KinderenPraktisch

Bedplassen? 7 tips!

Judith1104 x bekeken

Bedplassen kan een groot probleem zijn. Soms gebeurt het omdat een kind gewoon nog niet ‘s nachts droog kan blijven. Vrijwel alle kinderen hebben een periode in de zindelijkheidstraining dat ze ‘s nachts in bed plassen. Maar ook oudere kinderen, die het al wel kunnen, kunnen periodes hebben waarin ze ‘s nachts bedplassen. Dit zijn 7 praktische tips bij bedplassen.

1. Boos worden helpt niet

Je wordt ‘s nachts wakker omdat je kind aangeeft in bed te hebben geplast. Je eerste reactie kan nogal knorrig zijn. Tenslotte zou je het liefst gewoon doorslapen. Toch moet je opletten dat je niet boos of prikkelbaar wordt. Dat kan het bedplassen, door extra spanning, juist verergeren. Met name kinderen die bij het bedplassen 6 jaar of jonger zijn, kunnen hier veel hinder van ondervinden en daardoor pas later ‘s nachts zindelijk worden.

Praktisch: Verschoon het bed zonder te mopperen en stel je kind gerust. Een ongelukje kan gebeuren.

2. Bedplassen door angst, stress of nachtmerries

Angst, vervelende dromen of nachtmerries kunnen zorgen voor bedplassen. Vaak wordt deze angst veroorzaakt door iets dat overdag gebeurt. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat kinderen met spanningen in het gezin, zoals ruzie tussen de ouders, vaker bedplassen. In dat geval heeft het bedplassen een emotionele oorzaak die eerst opgelost moet worden. Probeer uit te zoeken waar je kind last van heeft. Is er spanning in huis? Word hij op school gepest? Of is er een andere oorzaak van stress aan te wijzen?

3. Bedplassen door gebrek aan controle over de spieren

Vooral bij kinderen die bedplassen als ze 5 jaar of jonger zijn, zie je vaak dat ze onvoldoende controle hebben over hun plasspieren. Misschien kan je kind het overdag al heel goed, maar lukt het ‘s nachts toch nog niet om zindelijk te worden. Vaak is het dan een kwestie van wat meer geduld, je kind leert het vanzelf. Een plaswekker kan helpen bij iets grotere kinderen. Is je kind ouder dan 6 jaar en lijkt hij nog steeds onvoldoende controle over de blaas te hebben? Dan is een bezoekje aan een arts verstandig, want er kan iets aan de hand zijn.

4. Angst om uit bed te komen

Angst kan een aanleiding zijn om per ongeluk in bed te plassen. Maar angst kan ook op een andere manier zorgen voor bedplassen. Dat kan bijvoorbeeld als je kind te bang is om uit bed te komen voor een plas. Bedplassen bij een kind van 7 jaar of jonger kan hierdoor veroorzaakt worden. Het kan helpen om een nachtlampje bij het bed van je kind te plaatsen. En ook op de overloop kan een lichtje ‘s nachts helpen. Als het niet donker is, zal je kind gemakkelijker naar de wc durven gaan.

5. Gemakzucht bij je kind

Het is erg vervelend, maar sommige kinderen plassen in bed uit gemakzucht. Ze vinden het bed eigenlijk te lekker liggen en ze willen er liever niet uit. En dus plast het kind in bed. Het is lastig om te ontdekken of dit werkelijk de reden is voor het bedplassen. De aanpak kan zijn om strenger te worden of om je kind een keer in een nat bed te laten liggen. Maar dat is alleen aan te raden als je echt zeker weet dat dit de oorzaak is! Is de oorzaak bijvoorbeeld angst of spanning, dan kan deze aanpak het bedplassen juist verergeren!

6. Laat je kind helpen bij het schoonmaken

Een van de beste bedplassen tips die we hebben: laat je kind zelf helpen bij het schoonmaken. Blijf daarbij rustig en vriendelijk, maak er geen probleem van. Wees wel consequent en laat je kind een klusje zelf opknappen. Zelfs een 5-jarige kan bijvoorbeeld zijn laken even losmaken van het bed of zelf een schone pyjama aandoen. Dit heeft twee voordelen:

  • Plast je kind in bed uit gemakzucht, dan zal dit je kind ervan overtuigen dat zelf naar de wc gaan gemakkelijker is dan zelf het bed (deels) verschonen.
  • Je kind voelt zich serieus genomen als hij zelf kan helpen bij het opruimen. Als hij groter wordt, kan hij op deze manier zonder zich kapot te schamen de boel weer netjes maken. Dat geeft het bedplassen minder lading.

7. Zoek op tijd hulp

Bedplassen bij 10 jaar of ouder duidt vaak op een onderliggende oorzaak. Dat kan stress zijn, maar er kan ook een lichamelijke oorzaak voor zijn. Zoek op tijd hulp. Bedplassen is namelijk voor je kind ook gewoon gênant en vervelend. Als je kind niet op logeerpartijtjes en feestjes durft te komen vanwege het bedplassen beperkt dat zijn leven. Dus is het goed om op tijd hulp in te schakelen.

Bedplassen kan bij kinderen een groot probleem vormen. Het is natuurlijk lastig voor jou als ouder, want je krijgt een hoop extra wasgoed én vaak een gebroken nacht. Maar ook voor je kind is het erg vervelend en zelfs gênant. Hopelijk kom je met deze 7 tips tot een goede oplossing voor het probleem.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer