KidsPraktisch

Waarom een kinderhelm op de fiets helemaal niet zo’n verkeerd idee is

Mamasopinternet808 x bekeken
Waarom een kinderhelm op de fiets helemaal niet zo’n verkeerd idee is

Je kind ­– of jezelf – een fietshelm laten dragen op de fiets? Vroeger hadden we dat misschien overdreven gevonden. Maar als je erover nadenkt is het eigenlijk nog niet eens zo’n gek idee.

Het dragen van een helm op de fiets is in het buitenland heel normaal, en in sommige landen zelfs verplicht. In Nederland niet. Sterker nog, veel mensen vinden het vaak maar overdreven als ze iemand met een helm op zien fietsen. Maar waarom eigenlijk? Een motorhelm is toch ook heel normaal en geheel terecht verplicht? En ook wielrenners en skaters worden echt niet gek aan gekeken als ze een helm dragen. Goed, zij gaan natuurlijk ook een stuk harder, dus wanneer zij vallen lopen ze wellicht ook meer risico op blijvend letsel. Maar in feite kan iedereen lelijk vallen, en zeker jonge kinderen vallen relatief veel vaker van hun fiets. En wat dacht je van moeders op volle, wiebelende bakfietsen, of fietsen met voorop én achterop een kinderzitje met ook nog allerlei boodschappen rondom?

Steeds meer kinderen met fietshelmpjes

Steeds meer kinderen met fietshelmpjes

Toch lijkt er langzaamaan wel verandering in te komen, want je ziet steeds meer ouders die hun kinderen een helm laten dragen. Terwijl zij zelf waarschijnlijk vroeger als kind echt geen helm droegen. Veilig Verkeer Nederland adviseert zelfs om kleine kinderen in het fietszitje al een helm te laten dragen, zodat ze er alvast aan kunnen wennen als ze straks zelf gaan fietsen.

Dodelijke ongelukken voorkomen

Een fietshelmpje heeft overigens alleen nut bij lagere snelheden van zo’n 20 kilometer per uur, want een echte harde klap kan de helm niet aan. Toch kan zo’n helm vooral bij kleine kinderen fatale gevolgen voorkomen. Het instituut Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) berekende dat een verplichte fietshelm in Nederland maar liefst 5 sterfgevallen en 140 ernstige verwondingen kan besparen. Ook zou een fietshelm het risico op ernstig hoofdletsel met meer dan 65% verminderen. Daarnaast heeft bijna een derde van alle fietsers in Nederland die ernstig gewond raken door een fietsongeval hoofd- en/of hersenletsel. Serieuze getallen die je dus zeker aan het denken zetten.

Wel aanmoedigen, niet verplichten

Maar een verplichting ziet Veilig Verkeer Nederland niet zitten. Ja, ze moedigen het gebruik van fietshelmen voor kinderen zeker aan, maar verplichten vinden ze dan weer geen goed idee. Het zou volgens hen het fietsgebruik verminderen, wat weer negatieve gevolgen zou hebben voor de volksgezondheid en ambities op het gebied van bereikbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid.

Bron: RTL Nieuws https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/gezin/artikel/4266891/kind-met-helm-op-fiets-overdreven-gelukkig-doen-steeds-meer-ouders [MaSi1] 


mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer