Praktisch

De opvoeding van jouw kind financieel goed voorbereid

Mamasopinternet871 x bekeken
De opvoeding van jouw kind financieel goed voorbereid

Ondanks dat zwanger raken en het krijgen van een kind misschien wel het mooiste is wat er is, hangt er – wanneer jouw zoon of dochter eenmaal is geboren – ook een flink prijskaartje aan. Waar het in het begin voornamelijk zit in luiers, voeding en misschien wel opvang, loopt het hierna over in de studieperiode. En dan hebben we het nog niet eens over de eventuele studieschuld die er hierna nog bovenop komt. Een eenduidig bedrag is natuurlijk moeilijk om te geven, maar op basis van berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek gebaseerd op een tweeoudergezin kost een kind gemiddeld 15% van het besteedbaar inkomen. In het geval van twee kinderen is dit 25%. Gekscherend wordt er zelfs gezegd dat de kosten voor een kind tot zijn of haar 18e jaar, gelijk zijn aan een Ferrari. Natuurlijk, je houdt enorm veel van die kleine en je gunt hem of haar de wereld, maar toch is het slim om je financieel goed voor te bereiden zodat je zo min mogelijk voor verrassingen komt te staan.

Financieel goed voorbereid

Misschien dat jullie al langere tijd aan het sparen zijn, of dat de komst een verrassing is en je nog moet beginnen. Tot welke groep je ook behoort, er zijn verschillende manier waarop je het spaarpotje kunt aanvullen. 

Zo kan je ervoor kiezen om extra inkomsten opzij te zetten, denk hierbij bijvoorbeeld aan je vakantiegeld, een eventuele dertiende maand of een financiële meevaller. Op deze manier kun je jouw buffer gelijk een flinke boost geven. Wat ook een optie is, is automatisch sparen. Automatisch sparen houdt in dat er maandelijks een vast bedrag wordt overgeboekt naar jouw spaarrekening, waar je zelf het bedrag en het moment kunt bepalen. Doe dit bijvoorbeeld een dag nadat het salaris is gestort. Heb je het een maand financieel wat minder, dan kun je dit bedrag heel gemakkelijk aanpassen zodat je nooit in de knoop komt met jouw vaste uitgaven. 

Net een andere invalshoek, maar ook zeker een manier van sparen is het bepalen van vaste budgetten voor bijvoorbeeld de boodschappen. Door bewuster te zijn van wat je uitgeeft, geef je ook geen onnodig geld uit aan zaken die eigenlijk niet hadden gehoeven. Onderaan de streep hou je hierdoor meer over en spaar je dus automatisch ook meer, bijna zonder dat je het doorhebt. Kortom, win-win!

Investeren in Bitcoins

Investeren in Bitcoins

Een iets meer onzekere vorm van sparen, is het investeren in Bitcoins. Doe dit bijvoorbeeld met een bedrag dat je ‘over’ hebt, of kies ervoor een maandelijks vast bedrag opzij te leggen zodat je er altijd grip op blijft hebben. Door op het juiste moment te kopen of verkopen, is dit een leuke (maar spannende) manier om het spaarpotje mee aan te vullen. Hou wel altijd in je achterhoofd dat dit niet alleen een manier is om geld mee te verdienen, maar dat de kans ook bestaat dat je er geld mee verliest. Wellicht niet voor iedereen een interessante optie, maar zeker het vermelden waard.

Kortom, er zijn verschillende opties om de financiële zekerheid van jouw kleine veilig te stellen voor de toekomst. Voor welke weg je ook kiest, erover nadenken en je er bewust zijn is stap één. Dan komt het hierna vast helemaal goed!

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer