PraktischKinderkamerWonen

Mooi én leerzaam: een wereldkaart in je interieur!

Judith1430 x bekeken

De topografische kennis van kinderen wordt steeds slechter, blijkt uit onderzoek. Op zich is dat niet zo vreemd. Tenslotte kunnen we gewoon Google Maps erbij pakken en even kijken waar een plaats ligt. Toch is wat parate kennis best handig. Dan weet je bijvoorbeeld bij nieuwsartikelen meteen over welk deel van de wereld het gaat. Zijn jouw kinderen (of jijzelf) niet zo goed in topografie? Mooi, leuk én leerzaam: een grote wereldkaart in je interieur!

Wereldkaart als interieur item

Wereldkaarten waren in de jaren ’60 heel populair om in huis op te hangen. Daarna zijn ze een tijdje verdwenen uit het interieur. De laatste jaren duiken ze weer steeds vaker op. Wereldkaarten zijn bijzondere interieur items. Ze vormen een rustgevende decoratie op de wand, die tegelijkertijd de verbeelding laat spreken. Iedereen heeft er weer andere gedachten bij. De een checkt als eerste waar Nederland ligt (dáár wonen wij!), anderen bekijken de gebieden waar ze geweest zijn of waar ze nog heen willen gaan. Wereldkaarten zijn dan ook erg populair in het moderne interieur. Je kunt ze vinden in allerlei designs.

Verschillende designs en mogelijkheden

Er zijn heel veel verschillende soorten wereldkaarten. Bekijk de wereldkaarten van Houss.nl maar eens. Je vindt hier bijvoorbeeld enorme perkamenten wereldkaarten die er oeroud uitzien. Andere wereldkaarten zijn juist heel kleurrijk, sober, gedetailleerd of juist vrij grof. Kortom: er is absoluut genoeg keus als je op zoek bent naar een mooie wereldkaart voor jouw interieur. Voor kinderen is het leuk om een kaart te kiezen die veel felle kleuren en plaatjes bevat. Maar misschien vind je het in je woonkamer prettiger om te gaan voor een wat neutralere kleurstelling. Er zijn ook prachtige vintage wereldkaarten die goed passen bij een industrieel of retro interieur.

Leerzaam voor kinderen

Een wereldkaart is verrassend leerzaam voor kinderen. Alleen al het uitleggen waar Nederland ligt is voor veel kinderen best bijzonder. Tenslotte denken we graag dat Nederland een flink land is, maar op een wereldkaart is het best even zoeken naar ons kleine kikkerlandje. Bij de lessen topografie komen je kinderen vanzelf ook andere landen in Europa tegen. Gaan jullie binnenkort op vakantie naar het buitenland? Meteen even aanwijzen waar dat eigenlijk ligt! Is er iets in het nieuws over een ver land? Zoek samen op de kaart waar het over gaat. Hoewel we net doen alsof de kinderen hier veel van moeten leren, geldt dat voor veel ouders net zo goed. Weet jij bijvoorbeeld blindelings aan te wijzen waar landen als Bolivia, Thailand en Oezbekistan liggen?

Geschikte plaatsen voor een wereldkaart

Wereldkaarten hingen vroeger traditioneel in het kantoor. Maar ja, tegenwoordig hebben niet zoveel mensen nog een kantoor. Gelukkig zijn de wereldkaarten over het algemeen genomen stukken mooier geworden. Ze misschien absoluut niet als wanddecoratie in de woonkamer! Ook kiezen vrij veel mensen ervoor om een wereldkaart in de slaapkamer of kinderkamer op te hangen. Eigenlijk is er maar een plek waar een wereldkaart niet zo handig is: in de badkamer. Daar zou het vocht de kaart waarschijnlijk snel beschadigen en dat is zonde. Verder kun je hem echt in elke ruimte hangen en komt hij goed tot zijn recht in jouw interieur.

Wereldkaarten zijn er in allerlei kleuren, soorten en formaten. Van een kleine poster van 60 centimeter breed tot een enorme canvas doek van 150 centimeter breed. Bovendien zijn ze er in allerlei materialen. Zijn jouw kinderen woeste rakkers die van alles stuk maken? Dan kies je voor een stevige schoolplaat wereldkaart. Deze wereldkaarten zijn gemaakt om op school te gebruiken, dus ze kunnen zeker tegen een stootje. En wil je graag een wereldkaart als hoogstandje in je moderne interieur, dan kies je juist voor een canvas schilderij wereldkaart. Zo is er voor ieder wat wils en past er altijd een wereldkaart in jouw interieur. Mooi, stijlvol én leerzaam: welke wereldkaart kies je voor jouw woning?

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer