TuinPraktischVakantie & Uitjes

6 ideeën om schaduw in je tuin te maken

Judith2899 x bekeken

Zeker als het warm is, wil je graag schaduw in je tuin maken. Maar hoe doe je dat? Gelukkig zijn er veel methoden. En hoewel sommigen beslist niet goedkoop zijn, zijn anderen gewoon te maken met wat je toevallig in huis hebt. Zo kunnen je kinderen veilig in de schaduw spelen en hoef jij je geen zorgen te maken.

1. Schaduwdoek / zonwering

Schaduwdoek en ook zonwering is een stevig doek dat over een frame wordt gespannen. Het doek is dik en houdt het zonlicht tegen. Schaduwdoeken zijn helaas niet goedkoop, zeker niet als je een afwijkende maat nodig hebt. Je kunt ze zelf vastmaken in je tuin, maar vaak is het beter om een (houten) stellage te hebben om ze vast te maken. Zonwering is meestal om ramen te voorzien van schaduw en geeft dus niet heel veel schaduw in de tuin.

2. Bomen

Tsja, bomen geven veel gratis schaduw. Maar als je nu geen bomen hebt, is het niet zo handig om ze meteen te gaan planten. Ten eerste zijn volwassen bomen best duur en ten tweede is een hittegolf een vreselijk slechte tijd om een boom te planten. Je kunt de schaduw van een bestaande boom wel uitbreiden door er bijvoorbeeld doeken aan te hangen.

3. Zelfgemaakt schaduwdoek

Schaduwdoek is van speciale kwaliteit en schimmelbestendig. Heb je daar nu geen geld voor? Dan heb je misschien nog wel iets liggen om schaduwdoek van te maken. Bijvoorbeeld een oud bedlaken of dekbedovertrek. Een overtrek kun je overdwars openknippen voor zoveel mogelijk schaduw. Vervolgens hang je het doek op in je tuin zodat je zoveel mogelijk schaduw krijgt. Het is niet ideaal, want dit soort doek gaat niet zo heel lang mee, maar voor één seizoen werkt het prima.

4. Parasol

Parasols geven best veel schaduw. Als je ze tenminste goed gebruikt. Als je de zon pas aan het eind van de middag in de tuin hebt, is het belangrijk dat je de parasol kunt kantelen. Zo kun je optimaal gebruik maken van de schaduw. En verder moet je natuurlijk ook rekening houden met de parasolvoet, want die kan niet overal handig staan.

5. Overkapping

Een overkapping kan veel schaduw geven. Maar als je het niet goed aanpakt, kan het er ontzettend warm worden. Het is belangrijk dat de wind goed onder de overkapping door kan waaien in de zomer. Verder kies je voor bedekkend materiaal dat zelf niet teveel warmte opneemt. Anders gaat de hitte onder de overkapping hangen, waardoor het er helemaal niet comfortabel is.

6. Strandtentje / puptent / partytent

Eigenlijk alle soorten tenten zijn goed om schaduw mee te maken. Een strandtentje is open, dus fijn om mee te spelen. Een puptent of gewone tent moet je aan de zijkanten openmaken om de wind erdoor te laten, anders wordt het erbinnen warmer dan buiten. Een partytent is eigenlijk ideaal voor het creëeren van grote oppervlakken schaduw. Dit werkt alleen als het weinig waait. Gelukkig waait het meestal niet zo hard tijdens een hittegolf.

Dit zijn 6 manieren om schaduw te maken in je tuin, zodat je kinderen kunnen spelen. Er zijn vast nog wel meer manieren. Weet jij nog goede tips? Laat het dan weten!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer