DIYFeestdagen

Knutselen voor pasen met peuters: 6 leuke ideeën

Judith1668 x bekeken

Knutselen voor pasen met peuters is heel erg leuk om te doen. Veel moeders weten niet welke projecten leuke zijn om met peuters te doen. Tenslotte zijn veel knutselwerkjes nog te moeilijk voor de kleintjes. Toch kun je al heel veel doen. Check deze leuke ideeën om te knutselen voor pasen met peuters!

1. Reuzeneieren maken en schilderen

Een gewoon eitje schilderen is veel te precies voor peuters. Maar wat dacht je van een reuzenei? Je kunt samen met je peuters zelf reuzeneieren maken. Wat heb je nodig?

 • Oude kranten
 • Behanglijm
 • 1 ballon per ei dat je wilt maken
 • Verf, kliederschorten, kwasten etc.

Begin met de ballon op te blazen en dicht te binden. Vervolgens laat je je peuter stroken krantenpapier scheuren en door de behanglijm halen. Daarna worden de stroken op de ballon geplakt, tot er een redelijk dikke laag papier-maché op is geplakt. Vervolgens hang je de ballon op om rustig te drogen.

De volgende dag zal de papier-maché hard geworden zijn. Neem de ballon en knip hem met een schaar lek bij het tuitje. Trek de ballon dan uit de papier-maché bal. Maak het gaatje dicht met wat papier-maché. Laat ook dit nog even drogen. Laat je peuter dan het reuzenei mooi beschilderen. Gebruik wat plaatjes van paaseieren als voorbeeld en laat je kind er lekker mee aan de slag gaan. Een mooier ei heb je nog nooit gehad met pasen!

Dit is een mooie paas knutsel voor peuters, omdat ze een heel groot deel zelf kunnen doen. Er is weinig precisie voor nodig en de meeste kinderen zijn dol op het geklieder met papier-maché.

2. Haasjes van pompons

Knutselen voor pasen met peuters wordt nauwelijks leuker: zelf haasjes maken die je ook nog echt kunt knuffelen! Dit is hoe je schattige haasjes maakt van pompons.

 • Bol bruine, grijze of witte wol
 • Een fink stuk karton
 • Schaar, vilfstift
 • Naald en draad
 • Vilt

Teken op het karton eerst een grote cirkel met een iets kleinere erin. Teken dezelfde cirkel er nog eens naast. Knip deze ringen uit en leg ze op elkaar. Knip ze aan een kant open. Neem het uiteinde van de wol en bind deze om de ring heen. Laat je peuter de wol dan voortdurend om de ring heen wikkelen. Het is het handigst om een grote ring te gebruiken, maar let op dat er dan ook meer wol nodig is om hem te vullen.

Laat je peuter doorgaan tot de ring in het midden redelijk vol begint te raken. Neem dan de ring over en knip (evt samen met je peuter) de wol helemaal rondom de ring los. Neem dan een nieuwe draad wol en schuif deze tussen de twee schijven in. Trek dan stevig aan en bind alle wol in het midden vast. Haal dan de ringen uit de wol. De wol waaiert vanzelf uit in de vorm van een pompon.

Doe hetzelfde nog eens met kleinere ringen. Neem naald en draad en naai de beide pompons op elkaar. Je kunt het haasje versieren met mooie oortjes en oogjes van vilt. Je kunt nog een mini-pompon maken voor een staartje.

3. Paas koekjes bakken

Is jouw peuter dol op kleien, kneden en prutsen? Dan gaan jullie samen paas koekjes bakken. Je hebt weinig nodig, bent gegarandeerd een poosje lekker bezig en je peuter zal er echt van genieten.

 • Neem de ingrediënten voor eenvoudige koekjes, bijvoorbeeld zandkoekjes
 • Gebruik wat steekvormpjes met paas-thema, zoals kuikentjes en haasjes

Maak het deeg volgens de aanwijzingen in het recept. Bestuif de tafel met bloem en ga samen aan de slag met het deeg. Je kunt er van alles van maken en kneden. Let op dat de koekjes niet veel verschillen in dikte. Je kunt dus best kiezen voor grote of juist kleine koekjes, maar de dikte heeft veel invloed op de baktijd.

4. Wc-rol kuikentje

je kunt vrij gemakkelijk een wc-rol veranderen in een grappig kuikentje. Laat je kind de wc-rol eerst inpakken in geel papier. Vervolgens knip jij pootjes uit, die je kind onder het kuikentje kan plakken. Twee oogjes erop, een mooi oranje snaveltje en klaar. Is jouw peuter erg enthousiast, dan maak je natuurlijk een heel kippenhok vol met kuikentjes.

5. Haasjes vlaggenslinger

Zoek een plaatje van een hazenkopje op internet en knip de contouren uit. Je kunt ook een plaatje van nijntje gebruiken en het hoofdje overtrekken op papier. Gebruik dit hazenkopje om heel veel hazenkopjes over te trekken op verschillende kleuren papier.

Geef je peuter een aantal strookjes plakband en laat hem/haar de hazenkopjes aan elkaar vast plakken in een lange rij. Zo maak je samen een mooie slinger van haasjes, die je bijvoorbeeld in de kamer kunt ophangen. Je kunt natuurlijk ook de haasjes afwisselen met andere paasvormen.

6. Papieren eitjes versieren

Peuters zijn meestal dol op plakken. Iets met pasen knutselen met peuters is natuurlijk niet compleet zonder het nodige plakwerk. Teken een ei op een stevig stuk papier of dun karton en knip het uit. Geef je kind dan allerlei leuke dingetjes om erop te plakken. Denk aan glitters, mini-pompons, versieringen, stukjes gekleurd papier enzovoorts. Laat je kind meerdere eieren versieren en plak ze op een groot blad, dat je op de deur plakt.

Knutselen met pasen met peuters is geweldig leuk om te doen. Er zijn heel veel verschillende knutselwerkjes te vinden. En natuurlijk is het ook leuk om aan de slag te gaan in de keuken met leuke paas-recepten. Samen met je peuter werk je zo op een leuke en creatieve manier toe naar pasen.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer