6 weetjes over lenzen bij kinderen
Veel kinderen vinden het dragen van een bril vaak niet leuk en ‘niet hip’. Het is daarom niet zo raar dat veel kinderen met een bril liever lenzen dragen. Wil jouw kind liever lenzen dan een bril? Hier zes weetjes over lenzen.
1. Voordelen van lenzen
Veel kinderen hebben last van de bril tijdens het sporten. Sommige kinderen hebben andere redenen waarom ze liever lezen dragen in plaats van een bril. Bijvoorbeeld als ze gepest worden omdat ze een bril dragen of omdat ze een beter zelfbeeld hebben als ze lenzen dragen.
Als kinderen gaan puberen besteden ze vaak meer aandacht aan het uiterlijk. Vooral meisjes die de basisschool verlaten en naar een nieuwe school gaan, willen graag lenzen. De vraag om de bril in te ruilen voor lenzen komt bij jongens vaak iets later.
Wat is prettig voor een kind bij het dragen van lenzen:
- Niet letten op de bril tijdens activiteiten zoals sport en spel
- Lenzen kunnen niet beslaan, zoals glazen van een bril dat wel kunnen
- Zelfvertrouwen van het kind groeit met het dragen van lenzen
- Kijken gaat makkelijker met lenzen dan met een bril
2. De geschikte leeftijd voor lezen
Op welke leeftijd een kind lenzen kan gaan dragen hangt af van het kind en niet van de leeftijd. Sommige kinderen zijn er al aan toe als ze acht jaar oud zijn, anderen beginnen er pas aan als ze ouder dan zestien zijn. Het is belangrijk dat een kind netjes en hygiënisch om kan gaan met de lenzen. Meestal zijn kinderen rond tien of twaalf jaar zelfstandig genoeg om goed om te gaan met de lezen.
3. Lenzen en de ontwikkeling van de ogen
De ontwikkeling van de ogen wordt niet geschaad bij het dragen van lenzen. Er is geen verschil tussen een bril of lenzen als er een goede meting is. Lenzen weigeren bij kinderen gebeurt daarom niet vanwege medische redenen. Een oogarts kijkt wel naar andere factoren waardoor lenzen niet geschikt zijn, zoals te weinig traanvocht.
4. Lenzen en de eigenschappen van mijn kind
Ogen zijn kwetsbaar en lenzen zijn dat ook. Goede verzorging van ogen en lenzen is belangrijk om te voorkomen dat er ooginfecties ontstaan. Een kind moet echt zelf de lenzen willen dragen, zodat het voldoende tijd en aandacht besteedt aan het verzorgen van de ogen en de lenzen. Het werk niet als de ouder verantwoordelijk is voor de lenzen van het kind. Je kind moet de verantwoordelijkheid dragen voor verzorging, schoonmaak en het in- en uitdoen van de lenzen. Uw kind mag nooit gaan slapen met de lenzen in en moet altijd goed de handen wassen.
Vraag jij je af of je kind klaar is voor de verantwoordelijkheden die horen bij het dragen van lenzen? Maak afspraken over andere dagelijkse verzorging, bijvoorbeeld haren wassen. Als dit een maand lang goed gaat, weet nu zeker dat het met de lenzen ook gaat lukken.
5. Verschillende soorten lenzen
Lenzen zijn er in vele soorten en maten. Meest bekend zijn de zachte en harde (vormstabiele) lenzen. Harde lenzen zijn kleiner en uw kind kan er langer mee doen. Zachte lenzen zijn groter dan harde lenzen. Wisseling is vaker nodig bij zachte dan bij harde lenzen. Er zijn zachte lenzen voor een dag, een maand of een jaar. Het duurt langer om te wennen aan harde dan aan zachte lenzen.
Welke soort lenzen voor uw kind geschikt zijn, hangt af van de ogen en de wensen van uw kind. Het meest hygiënisch zijn lenzen voor een dag die je weggooit na het dragen. Veel mensen combineren daglenzen met een bril. Voor een kind kan dit handig zijn als de lenzen maar kort gedragen worden, bijvoorbeeld tijdens het sporten.
6. Prijs van de lenzen
Wat de prijs is van de lenzen van uw kind is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort lenzen. Daarnaast hebben sommige kinderen nog aanvullingen nodig in de lenzen zoals een cilinder. De prijs varieert bij zachte lenzen zonder cilinder van ongeveer 125 tot 175 voor lenzen met cilinder per half jaar. Kies je ervoor om lenzen zonder cillinder van zachte siliconen te gebruiken die je iedere twee weken vervangt, dan kosten ze ongeveer 185 euro per half jaar.