Vakantie & UitjesBinnenland

9 tips voor een staycation met kinderen

Judith1693 x bekeken

Veel Nederlanders hebben last van vakantiestress. Vooral moeders kunnen dat beamen. Eerst moet je een locatie zien te vinden die voor alle gezinsleden leuk is. Vervolgens moet je zowat je halve huishouden inpakken en zorgen dat jij als moeder het overzicht bewaart. Daarna moet je een flink eind reizen (hoezo, dicht bij huis blijven!?) en op locatie weer alles uitpakken. Tegen het eind van de vakantie ben je eigenlijk toe aan vakantie – maar dan wel rustig thuis. Het is niet zo gek dat de ‘staycation’ helemaal hip is geworden. Je blijft thuis en geniet daar van je vakantie, maar wel net even anders dan anders!

1. Begin met voorpret

Van het op vakantie gaan, is de voorpret nog wel het allerleukst. Je geniet al bij voorbaat van je bestemming en je hebt er echt zin in om te ontspannen. Dat kun je thuis natuurlijk ook doen. Ga van tevoren naar de winkel en koop een mooi boek dat je wilt lezen of een goede film die je wilt zien. Verwen je kinderen met mooi speelgoed dat ze op de eerste dag van de vakantie pas mogen uitpakken. Koop alvast wat lekkere hapjes en bereid je zo voor op een heerlijke vakantie.

2. Maak je huis klaar

Maak je huis klaar voor de vakantie. Koop een zwembadje voor de kinderen, maak een gezellige zithoek voor jezelf en maak alles vrolijk en zomers. Bloeiende planten maken een enorm verschil in de sfeer. Ruim in de laatste week voor de vakantie alles netjes op en maak schoon, zodat je in je vakantie even niets hoeft te doen. Hou je langer dan een week vakantie? Laat dan halverwege de vakantie een schoonmaakster komen om de boel netjes te maken terwijl jij aan het zonnen/shoppen/spelen bent.

3. Kies een of meer leuke dingen voor je kids

Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen is dit hét moment om iets bijzonders te doen. Ga bijvoorbeeld met hen naar de dierentuin of een pretpark in de buurt. Ga zwemmen in een zwemplas of met zijn allen naar het zwembad. Zorg dat je kinderen ook thuis genoeg hebben om naar uit te kijken. Of stuur ze uit logeren bij een vriendje of vriendinnetje zodat jij een paar dagen écht vakantie hebt. Er zijn genoeg leuke uitjes met kinderen bij je in de buurt.

4. Stel je verwachtingen niet te hoog

Veel mensen leggen druk op het vieren van vakantie. Je móét ontspannen, je móét leuke dingen doen en nieuwe mensen leren kennen. Van al dat moeten word je doodmoe. Zorg in plaats daarvan dat je niet te hoge eisen stelt aan jezelf. Vergelijk je situatie regelmatig met die van de moeder op de camping. Bedenk eens hoeveel relaxter jouw positie is op dit moment. Leg de lat niet te hoog en zorg voor genoeg dagen waarop je gewoon helemaal niets gepland hebt. Helemaal. Niets.

5. Maak gebruik van slecht weer

Bij slecht weer kun je prima aan de slag met binnen activiteiten. Laat je kinderen een tent bouwen in de woonkamer van oude gordijnen. Regel een paar mooie films, nu het vakantie is kun je wat minder streng zijn. Ga met ze naar een indoor speeltuin en laat ze zich lekker uitleven. Jij pakt ondertussen lekker je boek en je vrouwenblaadje en maakt het je gemakkelijk op de bank.

6. Zorg voor weinig afwas

Als je een weekje vakantie houdt, kun je prima eten van plastic bordjes. Geef iedereen te drinken in plastic bekertjes voor een echt vakantiegevoel. Ga regelmatig lekker uit eten, zodat je ook niet hoeft te koken. Je zult zien dat het je heel wat werk scheelt, zodat je niet elke dag een enorme afwas moet wegwerken.

7. Bereken een budget

Bereken hoe duur het is om op vakantie te gaan, bijvoorbeeld als je gaat kamperen. Neem niet alleen de camping-kosten, maar ook de kosten voor eten en drinken en activiteiten die je zou gaan doen. Stel vervolgens een budget vast dat je thuis maximaal wilt uitgeven. Van dat budget kun je leuke dingen gaan doen. Ga bijvoorbeeld uit eten bij dat ene tentje waar je nog nooit bent geweest. Zo krijg je een heerlijk vrij vakantiegevoel. Al moet je natuurlijk wel zorgen dat je het geld wat spreid over de hele vakantie.

8. Zet een tent in de tuin voor de kinderen

Willen de kinderen wel heel graag kamperen? Laat ze gewoon kamperen in de achtertuin! Het is veilig, gezellig én goedkoop. Als je zelf geen tent hebt, kun je er vast wel een lenen van vrienden of familieleden. Zo genieten jouw kinderen van de ‘camping’ terwijl je toch de gemakken van huis bij de hand hebt.

9. Geen zin? Doe alsof je het leuk vindt

Wat moet je doen als je eigenlijk thuis bent omdat het niet anders kan? Het liefst zou je op een wit strand met palmbomen zitten met een lekkere cocktail. Maar ja, nu zit je thuis met je gezin. Niet leuk? Er is een vrij eenvoudige methode om te zorgen dat je toch een leuke vakantie hebt. Namelijk door te doen alsof je het leuk vindt. Je kunt je hersens hiermee voor de gek houden. Door te doen alsof je het leuk vindt, maken je hersens stofjes aan waardoor je je écht beter gaat voelen. Dit werkt niet voor hele lange termijn, maar voor een vakantie van twee weken werkt het prima. Je zult zien dat je de vakantie leuker vindt dan je denkt.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer