Kids

Kinderen verwennen: goed of niet?

Mamasopinternet862 x bekeken
Kinderen verwennen goed of niet

Alles geven waar je kind om vraagt: is dit nu een goed of slecht ding? Sommige ouders verwennen hun kind maar al te graag. In sommige gevallen is dit totaal te begrijpen, maar het verwennen van je kind is echter niet altijd een goed ding. Er is voor beide kanten namelijk iets te zeggen. Om jou hier een beter beeld van te geven, vertellen wij je er in dit artikel alles over.

Waarom je kind wel verwennen?

Waarom je kind wel verwennen

Er zijn verschillende redenen waarom je jouw kind graag wilt verwennen. Denk bijvoorbeeld aan de reden om het gemis uit hun jeugd te compenseren. Het kan zo zijn dat ouders toentertijd niet dezelfde mogelijkheden hadden als dat er nu tegenwoordig zijn. Het kan dan zo zijn dat je jouw kind dit wilt besparen, waardoor je jouw kind dus extra verwent. Een andere reden dat veel voorkomt is om aan de omgeving te kunnen laten zien hoe goed een gezin het heeft. Dit kan worden geuit aan de hand van bijvoorbeeld het hebben van de nieuwste spullen. Nog een andere reden waarom ouders hun kinderen verwennen is om het schuldgevoel te compenseren. Dit schuldgevoel kan er zijn doordat ouders bijvoorbeeld weinig thuis zijn. Tenslotte komt het regelmatig voor dat ouders hun kind verwennen om zelf meer rust te krijgen. Door overal ‘ja’ op te zeggen, denken zij een langere periode rust te krijgen.

Het is natuurlijk niet altijd zo dat er direct een reden achter zit als je jouw kind eens flink verwent. Het kan jou als ouder namelijk ook gewoon een goed gevoel geven. Het is dan ook echt niet erg als je jouw kind zo nu en dan eens verwent met een lekker snoepje of nieuw kledingstuk.

Waarom je kind niet altijd verwennen?

Een verwend kind is in een later stadium nog maar lastig te veranderen. Je kunt een verwend kind namelijk aan een aantal punten herkennen. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat het kind weinig rekening houdt met anderen, niet goed kan delen, telkens om een beloning vraagt of boos is als het kind zijn/haar zin niet krijgt.

Deze punten zijn natuurlijk niet bevorderlijk voor het gedrag van jouw kind. Als je jouw kind namelijk te erg verwend, kan dit gevolgen hebben voor de ontwikkeling. Zo kan het voor het kind lastig worden om later samen te spelen, zelfstandig te worden, om te gaan met geld, zich in te leven in anderen en ga zo maar door.

Hoewel je jouw kind dus heus wel eens mag verwennen, is het niet de bedoeling dat je als ouder overal ‘ja’ op zegt. Dit kan namelijk zeker gevolgen hebben voor de ontwikkeling in de toekomst. Leer ‘nee’ te zeggen en geef je kind duidelijke keuzes. Bovendien is het goed om jouw kind te leren delen en om hem/haar wel te belonen bij positief gedrag. Je zou positief gedrag kunnen belonen door bijvoorbeeld een lekker snoepje of stukje chocolade te geven. Zorg ervoor dat je iets in huis hebt om je kind ook mee te belonen. Even langs de supermarkt, speelgoedwinkel of chocolade bezorgen kunnen goede opties zijn. Zo kun je zelf bepalen wanneer het tijd is om je kind ergens mee te belonen. Doe dit echter ook weer niet te vaak, want dan bestaat de kans dat je kind uiteindelijk toch iets te verwend wordt.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer