KidsOverige

Hoe bescherm je je kind online?

Judith2066 x bekeken

Kinderen begrijpen al heel snel hoe telefoons, televisies en computers werken. Soms weten ze al op twee-jarige leeftijd hoe ze een youtube-filmpje kunnen openen en weten ze als ze vier zijn al aardig hoe de spelletjes werken. Gemiddeld weten kinderen rond hun twaalfde al beter hoe de computer werkt dan hun ouders! Als de ontwikkeling zo snel gaat, kom je erachter dat het lastig is om in de gaten te houden wat je kind online doet. Er zijn veel online gevaren, zoals uitwisseling van adresgegevens, online pesten en zelfs gevaar voor pedofielen en andere kwaadwillende mensen. Hoe bescherm je je kind online?

1. Maak duidelijke afspraken

De basis van veilig internetgebruik is het maken van duidelijke afspraken. Spreek bijvoorbeeld een bepaalde tijdsduur af die je kind online mag zijn. Laat je kind buiten deze tijd om niet op de computer – verzin liever leuke manieren om je kind buiten te laten spelen. Verder is het goed om met je kind te bespreken wat wel en niet kan online. Online pestgedrag kan niet, het uitwisselen van adres- of inloggegevens ook niet. Maak je kind duidelijk dat niet iedereen online is zoals hij zich voordoet en dat er nooit zomaar mag worden afgesproken om elkaar ‘real life’ te ontmoeten.

kind met tablet

2. Help je kind als dat nodig is

Je kunt van een kind niet verwachten dat hij of zij zich altijd braaf aan de regels houdt – dat deed je zelf waarschijnlijk vroeger ook niet. Daarom moet je je kind hierbij helpen. Een van de belangrijkste redenen dat kinderen hun fouten niet toe durven geven, is dat ze het vervelend vinden om jouw teleurstelling te zien. Daarom moet je proberen om niet boos of teleurgesteld te zijn als je kind toegeeft dat hij zich niet aan bepaalde regels heeft gehouden. Tenslotte is het beter dat je kind naar je toe komt met een probleem, dan dat hij het niet durft te zeggen en daarmee nog veel meer schade veroorzaakt.

3. Hou je kind in de gaten

Tot een bepaalde leeftijd hoeft een kind echt geen eigen computer te hebben. Je kunt dan volstaan met een gezinscomputer die voor iedereen te gebruiken is. Zorg wel dat hij op zo’n manier staat dat je kunt zien waar je kind mee bezig is. Check ook af en toe de webgeschiedenis van de browser, zodat je kunt achterhalen welke sites je kind heeft bezocht. Ga hier niet te ver in, maar controleer wel of alles veilig is.

4. Gevaren van social media

Als het goed is heb je met je kind afgesproken dat hij of zij geen gegevens uitwisselt en geen anderen pest op social media. Toch schuilen er meer gevaren hierin. Leg aan je kind uit dat alles wat online wordt geplaatst voor anderen zichtbaar is – ook voor de meester of de juf, andere kinderen, familieleden enzovoorts. Dit zal voorkomen dat je kind vervelende of kwetsende dingen online plaatst.

kinderen online

5. Applicaties en beveiliging

Zorg dat je telefoon en tablet worden beveiligd met een code of vingerafdruk, zodat je kind er geen gebruik van kan maken zonder toestemming. Verder zijn er wel applicaties die kunnen helpen je kind online te beschermen. Nieuwere tablets en telefoons, zoals de Samsung Galaxy S6, ondersteunen applicaties die speciaal zijn ontwikkeld voor kinderen. Je kunt in deze apps instellen dat je kind bepaalde applicaties wel of niet mag zien, dat er geen online aankopen mogen worden gedaan en dat kinderen niet zonder toestemming applicaties mogen downloaden.

Je kunt op verschillende manieren je kind online beschermen. Dat lukt echter maar tot een bepaalde leeftijd, daarna hebben ze vaak een eigen computer of tablet en zijn ze moeilijker te controleren. Door kinderen echter op jonge leeftijd de gevaren van het internet uit te leggen kun je wel veel ellende voorkomen. Duidelijke regels en afspraken helpen je kind bij de ontwikkeling van een veilige omgang met internet en social media.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer