BabykamerDecoratieGordijnenKastenkleine babykamer

10 veel voorkomende fouten bij het inrichten van de babykamer

Judith3525 x bekeken

Een babykamer inrichten is nog best lastig. Je hebt nog geen idee wat je allemaal nodig gaat hebben en wat niet. Bovendien is alles even schattig en leuk, dus heb je al snel veel te veel spullen in huis. Veel moeders ontdekken al snel dat bepaalde keuzes toch niet zo verstandig waren. Dit zijn 10 veel voorkomende fouten bij het inrichten van de babykamer.

1. Te druk

Het is belangrijk dat de basis van de babykamer (plafond, muren en vloer) rustig zijn. Je kunt natuurlijk kiezen voor een mooie muurtekst of een patroonbehang, maar let erop dat het niet te druk wordt. Hoe rustiger de basis, hoe leuker je de kamer kunt inrichten met details. Bovendien kan de kamer zo ‘meegroeien’ met je kind.

2. Teveel pastel

Een pastelkleurige babykamer is super schattig. Maar dan komt het moment dat je kindje groter wordt en de pastelkleuren niet meer zo mooi zijn. Als je de basis van de kinderkamer rustig hebt gehouden, kun je de pastelkleurige decoraties gemakkelijk vervangen voor wat stoerdere spullen. Maar als je meubels, wanden of vloer pastelkleurig hebt gekozen, wordt het lastiger om het aan te passen.

3. Veel felle kleuren

We gaan nog even door over kleuren. Kleuren zijn hartstikke leuk in de babykamer, maar teveel kleur komt ook vaak voor. Het is verstandiger om een hoofdkleur te kiezen en je daar aan te houden. Als je handig bent met verf, kun je de meubels voor de babykamer verven in een leuke kleur en die elke paar jaar veranderen. Veel verschillende kleuren maken de kamer onrustig voor jezelf en voor je kindje.

4. Meubels die niet ‘op de groei’ zijn

Een commode is best handig, maar die gebruik je niet meer als je kindje zindelijk is. Het is dan ook handig als de commode ook bruikbaar is als je geen luiers meer hoeft te verschonen, bijvoorbeeld als ladekast. Dat geldt ook voor een bedje. Een wieg is ongeveer 6 maanden bruikbaar. Wil je zuinig zijn, dan koop je meteen een meegroei-bedje. In de kleinste stand is het een ledikantje, dat je met een verkleiner kunt gebruiken als wieg. Zo richt je de babykamer op de meest efficiënte manier in zodat ook de meubels lang bruikbaar blijven.

5. Te kinderachtige raambekleding

(Rol)gordijnen gaan in principe gemakkelijk 10 jaar of langer mee. Maar niet als je hebt gekozen voor een erg kinderlijk design. Na een paar jaar is jouw kindje allang geen Woezel & Pip fan meer. Je kunt dus beter kiezen voor iets neutralere raambekleding die ook voor grotere kinderen geschikt is.

6. Veel te felle verlichting

Een felle lamp lijkt best praktisch, zeker als je een luier moet verschonen in de winter. Maar… zo’n felle lamp is helemaal niet zo fijn voor je kindje als hij in bed ligt. En als je ‘s nachts moet voeden is het ook niet prettig. Kies dus voor een zachte, matte plafondverlichting. Op de commode zet je dan een fellere lamp die zorgt dat je goed kunt zien waar je mee bezig bent.

7. Praktische meubels voor je werkroutine

Bij het verschonen heb je al snel een routine. Om de situatie veilig te houden, is het belangrijk dat je altijd goed bij je kindje kunt. Aan de ene kant van de kamer een kleerkast en aan de andere kant de commode is niet erg handig. Zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt binnen handbereik hebt. En liefst ook aan de goede kant, als je een voorkeur hebt voor links- of rechtshandig werken.

8. Een plank boven de commode

Zo’n plank ziet er in babywinkels zo schattig uit, met die knuffeltjes. Maar in de praktijk blijkt het vaak alleen maar lastig. Zo zet je er niet zomaar iets nuttigs neer, want dat zet je op de commode of doe je in een la. En als je een lange partner hebt, kan die regelmatig zijn/haar hoofd stoten tegen de plank.

9. Te laat beginnen met beveiligen

Je hoeft echt niet elke deur en elke la te voorzien van veiligheidsblokjes. Maar anderzijds moet je wel vooruit denken. Je baby kan nu nog niet kruipen, maar zal dat over een paar maanden wel kunnen. Vanaf dat moment zijn verwarmingsbuizen gevaarlijk voor je kindje. Bovendien duurt het dan niet zo lang meer voordat je kindje bij de stopcontacten kan (misschien via meubels). Zorg dus op tijd voor beveiliging voor deze dingen.

10. Veel te dure schommelstoel

De schommelstoel is helemaal hip, zeker in de babykamer. Toch ontdekken de meeste moeders dat het dan misschien wel leuk staat, maar dat de schommelstoel in kwestie zelden gebruikt wordt. Zeker als je in de winter moet voeden, doen veel moeders dat liever warm in bed.

Wil je je babykamer inrichten, maar weet je nog niet wat handig is? Dan weet je nu in elk geval welke 10 fouten je niet moet maken. Een handige tip: maak van tevoren een lijst van dingen die je sowieso moet hebben. Kijk daarna pas naar alles wat leuk is of waar reclame voor wordt gemaakt. Je ontdekt op die manier een stuk sneller wat wel en niet in de kamer past.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer