Tuin

Je kind laten helpen in de tuin

Judith1531 x bekeken

Tuinklussen zijn er eigenlijk altijd wel. Onkruid wieden, gras maaien, heggen snoeien… Zeker in voorjaar en zomer heb je het er druk mee. Als je kinderen hebt kan dat soms lastig zijn. Kinderen willen je graag helpen, maar weten lang niet altijd hoe ze dat moeten doen. En sommige klussen zijn ook gevaarlijk. Je laat kleine kinderen niet alleen met een benzine grasmaaier of de elektrische heggenschaar. Toch kunnen je kinderen je bij veel tuinklussen gerust helpen.

Gras maaien

Een elektrische grasmaaier of een benzine grasmaaier zijn heel gevaarlijk in de handen van kinderen. Ze begrijpen nog niet gevaarlijk de messen kunnen zijn. Rijden ze per ongeluk op iemands voet (bijvoorbeeld van een broertje of zusje) dan kan de schade enorm zijn. Je kunt kinderen wel laten helpen met grasmaaien, maar dan kies je beter voor de ouderwetse methode. Een handmaaier bijvoorbeeld. De messen daarvan zijn ook scherp, maar ze zijn goed zichtbaar en je kunt meteen stoppen. Het ergste dat daarmee kan gebeuren is dat je kind een snee oploopt, dus de schade is te overzien. Natuurlijk kun je ook het gras knippen met een handschaar voor gras. Bij kunstgras hoef je helemaal niet te maaien, wat soms gewoon een stuk handiger en veiliger is.

Heggen knippen

De elektrische heggenschaar is pas geschikt voor kinderen als ze een jaar of 15 zijn. Daarvoor kun je ze beter maar niet laten snoeien met zo’n apparaat. Als je kind uitschiet, kan de schade ernstig zijn. Je kunt je kinderen wel laten helpen bij het snoeien van de heg, maar dan doe je het met de hand. Een klein kindje kun je een handschaar geven. Grotere kinderen kunnen aan de slag met een wat grotere snoeischaar. Tieners kunnen wel goed werken met een kleine elektrische handzaag om de wat dikkere takken door te zagen. En zelf hanteer je bij een grote haag de grote elektrische heggenschaar.

Onkruid wieden

Als je je kinderen wilt laten helpen, zul je eerst goed uit moeten leggen wat onkruid is en wat niet. Veel volwassenen vinden dat zelf ook nog vrij lastig in te schatten met kleine plantjes. Het is dan ook belangrijk dat je het zelf wel weet. Je moet ook accepteren dat er kans is dat je kind naast het onkruid ook je andere perk planten te lijf gaat. Heb jij een stuk siertuin of moestuin waar je echt zuinig op bent? Dan laat je je kinderen daar alleen helpen als je zeker weet dat het goed gaat.

Water geven

Maar weinig tuinplanten hebben tussendoor water nodig. Maar als een klusje is dat kinderen aanspreekt, is het wel het besproeien van de tuin. Wil je zelf rustig kunnen werken, dan hoef je meestal alleen maar een gieter klaar te zetten voor je kinderen. Het wordt meestal een waterballet – maar goed, je planten hebben tenminste water. Het is een typisch klusje dat geschikt is voor hele kleine kindjes.

Snoeien

Snoeien is geen taak voor kleine kinderen. Vaak komt hier wat zwaarder gereedschap bij kijken. Je hebt een forse snoeischaar nodig, maar misschien ook een elektrische takkenzaag. Bij grote bomen kan zelfs een kettingzaag nodig zijn. Het is overbodig te zeggen dat je kinderen altijd ver uit de buurt houdt van deze gevaarlijke apparaten. Een kettingzaag is erg zwaar en kan alleen door volwassenen veilig gehanteerd worden.

Er zijn heel wat klusjes in de tuin waar je kinderen je mee kunnen helpen. De truc is om te kijken waar je kind klaar voor is. Je geeft een kindje van drie jaar oud geen scherpe schaar in handen, maar een kind van zeven kan daar al aardig mee omgaan. En hoewel je een kind van 10 nog geen elektrische snoeischaar geeft, kun je dat wel doen bij een puber van 15. Kijk dus naar de ontwikkeling van je kind en bepaal dan of het veilig is. Let ook op eventueel gestoei. Veel ongelukken gebeuren omdat kinderen elkaar per ongeluk verwonden. Maar als je goed oplet en klusjes uitzoekt waar je kind klaar voor is, is het heerlijk om samen te tuinieren.

 

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer