CadeausPraktisch

Sinterklaas: wat als je kind moeilijke vragen stelt?

Judith1773 x bekeken

Kleine kindjes geloven in sinterklaas. En wanneer ze ontdekken dat er verschillende sinterklazen zijn, kun je dat nog uitleggen als hulpsinterklaas. Natuurlijk zijn er heel veel zwarte pieten, dat is ook geen probleem. Maar ooit komt het moment dat het kind gaat twijfelen. Bestaat sinterklaas nu eigenlijk wel echt? Dit is het moment waar veel ouders een beetje bang voor zijn. Want hoe leg je je kind uit dat het al die jaren geloofde in iemand die niet bestaat?

Slecht idee: gewoon volhouden

Er zijn ouders die maar gewoon blijven volhouden dat sinterklaas bestaat. Dat lijkt een makkelijk idee, maar blijkt bijzonder schadelijk te zijn! Je kind zal namelijk automatisch willen geloven in wat papa of mama zegt. Wanneer blijkt dat jij liegt is dat een flinke klap. Maar als je dat dan ook nog eens volhoudt, is dat nog erger. Je kind komt er hoe dan ook achter dat sinterklaas niet echt bestaat. Met als gevolg dat jij, als je gewoon volhoudt, je kind iets voorliegt. Dat beschadigt het vertrouwen van het kind. Hoe kan hij of zij nu weten wanneer je wél de waarheid spreekt?

Een langzame overgang

Veel ouders kiezen voor de langzame overgang. Vanaf een bepaalde leeftijd wordt voorzichtig verteld dat sinterklaas niet echt bestaat. Het juiste moment hangt niet af van de leeftijd van het kind, maar meer van zijn capaciteit om het goed te begrijpen. Je kunt bijvoorbeeld eerst uitleggen hoe het zit met hulpsinterklazen. Daarna kun je overstappen op de uitleg dat sinterklaas vroeger leefde en nu niet meer. Hij wordt gespeeld door iemand anders.

Eerlijk vanaf het begin

Steeds vaker zijn ouders al vanaf het begin eerlijk tegen hun kinderen. Dat blijkt in het begin best lastig, zeker als andere kinderen wel geloven dat sinterklaas echt bestaat. Echter, wanneer je kind wat ouder wordt blijkt dat eerlijkheid zeker loont! Je kind zal gewoon accepteren dat sinterklaas nu eenmaal niet echt bestaat, maar dat er wel cadeautjes en snoepjes bij het feest horen. Het feest wordt net zo hoog gewaardeerd, alleen heeft het kind het gevoel dat het gerespecteerd wordt. Anders dan bij kinderen die er oprecht in geloven, hebben deze kinderen geen bedrogen gevoel als blijkt dat sinterklaas niet echt bestaat.

Eerlijk duurt het langst. Het is natuurlijk niet de leukste optie om meteen alles eerlijk te vertellen. Tenslotte is het geloof van die kleine kindjes ontroerend om te zien. Toch heeft eerlijkheid zeker zijn voordelen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die al vanaf het eerste begin uitgelegd krijgen dat sinterklaas niet echt een bestaand persoon is, net zo blij zijn met het kinderfeest als kinderen die er wel echt in geloven. Het maakt dus in de praktijk weinig uit, behalve dan dat je geen leugens vertelt. En dat je ook niet het moeilijke gesprek hoeft te hebben dat sinterklaas niet bestaat. Zo voorkom je een grote teleurstelling, terwijl je wel net zulke fijne feestdagen hebt.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer