door een kortstondige overbelasting van lichaam en geest kan er een moment van enkele seconden zijn dat je hier last van hebt. Komt het echter vaker voor en/of wordt het probleem langdurig dan is de kans groot dat het oorsuizen wordt veroorzaakt door langdurige overbelasting. Tinnitus kan worden veroorzaakt door hoge bloeddruk wat meestal samengaat met stress. Het vervelende van dit symptoom is dat het oorsuizen ook kan leiden tot meer stress, omdat het erg vervelend is om steeds geluid in je hoofd te horen.

  1. Agressiviteit/frustraties

De genoemde symptomen worden gevormd vanuit het lichaam. Echter heeft je brein ook steeds meer moeite met alle controle over de verschillende functies en prikkels. Zeker bij langdurige blootstelling aan veel stress kan het voorkomen dat je niet meer een beetje prikkelbaar bent maar agressief. Je raakt gefrustreerd om de kleinste oorzaken, dit maakt je niet makkelijker voor je omgeving en jezelf. Belangrijk om dit te overwinnen is assertiviteit. Op het moment dat je assertief ben naar je omgeving heeft men eerder in de gaten dat je overlast bent en zal men je wellicht gaan ontzien. Je kinderen en partner zullen merken dat je niet lekker in je vel zit en zullen wellicht wat van je overnemen. Lukt het je niet om assertief te zijn, dan is een assertiviteitscursus wellicht wat voor je. Doordat je meer van je afbijt zal men ook minder snel over je heen lopen.

De symptomen van overbelast zijn door stress, zijn dus eenvoudig te herkennen. Als je maar weet waar je op moet letten. Voel je niet bezwaard om dit aan je omgeving duidelijk te maken. Je familie, vrienden en/of collega`s zijn er bij gebaat als jij rustiger in het leven staat en meer aankan. Daarnaast voorkom je dat je gespannen raakt van je omgeving.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer