Fun

10x waarom jij denkt dat je een slechte moeder bent

Judith1415 x bekeken

De meeste moeders denken weleens dat ze een slechte moeder zijn voor hun kinderen. Eigenlijk is dat vrijwel altijd onterecht. We vergelijken onszelf maar al te graag met die perfecte moeder die altijd alles goed doet. Helaas komen de meeste moeders er dan niet zo best vanaf. Dit zijn 10 redenen waarom jij denkt dat je een slechte moeder bent – terwijl dat best meevalt!

1. Je bent niet altijd consequent

Als moeder hoor je niets anders dan dat je consequent moet zijn. En dus probeer je vaste regels op te stellen waar je je altijd aan dient te houden. A-l-t-i-j-d. Totdat hij met zijn lieve oogjes voor je staat en je smekend aankijkt. Of het jou gewoon beter uitkomt om die regel even te negeren.

2. Je kind zit altijd onder de schrammen en blauwe plekken

In het begin voel je je een vreselijk slechte moeder als je kind een blauwe plek heeft. Na een tijdje ontdek je dat het allemaal wel meevalt – elk kind zit altijd onder de schrammen en blauwe plekken. Voor het merendeel doen ze dat zelf, zonder zich eraan te storen.

3. Je doet de deur dicht met zijn vingertjes ertussen

Het hoeft niet eens de deur te zijn, je kunt ook per ongeluk op zijn teentjes gaan staan (hopelijk niet met je naaldhak!). Of hem een beetje onhandig opvangen waardoor zijn hoofd ergens tegenaan komt.Dit soort ongelukjes gebeuren iedere moeder minstens 1x per kind.

4. Hij valt van de trap

Ja, je hebt wel een traphek, maar toch presteert je kind het om van de trap te vallen. Je hoeft maar een seconde niet op te letten en hup, daar gaat hij er alweer vandoor. Ach, misschien leert hij er nog iets van…

5. Je knipt per ongeluk in zijn vingertje

Nagels knippen is altijd een crime. Zeker als hij wat enthousiast aan het spartelen is of ineens ergens naar wil wijzen. Het gebeurt dus bij elke moeder weleens dat er een velletje van de vinger wordt geknipt. Met een bijbehorend bloedbad natuurlijk.

6. Je rent niet meteen naar hem toe als er wat is

Je kind staat zich de longen uit zijn lijf te schreeuwen. In plaats van dramatisch op hem af te rennen om hem te troosten, blijf je staan en zeg je “het valt wel mee hoor, stel je maar niet zo aan’. Dit is een van de 12 dingen waar jij je allang niet meer aan stoort. Hard hoor!

7. Je kind maakt een scene in de supermarkt…

Of in de speelgoedwinkel. Of gewoon op straat. Jij staat erbij en kijkt ernaar met rode wangen. Terwijl je om je heen de mensen hoort mompelen dat dat kindje zo zielig is en dat je er iets aan zou moeten doen.

8. …dus geef je hem zijn zin

Tsja, je weet dat je hem op die manier verwend, maar ja. Zo heb je tenminste je kind weer rustig. Hoewel je nog wel een boze blik krijgt van een oudere vrouw, die nog-net-verstaanbaar mompelt ‘dat ze vroeger een pak slaag kregen, die verwende mormels’.

9. Jij lacht op het moment dat je streng moet zijn

Je kind maakt een (veel te harde) opmerking over iemand bij de kassa. Of hij zet zijn bakje yoghurt op de kop op zijn hoofd. Wat het ook is, soms schiet je gewoon keihard in de lach terwijl je hem eigenlijk een strenge reprimande zou moeten geven.

10. Je geeft hem koekjes en snoepjes

De eerste paar maanden van je eerste kindje heb je het helemaal in je hoofd: je gaat hem alleen maar natuurlijke producten geven en zo weinig mogelijk suikers. Totdat je een paar maanden verder bent. Dan denk je alleen maar: “godzijdank dat hij tenminste íéts eet, ook al is het dan maar een koekje. Is hij tenminste even rustig”.

Als moeder heb je altijd de neiging om jezelf te vergelijken met andere moeders en jouw kind met andere kinderen. Domme fout, die je hopelijk snel zult afleren. Die altijd-zo-perfecte-moeder die je kent heeft ook zo haar eigen problemen. Je mag er gerust van uitgaan dat niemand perfect is. Ook al voel je jezelf soms gewoon echt een slechte moeder…

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer