PraktischTuin

Kinderen met konijnen laten omgaan: 5 tips

Judith1279 x bekeken

Kinderen en konijnen lijken een schattige combinatie. Toch is het niet altijd ideaal: veel konijnen worden bang en schrikkerig. De reden is eenvoudig: konijnen zijn prooidieren. Ze zijn in de natuur gewend om zich snel in hun holletje te verstoppen als ze bang worden. Maar in een hokje hebben ze die mogelijkheid vaak niet. Dus hoe kun je kinderen het best met konijnen laten omgaan?

1. Geef het konijn een verstopplaats

Een konijn hoort zich te kunnen verstoppen. Dat kan bijvoorbeeld in het nachthok, als je kind dat niet open kan krijgen. Maar anders is het verstandig om een speciaal hoekje of plekje te maken waar het konijn ergens onder kan kruipen. Een stuk grote pvc-pijp, een houten huisje of een ander verstopplekje geeft je konijn meer rust omdat hij weet dat hij altijd weg kan als het eng wordt.

2. Houd rust rond het hok

Konijnen hebben behoefte aan rust. Het zijn eigenlijk schemerdieren. Ze zijn vooral ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds rond de schemering actief. Kinderen zijn juist overdag actief, waardoor ze een heel ander ritme hebben dan een konijn. Het gevolg is dat konijnen sneller last krijgen van stress en gestoord worden in hun rust. Houd dus genoeg rust rond het hok om de konijnen te laten rusten.

3. Laat je kinderen de konijnen voeren

Een kind kan een konijn goed voeren. Een voordeel is dat konijnen vaak nieuwsgierig zijn naar hun eten. Ze zijn dus ook nieuwsgierig naar je kind en zullen even komen snuffelen. Vooral als je kind dan lekkere hapjes heeft, zoals groenvoer of een wortel, zal het konijn even komen kijken. Zo went het konijn sneller aan je kind.

4. Geduld en tijd

Een konijn heeft simpelweg geduld en tijd nodig voordat hij goed went aan mensen. Het ene konijn is ook socialer dan het andere. Bepaalde rassen zijn van nature rustig en sociaal, andere zijn juist wat angstiger of minder sociaal. Vooral kleinere rassen zijn wat onrustiger dan grote rassen. Maar heb je genoeg geduld en tijd, dan kun je de meeste konijnen wel aan jezelf en je kinderen laten wennen.

5. Konijnen liever niet oppakken

Veel konijnen hebben een hekel aan oppakken. Dat geldt natuurlijk niet voor alle konijnen; sommige kun je gewoon oppakken zonder dat er problemen zijn. Maar vindt een konijn oppakken niet prettig? Laat je kind het konijn dan liever niet oppakken. Je kunt ook leuk spelen met een konijn zonder hem op te tillen. Dat is voor het konijn een stuk prettiger en er is minder kans dat je kind een krab oploopt.

Konijnen hebben, net als mensen, een bepaald karakter. Er zijn nieuwsgierige konijnen, maar ook konijnen die verlegen zijn. Er zijn konijnen die graag bij je zitten en konijnen die liever rondhuppelen. Dat hangt niet alleen af van de opvoeding, hoewel dat wel een belangrijke rol speelt. Je merkt dat veel konijnen in dierenwinkels wat minder goed gesocialiseerd zijn dan konijnen bij mensen thuis. Door al te beginnen met een lief en sociaal konijn, is het makkelijk voor je kinderen om met het konijn om te gaan.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer