UncategorizedFunKinderen

10 dingen die je kunt leren van een peuter

Judith1130 x bekeken

Peuters zijn lief, schattig en af en toe onuitstaanbaar. Maar mocht je denken dat je peuter alleen dingen van volwassenen leert, dan heb je het mis. Want… jij kunt ook heel veel dingen leren van een peuter!

1. Gooi het er maar uit

Zo heerlijk theatraal als een peuter kan zijn, dat mis je echt als je ouder wordt. Gaat het niet naar je zin? Gooi jezelf op de grond, schop, huil en ga als een gek tekeer. Om dan van de ene op de andere seconde weer te kalmeren en net te doen alsof het nooit gebeurd is.

2. Negeer wat je niet leuk vindt

Wij hebben ondertussen geleerd dat je ook de dingen moet doen die je niet leuk vindt. Een peuter heeft dat nog niet in de gaten en negeert gewoon alles wat hem even niet uitkomt.

3. Flexibele emancipatie

“Kan ik zelf” is een veel gehoorde kreet onder peuters. Maar is het jou weleens opgevallen dat dat alleen gebeurt bij dingen die je peuter op dat moment wil? Als het gaat om dingen die niet naar de zin zijn is het altijd “mama doen”.

4. Lekker knuffelen

Zo ongegeneerd als peuters kunnen zijn in hun driftbuien en verdriet, zo ongegeneerd zijn ze ook met hun liefde. En dus krijg jij midden in de volle supermarkt een dikke knuffel of een natte zoen. Heerlijk toch…

5. Etenskwesties

Je hebt vast netjes geleerd om je bordje leeg te eten. Maar peuters weten wel wat verstandig is: moet je gewoon niet doen. Word je alleen maar dik van. Enne… waar zou je niet kunnen overleven op een halve aardappel, drie hapjes vlees en een bakje vla?

6. Mindful

Vrijwel elke peuter heeft vlagen van mindfulness. Oke, misschien sta jij te balen als je kind weer eens minutenlang treuzelt bij het zien van een kevertje, maar hij is zich wel heel bewust van de natuur om hem heen. Waar veel volwassenen een mindfulnesscursus nodig hebben, krijgt je peuter dat van nature mee (en probeer jij het hem nog af te leren ook!).

7. Aandacht trekken

Sta jij weleens als een muurbloempje te wachten tot iemand jouw mening vraagt? Kijk maar eens naar een willekeurige peuter als er visite is. MAMAA, IK WIL DRINKEN, MAMAAAAAAA! Overigens adviseren we je niet om je zo te gedragen bij je baas.

8. Zingen

De meeste mensen zingen als ze alleen zijn. Onder de douche is een geliefde plaats, of tijdens het koken. Maar zomaar in het openbaar zingen? Luister maar eens naar een kind. Die zingt overal, maakt niet uit waar hij is. Oh, en het volume waarmee gezongen wordt maakt ook niet uit.

9. Uitstel is afstel

En dat weet een peuter dondersgoed. Dus doet ie alles in het hier en nu. Zin om op de bank te springen? Of op de muur te tekenen? Vooral niet wachten tot mama toestemming geeft. Gewoon doen. Carpe Diem!

10. Geen consequenties

Althans, geen ernstige consequenties. Een peuter wordt op zijn hoogst eens even op de trap gezet voor straf. Twee minuten. Dat is het toch wel waard als je dan alles kan doen wat mama verboden heeft? Nadeel: als je dit gedrag overneemt van je peuter moet je zelf helaas de troep ook opruimen, dus helemaal zonder consequenties red je het niet…

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer