Fun

12 dingen die je niet wilt horen na een keizersnee

Judith3039 x bekeken

Bevallen via een keizersnee is in Nederland niet de meest gebruikelijke manier. In principe is er vrijwel niemand die er gewoon zonder reden voor kiest. Het is lastig, het herstel duurt langer en je hebt natuurlijk ook een aardig litteken dat achterblijft. Voor de meeste beleefde kraamvisite om er niet teveel over te beginnen en vrolijk te kletsen over die prachtige baby die je hebt geproduceerd. Hoewel niet alle kraamvisite zo beleefd is… Dit zijn 12 dingen die je ab-so-luut niet wilt horen na een keizersnee!

1. Jammer dat je het niet zelf hebt gedaan

Uh… Ik heb er 9 maanden mee rondgesjouwd, telt dat niet mee dan? Bovendien was het nou echt niet zo dat ik gewoon te lui was om die bevalling te doen hoor!

2. Wees maar blij dat jij geen weeën hebt gehad!

Nee dat klopt, maar die naweeën stelde ik toch eigenlijk ook niet zo op prijs. En geloof me nou maar: als ik de keus had gehad was een bevalling met weeën toch de voorkeur.

3. Lekker he, dat je die eerste dagen niks hoeft te doen

Ik zou liever het bed uitspringen en meteen voor mijn kindje zorgen. Dat iedereen om me heen schuifelt omdat ik – zo gammel als wat – in bed lig, vind ik niet echt een pluspunt.

4. Jij loopt tenminste niet nog 6 weken te vloeien

Eh… weet je eigenlijk wel hoe een keizersnee werkt?? Als je een keizersnee hebt gehad, zit je net zo goed zes weken met de gebakken peren.

5. Ik ken iemand die…

Leuk dat jij iemand kent die eerst 10 cm ontsluiting had, uitscheurde tot haar navel en toen nog steeds voor een spoedkeizersnede naar de OK is gereden. Maar niet echt vergelijkbaar, toch?

6. Lekker lui hoor, dat je niks hoeft te tillen

Je mag inderdaad zo’n 6-8 weken niet te zwaar tillen. Maar als de kraamhulp weg is en manlief weer aan het werk, sta je toch gewoon rond te sjouwen met baby’s en wasmanden hoor.

7. Je bent tenminste niet uitgescheurd

Klopt, in ruil heb ik een wond van zo’n 10 centimeter in mijn buik. Maar ja, dat is natuurlijk echt een heel stuk beter dan hier en daar een klein scheurtje.

8. Kop op, volgende keer doe je het zelf

Zou ik heel misschien eerst even bij mogen komen van deze keer? En hoezo denk jij dat ik in een dip zit omdat ik het deze keer niet ‘zelf’ heb gedaan? Ik was maar wat blij dat het kon hoor!

9. Wel jammer he, dat je niet echt bent bevallen

Nou het ging mij niet om die bevalling hoor. Het ging mij om het kind en ik moet zeggen: die is best goed gelukt.

10. Kinderen die gehaald moeten worden, willen eigenlijk niet geboren worden

Euh… Wat? Mijn baby wilde er echt wel uit hoor! Dat was eigenlijk juist het probleem… En wat zou ik anders moeten doen, doorlopen tot 12 maanden ofzo?

11. Jij zal je kind wel moeten leren kennen

Het maakt eigenlijk niet eens zoveel verschil hoor, of je kind ‘gewoon’ wordt geboren of dat je hem er zelf uit hebt gewerkt. In beide gevallen heb je ineens een baby waar je toch even aan moet wennen.

12. Delegeren gaat jou wel goed af he?

Nou als ik het kón zou ik alles graag zelf doen. Of dacht je dat het leuk is dat je man aan jou moet uitleggen hoe je je kind in een badje stopt??

Hoewel kraamvisite het meestal niet eens lullig bedoelt, komen er vaak gênante of vervelende opmerkingen langs. Ook wanneer je een gewone bevalling hebt gehad is de kans vrij groot dat je onbeleefde kraamvisite hebt gehad. Heb je daar ook nog eens hormonen en kraamtranen bij, dan ben je daar niet zo happy mee. Gelukkig zijn er ook heel veel lieve mensen die wel precies de juiste opmerking maken. Moet jij op kraamvisite bij iemand die een keizersnee heeft gehad en weet je nog niet wat je moet zeggen? Wees gewoon enthousiast over die prachtige, lieve, schattige baby en je scoort!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer