Gezond en leerzaam eten met je kinderen
Hoe vaak gebeurt het tegenwoordig dat een kind niet weet waar het eten vandaan komt wat op hun bord ligt? Het is zo normaal dat alles in de supermarkt te krijgen is, dat kinderen vaak niet meer nadenken waar het eten oorspronkelijk vandaan komt. Als je zelf je eten gaat kweken, betrek je je kinderen bij het proces en dat maakt eten ook veel leuker!
Samen kweken, waar begin je?
Om te beginnen is het handig om een ruimte in de tuin af te zetten voor de groenten en fruit dat je wilt kweken. Je kunt het afzetten met een laag hekje bijvoorbeeld. Vervolgens maak je de grond klaar om er iets in te zetten. Dit doe je door het onkruid te verwijderen en de juiste potgrond te mengen met de grond. Vervolgens kun je uitzoeken wat je precies wilt gaan kweken.
Wat ga je met je kind kweken?
Om met je kind groente en fruit te kweken, is het handig om te beginnen met groente en fruit die wat makkelijker zijn in kweken en dat niet zo lang duurt. Het is voor een kind leuk om vordering te zien en niet dat hij of zij drie weken naar hetzelfde stekje kijkt. Je kunt beginnen met wortelen, radijsjes, aardbeien, bramen en frambozen. Dit is ook vaak wel wat kinderen lekker vinden.
Wat heb je nodig om te kweken?
In het begin is een klein plantenschopje en een riekje voldoende. Ga je ook tomaten planten, dan is het handig om ook bamboestokjes in huis te hebben. Tomaten gaan de lucht in en hebben houvast nodig. Met wat touw kun je de tomatenplantjes vastmaken aan de bamboe stok.
Ga je het grootser aanpakken? Dan is het leuk om ook een fruitboompje te planten en wanneer je langer wilt kweken dan ons weer toelaat, kun je voor een kweek kas kiezen. Dan bescherm je je oogst direct tegen weersinvloeden en insecten. Ook is het fijn dat je zelf beschut staat als je iets moet doen bij je gekweekte groente en fruit.
Hoe begin je met kweken?
Je kunt kiezen voor stekjes of zaden. Als je dit samen met je kind doet, is het leuk om met stekjes te beginnen. Dat staat er al iets zichtbaars en dat gaat iets sneller. Zorg ervoor dat je niet alles te dicht op elkaar plant. Vervolgens maak je gaten in de grond waar je de stekjes gaat zetten en plant je de groenten en fruit. Zorg ervoor dat ze bij het begin al voldoende water hebben, zodat ze zich goed kunnen nestelen in de grond.
Samen geduld opbrengen
Als alles is geplant, is het zaak om de grond eromheen goed te verzorgen en geduld op te brengen. Zorg ervoor dat de plantjes voldoende water hebben en dat het onkruidvrij is. En dan is het afwachten tot je geduld zijn vruchten gaat afwerpen zodat je samen van al het lekker kunt genieten.