kleine babykamerBabykamerbabykamer wit

Kleine babykamer – 10 tips

Judith7457 x bekeken

Moet je een kleine babykamer inrichten, dan kom je er al snel achter dat lang niet alles wat je leuk vindt erin past. Waar laat je al die boekjes, dat speelgoed, de doekjes en knuffels, die schitterende grote commode en die schattige wieg die je hebt gezien in de babywinkel? En hoe kies je een mooie kleur voor je babykamer, als je weet dat het kamertje daar nóg kleiner van gaat lijken? Precies – je leest deze 10 tips voor het inrichten van een kleine babykamer.

1. Koop niet teveel

Natuurlijk ben je dolblij dat je kleintje eraan komt en daarom gaan veel aanstaande moeders lekker shoppen. Dat is ook logisch en er is niks mis mee. Maar als je een kleine babykamer hebt, moet je er ook aan denken dat je alles een plekje moet kunnen geven. Koop dus niet teveel en laat je vooral niet verleiden door reclames en checklists: als de baby geboren is kom je erachter dat de meeste items helemaal niet nodig zijn.

2. Kies een kleine commode

Een commode hoeft echt niet groot te zijn, zolang hij maar hoog genoeg is. Veel mensen denken dat er naast een aankleedkussen nog veel meer spulletjes op moeten staan. Dat is niet waar – je kunt boven de commode een plank ophangen om spulletjes op te zetten, of je kunt de bovenste lade vullen met alles wat je nodig hebt om de luier te verschonen.

Hele kleine babykamer
Bron: www.nursery.about.com

3. Kies een iets grotere wieg

Een vreemd advies voor het inrichten van een kleine babykamer: koop een wat grotere wieg dan gemiddeld. Dit zorgt ervoor dat je kindje er een paar maanden langer in past – maanden waarin je niet hoeft over te stappen op een ledikantje. Dat neemt namelijk heel wat meer ruimte in beslag dan een wieg!

4. Koop geen voedingskussen

Die grote, handig uitziende voedingskussens zijn voor de ene moeder ideaal, terwijl de ander er niet naar omkijkt. Waar echter vrijwel alle moeders last van hebben: waar laat je zo’n giga groot, onhandig kussen als je het niet gebruikt? Wanneer je borstvoeding geeft, kun je gemakkelijk andere kussens gebruiken ter ondersteuning en wanneer je flesvoeding geeft, kun je ook het aankleedkussen gebruiken.

kleine babykamer rechtenvrij
Bron: eigen afbeelding

5. Maak ergens anders een voedingsplek

Hoewel het wel handig kan zijn om een stoel of schommelstoel in de babykamer te hebben om te voeden, neemt die enorm veel ruimte in beslag. Zoek dus een andere comfortabele plek waar je wat privacy hebt als er visite is en waar je ook ‘s nachts goed terecht kunt. Nachtvoedingen kun je bijvoorbeeld prima liggend in bed doen, terwijl je overdag ook op de bank kunt voeden.

6. Kies alleen meubels die goed passen

In een echt kleine babykamer kun je simpelweg niet meer kwijt dan een kleine commode en een wieg. Probeer er dan ook niet meer meubels in te schuiven: daardoor raakt de ruimte voller, waardoor je nog meer het gevoel hebt van een kleine ruimte. Maak in plaats daarvan handige planken aan de muur waar je dingen op kwijt kunt.

Oranje kinderkamer
Bron: www.roomzaar.com

7. Gebruik onhandige hoekjes als kast

Vrijwel alle onhandige hoekjes kunnen worden gebruikt als kast. Zeker in huizen waar het schuine dak veel ruimte onbruikbaar maakt, kun je dit gemakkelijk gebruiken. Je hangt een gordijn aan de schuine wand, waarna je er vanalles achter kunt zetten. Het staat uit het zicht, waardoor de kamer er nog steeds netjes opgeruimd uitziet.

8. Andere kamers

Heb je wel ruimte in andere kamers? Dan kun je er ook voor kiezen om daar je baby te verschonen. Dan hoef je bij het inrichten van een kleine babykamer alleen te denken aan de wieg en eventueel een kast voor de kleertjes.

Schattige roze babykamer inrichten
Bron: www.blog.styleestate.com

9. Ga voor wit

Het is heel simpel, maar werkt perfect: schilder en saus de babykamer wit. Wanneer je alle muren wit hebt, kun je met mooie muurdecoraties accenten aanbrengen waardoor het geheel wat vrolijker wordt. Dankzij de witte basis lijkt de ruimte een stuk groter, zonder dat het je geld kost.

10. Hou het rustig

Decoraties zijn erg leuk en je zult er vast heel wat verzamelen voor je babykamer. Pas hier wel mee op: hoe rommeliger de babykamer eruitziet, hoe kleiner hij lijkt. Je kunt daarom beter kiezen voor wat minder decoraties, dan ziet de kamer er netjes opgeruimd en gezellig uit.

Een kleine babykamer hoeft helemaal geen beperking te vormen voor je inrichting. Je moet er alleen wat beter op letten wat je wel en niet koopt. Overigens kun je, als je meerdere kinderen hebt, de kinderen ook gerust bij elkaar laten slapen. Dat vinden ze meestal prachtig als ze nog klein zijn en zo bespaar jij heel wat ruimte! In een eerder artikel hebben we ook al een aantal kleine babykamer ideeën behandeld, die je ook kunnen helpen bij het praktisch inrichten van je babykamer.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer