PraktischDIYWonen

Goedkoop printen: 6 tips

Judith1317 x bekeken

Printen kan na verloop van tijd best duur zijn. Je betaalt natuurlijk de printer zelf, maar ook het papier en de cartridges kunnen duur zijn. In totaal kunnen de kosten flink oplopen, zeker als je veel te printen hebt. Ben jij die hoge printkosten ook zo zat? Met deze 6 tips kun je jezelf heel wat kosten besparen.

1. Kies een bekend merk

Een bekend merk is toch duurder? Ja, bij aanschaf van de printer misschien wel. Hoewel dat meestal ook wel meevalt. Maar wat een heel groot voordeel is: cartridges van bekende merken zijn makkelijker en voordeliger te vinden. Zo vind je bijvoorbeeld een HP cartridge in een dure speciaalzaak, maar ook gewoon bij goedkope winkels. Zo heb je bijvoorbeeld HP inkt cartridges van Printabout, die veel voordeliger zijn dan die in de meeste winkels Dat kan je heel wat kosten besparen. De HP cartridge is de meest bekende en dus ook de makkelijkst verkrijgbare cartridge. En sommige HP cartridges kun je ook laten bijvullen, waardoor je niet meteen een nieuwe nodig hebt.

2. Kies een goede maar eenvoudige printer

De printer die je kiest, moet natuurlijk goed zijn. Maar je kunt vaak veel besparen door te kiezen voor een eenvoudig model. Want hoe ingewikkelder de printer, hoe meer er kapot kan gaan. En er is weinig zo frustrerend als een niet werkende printer als je haast hebt. Scan je eigenlijk nooit en gebruik je ook de kopieerfunctie niet of nauwelijks? Kies dan een printer die alleen kan printen. Dat scheelt je niet alleen geld bij de aanschaf, maar een eenvoudiger model gaat ook minder snel kapot.

3. Laserprinter of gewone printer?

Een gewone printer gebruikt veel meer inkt dan een laserprinter. Maar een laserprinter is veel duurder in aanschaf en ook de cartridges zijn duurder. Je moet dus berekenen welke optie voor jou het voordeligst is. Dat hangt vooral af van je situatie. Print je niet zo vaak en niet zo veel? Dan is een gewone printer meestal de beste keus. Print je juist vaak en veel, dan is een laserprinter voordeliger. Omdat deze zuiniger is met de inkt kun je meer printjes maken voor minder geld.

4. Cartridges bijvullen

Sommige cartridges kunnen worden bijgevuld. Maar dat geldt lang niet voor alle cartridges. Het is bij sommige merken ook niet handig om ze bij te vullen. Je kunt hier advies over vragen bij de meeste zaken waar je cartridges kunt laten vullen. Als je vaak print met een bekend merk printer, kunnen cartridges die nagevuld kunnen worden heel voordelig zijn.

5. Voordelig papier

Voor printen gebruik je natuurlijk papier. Maar de kosten kunnen hoog oplopen als je duur papier koopt. Dit hangt van twee zaken af:

  • Hoe dik het papier is. Dikker papier is duurder, maar ook van betere kwaliteit. Voor simpel printwerk kun je gewoon het dunste papier gebruiken, want dat is goed genoeg. Voor prints van foto’s kun je beter dikker papier gebruiken.
  • Waar je het papier koopt. Zelfs als je het dunste papier zoekt, kan de prijs flink verschillen. Kijk dus van tevoren goed hoeveel vellen papier je voor welk bedrag koopt.

6. Stroomverbruik van de printer

Kies jij voor een printer die een groot deel van de dag aan staat? Dan is het goed om ook rekening te houden met een stroomverbruik. De ene printer is daar een stuk duurder in dan de andere. Het energielabel van de printer geeft aan hoeveel de printer gebruikt wanneer hij zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt. Het is vooral handig om te letten op het stroomverbruik wanneer de printer in standby staat.

Als je veel print, kunnen de kosten flink oplopen. Printkosten bestaan altijd uit een totaalplaatje van de kosten van de printer, de inkt, het papier en de energie. Door hierop te besparen, kun je jezelf een flink deel van de printkosten besparen. Zeker als er veel wordt geprint in het gezin, is het verstandig om hier rekening mee te houden. Misschien ben jij gek op het maken van leuke knutselwerkjes met je kinderen, waarvoor je de printer nodig hebt. Dan is het fijn om te weten dat je dat zo efficiënt en goedkoop mogelijk kunt doen.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer