DIYBabykamerDecoratie

Mobiel babykamer zelf maken

Judith9122 x bekeken

Hoewel je allerlei leuke items kunt kopen voor de babykamer, is het zelf maken van dergelijke objecten ook erg leuk. Bovendien geeft dat je veel meer voldoening en kun je zo beter naar het moment toe leven dat de baby er daadwerkelijk van kan genieten. Een mobiel voor boven de wieg is dan ideaal, want daar kan je kindje urenlang mee zoet zijn. Hier: hoe maak je een mobiel voor boven de wieg?

DSC00085

1. Materiaalkeuze bovenkant

Wil je een leuke mobiel voor de babykamer zelf maken, dan begin je met het kiezen van het juiste materiaal. Voor de bovenkant, het ding waar alles aan komt te hangen, kun je vanalles gebruiken. Bijvoorbeeld twee aan elkaar verbonden stokken, één lange stok waardoor je een rechte mobiel krijgt, of zoals ik zelf heb gedaan: twee kleine latjes die ik nog over had van een ander project. De latjes heb ik kruiselings bevestigd met spijkertjes en touw, waardoor hij goed stevig blijft.

2. Materiaal van de losse delen

De delen die je wilt ophangen, kun je het beste maken van een heel dikke stof. Voor mij heeft vilt de voorkeur, want dat is gemakkelijk te bewerken en ziet er fantastisch uit. Bovendien voelt het heel zacht aan, waardoor de baby er ook leuk mee kan spelen als hij/zij iets groter wordt. Kies kleuren die passen bij jouw project. Omdat ik nog niet weet of mijn mobiel voor een jongetje of een meisje is, heb ik gekozen voor roze, groen, geel en blauw als basiskleuren.

DSC00092

3. Knip op maat

De stukken vilt moeten natuurlijk op maat worden geknipt. Je kunt hier zelf de figuurtjes voor tekenen, maar vaak vind je wel patronen op internet. Hier vind je bijvoorbeeld het patroon van mijn mobiel, waarbij de losse delen samen een luchtballonnetje gaan vormen. Het voordeel van een mobiel voor de babykamer zelf maken is dat je zelf kunt verzinnen wat jou leuk lijkt. Vliegtuigjes, autootjes, beertjes of vlindertjes: alles kan!

4. Maak van alle delen twee helften

Je maakt eerst van elk onderdeel twee aparte helften van vilt. Kies je voor gemakkelijke vormpjes, dan kun je een enkele laag vilt gebruiken. Zelf heb ik het wat leuker gemaakt door de ballon op te bouwen uit verschillende laagjes. Ik heb de smalste strook met rijgsteek op de middelste strook vastgezet, en dan dat geheel op de ballon genaaid. Zo heb je een driekleurige ballon. De wolkjes waren makkelijker, want die bestaan uit een enkele laag. Je maakt van alles twee stuks, zodat je ze kunt opvullen waardoor je het 3d-effect krijgt.

DSC00089

5. Vul de vormen op en naai ze dicht

Je begint met elk onderdeel op elkaar te leggen en de randen dicht te stikken. Ik heb gekozen voor de festonsteek bij de ballonnetjes, want die geeft een mooi afgewerkt effect. Als je bijna rond bent, kun je de vorm opvullen. Je kunt vlokken gebruiken, of watten, schuimrubber of ander vulmateriaal. Zelf koos ik polyethyleen, wat gemakkelijk te gebruiken is een mooi gelijkmatig resultaat geeft. Vervolgens naai je de vorm verder dicht en hecht je af. Losse draadjes kun je in de vorm zelf wegwerken. Als resultaat heb je nu alle vormpjes die je nodig hebt om de mobiel te maken (in mijn geval 6 ballonnetjes met mandjes en 5 wolkjes).

 

6. Bevestig alle onderdelen

Nu kun je beginnen met het bevestigen van alle losse onderdelen die je hebt gemaakt. Afhankelijk van je mobiel (zie punt 1) kun je de delen op verschillende manieren bevestigen. Ik heb in alle vier de uiteinden van de latjes een gaatje geboord en daar een draad doorheen getrokken. Vervolgens heb ik de delen op willekeurige afstanden vastgezet, waardoor je een mooi verdeeld effect krijgt. Je kunt ook alles ophangen op precies dezelfde hoogte of in een patroontje.

DSC00087

7. Tot slot

De laatste afwerkingen kosten niet veel tijd meer. Let erop dat alle losse draadjes zijn weggewerkt en dat de mobiel goed in balans hangt. Is de mobiel niet in balans, dan kun je dit bijstellen door de kant die omhoog hangt iets te verzwaren. Zo kun je, als je platte latjes gebruikt, er iets bovenop plakken dat uit het zicht blijft maar wel zorgt dat de mobiel in evenwicht is. Een mobiel voor de babykamer zelf maken is helemaal niet moeilijk, maar wel ontzettend leuk om te doen! Je kunt hem natuurlijk ook maken als kraamcadeau of cadeau voor een zwangere vriendin.

 

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer