DIYCadeaus vanaf 2 jaarKidsKinderkamer

Zelf een kinderkeuken maken? Een handig stappenplan!

Judith12913 x bekeken

Zoals vrijwel elk kinderspeelgoed kun je natuurlijk ook een kinderkeuken in de meeste speelgoedwinkels vinden. Leuke keukentjes zijn meestal vrij duur en een tikje saai. Maar een veel leukere (en vaak goedkopere) optie is om de kinderkeuken zelf te maken. Speelkeukentjes zijn leuk voor peuters vanaf ongeveer 2 jaar en blijft jarenlang leuk, zowel voor jongetjes als voor meisjes. Met dit handige stappenplan kun jij zelf ook een prachtig speelkeukentje in elkaar zetten! Onder de tekst vind je diverse foto’s met voorbeelden van zelfgemaakte keukentjes.

Houten speelkeukentje
www.athomewithashley.com

1. De start van de speelkeuken

De basis van het maken van een speelkeuken is over het algemeen een oud kastje of tafeltje. Dit kan overal vandaan komen: vaak halen ouders het van de kringloop of komt het bijvoorbeeld van ikea. Je kunt de keuken zo groot maken als je wilt: een klein tafeltje kan al genoeg zijn voor een schattig klein keukentje, maar als je echt groot wilt uitpakken kies je voor een dressoir of tv-kastje.

2. Maak de houten onderdelen op maat

Sommige houten kasten zijn al perfect op maat. Zo is een tv-kastje vaak al op de goede hoogte voor peuters en hoef je er dus weinig aan te doen. Een dressoir kost wat meer werk: je haalt er meestal een aantal planken uit omdat deze te hoog zitten en soms is het zelfs nodig een stuk van de kast af te zagen. Zorg verder dat alle houten onderdelen op maat zijn, zoals bijvoorbeeld een ovendeurtje als je dat in het keukentje wil zetten.

3. Schuur en schilder de houten onderdelen

Vervolgens schuur en schilder je het hout in de kleur die je wilt. Je kunt de mooiste kleurcombinaties maken, bijvoorbeeld een rood kastje met gele deurtjes of een groene kast met blauwe deurtjes. Kies een kleur die volgens jou goed past op de plek waar je de speelkeuken wilt zetten. Is alles geschilderd en gedroogd? Dan kun je de ‘kookplaten’ op de bovenkant schilderen. Trek met behulp van een passer of een rond voorwerp cirkels, die je zwart verft.

4. Verlichting (indien gewenst)

Je kunt kiezen voor een fancy keukentje met echte lampjes. Die kun je verwerken in de ‘kookplaat’, met een knopje waarmee je kind de kookplaat echt aan en uit kan zetten! Maar je kunt ook een lampje in een kastje of in het mini-oventje zetten om een mooi effect te krijgen. Lampjes zijn onderdelen waar kleinere kindjes urenlang mee zoet kunnen zijn!

5. Afwasteiltje / spoelbak

Uiteraard hoort bij een speelkeukentje ook een spoelbakje (eventueel met nep-kraan). Hoe maak je dat? Helemaal niet moeilijk: je gaat naar de winkel en haalt daar een klein afwasteiltje. Je kunt ook bijvoorbeeld een beslagkom gebruiken o.i.d. Vervolgens zaag je een gat in het keukentje waar de bak precies in past en met de rand op blijft hangen. Je kunt het bakje eventueel ook nog stevig vastlijmen zodat het niet stukgaat als er woest wordt ‘afgewassen’.

6. Afwerking

Het keukentje wordt afgewerkt met randjes, knopjes (geschilderd, erop geplakt of echte werkende knopjes) en details. Heb je voor open kastjes geen deurtje, dan kan een klein gordijntje ook mooi zijn. Je keukentje mist nu nog maar een ding: de keukenspulletjes. Geef je kind echte keukenspullen uit je keuken (mits ze natuurlijk niet scherp zijn) of haal ze bij de kringloop. Je kind kan spelen met echte pannetjes, bordjes van plastic enzovoorts. Ben je creatief, dan kun je van stof allerlei ‘groentes’ maken. Je kunt ze ook maken van hout of ze kant en klaar kopen in de winkel.

Je ziet: het maken van een kinderkeuken is helemaal niet zo heel moeilijk. Het vraagt vooral wat tijd, wat houtbewerking en schilderkunst. Dit is iets wat in principe iedereen kan. Ben je geen held met hout of met schilderwerk? Dan kun je ook een keukentje maken van kartonnen dozen, waar je met viltstift de onderdelen op tekent. Ook leuk, maar veel minder duurzaam en vaak al na een paar speelbeurten kapot. Met dit handige stappenplan maak je op goedkope en leuke wijze een origineel houten speelkeukentje voor je kind dat jarenlang meegaat!

Tip: ben je klaar met je zelfgebouwde keukentje? Maak dan ook een prachtig poppenhuis voor je kinderen!

Buitenspeelkeukentje
www.mommodesign.com

 

Grote speelkeuken uit kast
www.wonderfuldiy.com

 

Klein speelkeukentje
www.thebooandtheboy.com

 

Speelkeukentje van oud kastje
www.ourhouseofpaint.com

 

Zelfgehaakt eten voor speelkeuken
www.carnetdenotesandcie.over-blog.com
mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer