PraktischFunKids

Veel ouders kiezen verkeerde babynaam

Judith2036 x bekeken

Het klinkt waarschijnlijk gek, maar uit onderzoek blijkt dat ongeveer 20% van de ouders achteraf spijt hebben gekregen van de naam die ze hun baby meegaven. Alsof het kiezen van een babynaam nog niet spannend en moeilijk genoeg is, zijn er veel mensen die er later achter komen dat de naam die ze hadden gekozen voor de baby eigenlijk toch geen goede keus was. Waarom?

Babynamen kiezen
Babynamen via shutterstock.com

Een té populaire naam

Uit het onderzoek komt naar voren dat de meeste ouders die spijt kregen van de naamkeuze voor de baby, spijt kregen omdat de naam té populair was. Kies je voor een naam uit de top 10 van meest populaire babynamen, dan klinkt die naam heel hip en stoer. Maar zie je telkens geboortekaartjes langskomen van kinderen met dezelfde naam, of blijkt je kind met drie naamgenootjes in de klas te zitten, dan krijg je sneller spijt van de keuze voor deze naam. Het kan dus goed zijn om eerst even na te denken of een minder populaire en meer originele naam een beter idee is…

Verkeerde uitspraak, spelling of afkorting

Behalve een te populaire naam, komt het verrassend vaak voor dat ouders de gekozen naam niet goed vindt omdat hij vaak verkeerd wordt uitgesproken. Dit ‘probleem’ met de naam van de baby wordt vaak pas na een poosje ontdekt, als kennissen of familieleden de naam telkens verkeerd uitspreken. Vooral namen met bijzondere leestekens lopen dit risico, met klanken als de é, íe of ïe. Verder kan een naam soms gevoelig zijn voor spelfouten. Dit komt vooral voor bij namen met letters die niet nadrukkelijk worden uitgesproken of namen die meerdere mogelijke spellingen hebben. Een ander probleem met de gekozen babynaam is de vervelende afkorting die wordt gebruikt door klasgenootjes. Dit zijn dingen die niet altijd te voorkomen zijn, want vrijwel elke naam loopt wel tegen deze problemen aan. Overigens zijn korte jongensnamen en korte meisjesnamen hier meestal van gevrijwaard.

De betekenis of invloed van de naam veranderd

Er zijn ook ouders (zo’n 4%) die problemen krijgen als de babynaam allang is gegeven. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat de naam een vervelende connotatie blijkt te hebben. Dit kwam bijvoorbeeld voor toen er ineens veel meer Engels werd gesproken. De naam “Dick” blijkt nu eenmaal in het Engels een heel andere betekenis te hebben… Wanneer andere woorden in de taal worden ingevoegd, kan ineens de eerst zo leuke naam van je kind een heel andere betekenis krijgen. Verder kan de invloed van de naam veranderen wanneer er bijvoorbeeld een celebrity is die haar kind dezelfde naam geeft. Als dat gebeurt, zie je meestal kort daarna een hele golf moeders die hun kind dezelfde naam geven – waardoor de door jouw gekozen naam ineens helemaal zo bijzonder en uniek niet meer is.

Het kiezen van de juiste babynaam is behoorlijk lastig. Probeer in elk geval je partner niet te dwingen om de door jou gekozen naam te accepteren: 12% van de ouders heeft direct spijt van de naamkeuze omdat die is opgedrongen door de partner. Zoek samen naar de ideale naam voor jullie kind en onthou vooral waarom je juist die naam hebt gekozen. Uit het onderzoek blijkt ook dat ouders die hun kind een naam geven met een bijzondere betekenis vaker tevreden zijn met hun keuze. En natuurlijk moet je niet vergeten dat 80% van de ouders de gekozen naam wél prima vindt en er heel tevreden mee is!

 

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer