VeiligheidPraktisch

Een rookmelder in huis: belangrijker dan je denkt

Judith1464 x bekeken

Ieder jaar weer zijn er wel enkele gevallen van woningbranden waarbij er mensen om het leven komen. Bij elkaar helaas tientallen mensen ieder jaar. De kans dat het jou overkomt is klein, maar toch is het verschrikkelijk om te beseffen dat veel van deze branden voorkomen hadden worden met een rookmelder. Veel mensen snappen wel dat het belangrijk is om een rookmelder te hebben. Toch haasten de meeste mensen zich niet wanneer de batterij op is of wanneer de melder stukgaat. Ze denken dat het wel komt, het is voor hen geen prioriteit. Toch is het heel belangrijk hier goed op te letten.

Brand in de nacht

Een groot gedeelte van de branden ontstaat in de nacht. De meeste mensen denken dat zij wel wakker zullen worden wanneer er een brand is. Helaas klopt dit niet. Het is namelijk zo dat je reukorgaan uit wordt geschakeld wanneer je aan het slapen bent. Dit heeft dus tot gevolg dat je niet wakker zult worden van de geur van rook. Uiteraard zal je uiteindelijk wel wakker worden door een gebrek aan zuurstof, maar dan is het al te laat. Vanaf het moment dat er een brand ontstaat heb je welgeteld drie minuten om het huis te ontvluchten voordat de brand schadelijk wordt voor je gezondheid. Vuur verspreidt zich snel, dus na een paar minuten wordt het al gevaarlijk om de trap af te dalen. Een rookmelder kopen voorkomt dit.

Een brand ontstaat zo

Zeker wanneer je (jonge) kinderen hebt, ben je extra gevoelig voor brand. Kinderen kunnen van alles uitspoken waardoor er een brand kan ontstaan. Denk aan een simpel spelen met een aansteker tot aan iets verbranden door een fornuis. Veel kinderen hebben het niet door wanneer er een brand ontstaat, waardoor een klein ongelukje zomaar veel kwalijkere gevolgen kan hebben. Vandaar dat het erg belangrijk is om een rookmelder te hebben. Wanneer jouw kind een kaarsje omstoot, zal deze een klein vuur al ontdekken waarna jij de brand kan blussen. Zonder rookmelder lukt dit niet.

Waar hang ik rookmelders?

Een rookmelder kan letterlijk van levensbelang zijn. Maar waar hang je ze eigenlijk op? De piep van een dergelijke melder is oorverdovend hard. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je de piep niet kunt horen. Wat wel belangrijk is, is dat de rookmelder de rook van een vuur zo snel mogelijk ontdekt. Hang dus op minimaal elke verdieping van het huis een rookmelder. Voor optimale veiligheid hang je er in iedere kamer een. Plekken waarvan je denkt dat de kans op brand groter is kan je ook voorzien van een rookmelder. Denk bijvoorbeeld aan de keuken.

Kinderen en rookmelders

De meeste ouders zien het over het hoofd, maar het is ook erg belangrijk om aan een kind uit te leggen wat een rookmelder is. Niet alleen omdat het ding zomaar kan gaan piepen als de batterijen op zijn, maar ook omdat het heel belangrijk is dat een kind weet wat hij of zij moet doen wanneer de melder afgaat. Het zou niet goed zijn als je kind ervan in de war raakt. Instrueer het kind duidelijk wat het alarm betekent en leg het kind uit dat het voorzichtig maar ook snel het huis dient te verlaten. Probeer op een rustige toon te praten, zodat het kind niet bang wordt.

Rookmelders zijn dus enorm belangrijk in het kader van brandpreventie, ze kunnen letterlijk je leven redden. Zorg er dus voor dat je een goed werkende brandmelder hebt op minimaal enkele verdieping van het huis en eventueel nog brandgevoelige plekken als de keuken. Zo bevorder je de veiligheid van de woning en van jouw gezin.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer