Borstontsteking; wat is dat eigenlijk?
De meeste mama’s krijgen tijdens de kraamweek de waarschuwing op te letten voor borstontsteking. Dit is namelijk een bijzonder pijnlijke ontsteking, die in er veel gevallen toe leidt dat de moeder stopt met het geven van borstvoeding. Maar hoe zit het nu eigenlijk met borstontsteking? Hoe ontstaat zoiets? En zijn er methoden om borstontsteking te voorkomen?
Twee soorten borstontsteking
Er zijn twee verschillende soorten borstontsteking. De eerste soort in de steriele borstontsteking: deze komt het vaakst voor. De andere soort is de bacteriële ontsteking. In beide gevallen zijn de symptomen precies hetzelfde, maar de oorzaak is totaal anders. Een steriele borstontsteking wordt veroorzaakt doordat er een probleem is met de doorstroming van de melk. Omdat de oorzaak anders is, is ook de behandeling anders. Maar hoe ontdek je welke van de twee soorten jij hebt?
Steriele borstontsteking
Steriele borstontsteking ontstaat doorat er teveel druk wordt opgebouwd in (een deel van) je borst. Dit kan komen door teveel productie, doordat er te weinig gedronken/gekolfd wordt of doordat je last hebt van stuwing. Ook een verstopt melkkliertje kan zorgen voor een te hoge druk in de borst. De melk hoopt zich op en staat onder druk. Het gevolg is dat de melk wegsijpelt het omliggende weefsel in. Maar omdat daar geen melk hoort te komen, reageert je lichaam alsof er een indringer is binnengekomen. Al snel worden er hulptroepen heen gestuurd en komt de ontsteking op gang.
Bacteriële borstontsteking
Een bacteriële borstontsteking ontstaat doordat er bacteriën de borst binnendringen. Dit wordt met name veroorzaakt door kloofjes in de borst, waardoor ze gemakkelijker binnen kunnen komen. Deze bacteriën zoeken een lekker warm plekje en gaan zich vermenigvuldigen. Daardoor ontstaat een ontsteking. Je lichaam reageert op dezelfde manier door er hulptroepen heen te sturen. Het grote verschil is dat er in dit geval dus wél vijanden zijn, terwijl dat bij steriele borstontsteking niet zo is.
De symptomen
De symptomen van beide soorten borstontsteking zijn hetzelfde:
- Harde plek aan één kant van de borst (bij stuwing soms lastig te voelen)
- Roodheid op één plek
- De huid wordt op die plek warm
- Je kunt koorts krijgen, maar dat gebeurt niet altijd
- Je voelt je alsof je griep hebt en je bent snel moe
Dit is een klassieke plaatselijke ontstekingsreactie. Maar hoewel de symptomen van beide soorten borstontsteking gelijk zijn, is de behandeling totaal anders.
De behandeling van borstontsteking
Bij een steriele borstontsteking, kun je heel veel zelf doen. Zo helpt het meestal om de borst regelmatig te masseren, ook de pijnlijke plek. De melkdoorstroming wordt zo bevorderd. Daarnaast helpt het om de borst goed leeg te laten drinken of leeg te kolven. Dit moet je regelmatig doen om de druk van de borst te houden. Er zijn ook speciale zalven en crèmes verkrijgbaar die zorgen voor een betere doorstroom in het gebied van de ontsteking. Binnen 24 tot 48 uur moet de situatie weer verbeteren.
Een steriele borstontsteking moet binnen 48 uur sterke verbetering laten zien. Is er geen verbetering, dan is het een bacteriële ontsteking. In dat geval heb je meestal een antibiotica-kuur nodig. Het is belangrijk dat je deze kuur goed afmaakt, ook als de klachten verdwenen zijn. Anders is de kans groot dat de ontsteking meteen weer terugkomt. Ook is het belangrijk dat je gewoon doorgaat met de borstvoeding ook tijdens de behandeling. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je stuwing krijgt en daarmee het probleem verergert.
Conclusie
Een borstontsteking is absoluut niet fijn. Het kan behoorlijk pijnlijk zijn, zeker tijdens het aanleggen van de baby. Toch is het juist nu belangrijk om de baby vaak aan te leggen aan de pijnlijke borst. Op deze manier wordt de druk eraf gehaald, wat zowel bij de steriele als de bacteriële infectie goed is. Probeer je borsten te masseren, bijvoorbeeld onder de douche. Dit zijn handige tips om borstontsteking te voorkomen:
- Masser je borsten onder de douche om de doorstroming te bevorderen
- Laat je baby je borsten telkens goed leegdrinken
- Kolf af en toe wat melk af als je last hebt van stuwing
Een borstontsteking kan helaas niet altijd worden voorkomen. Een bacteriële ontsteking is niet te voorkomen, maar een steriele borstontsteking wel. In beide gevallen is een borstontsteking erg vervelend, dus is het goed dat je er zelf wat aan kunt doen!
Ben je geïnteresseerd in borstvoeding? Lees dan deze 7 leuke fabels over borstvoeding!
Afbeelding via shutterstock.com